Ēdieni

photo_camera
20.sep 2013
Vārdi „grila ballīte” vai „grils” ne vienmēr ir saistāmi grilēšanu kā procesu. Man grila ballīte pirmām kārtām asociējas ar nesteidzīgu vakarēšanu labu draugu kompānijā pie ugunskura, no kurienes nāk kāda kārdinoša smarža: tā var būt kopīgi vārīta zivju zupa, čuguna katlā sautēts medījums, uz zariem uzspraustu desiņu cepšana vai tikko nomakšķerētu zivju grilēšana uz oglēm.
photo_camera
20.sep 2013
Ja, cenšoties orientēties plašajā eļļu un sēkliņu klāstā, kas atrodams dažādās tirdzniecības vietās, gribas atrast kaut ko tādu, kas nebūtu nācis no tālām zemēm, tad noteikti nedrīkst paiet garām linsēklu produktiem.
photo_camera
20.sep 2013
Starptautiskās pārtikas izstādes Riga Food 2013 laikā Latvijas Tehnoloģiskais centrs (LTC) un Eiropas Biznesa atbalsta tīkls Latvijā (EENLatvija) organizēja pārtikas zinātnes un inovācijas stendu Inovācija pārtikai.
19.sep 2013
Prasmīgais pavārs Agris Baltmanis visbiežāk gatavo dažādus gaļas ēdienus, uzkodas un daudzveidīgus salātus, ar ko lutina gan ģimeni – sievu Līgu un meitu Anci –, gan draugus un ciemiņus.
photo_camera
18.sep 2013
Laika ritējumā, kas šķiet aizvien straujāks, mainās paradumi, ik brīdi rodas dažādas jauninājumi. Reizēm nepelnīti aizmirstas arī veselīgi pārtikas produkti un vārdi, kuros tos sauc. Viens no tādiem ir staks – tikai retais tūlīt zinās, kas tas tāds.
photo_camera
18.sep 2013
Klondaikas Liepājas filiālē, tāpat kā citur Latvijā, ēdienkartē galvenais ir texmex meksikāņu ēdieni. Šo vietiņu Liepājas klusajā centrā iecienījuši ne vien ārzemnieki, bet arī pašmāju ļaudis.
18.sep 2013
Par karaliskajām rozēm, romantiskajām vijolītēm vai aromātiskajiem ceriņu ziediem parasti domājam kā par kaut ko skaistu, gaisīgu, sirdij un dvēselei vien baudāmu.
photo_camera
17.sep 2013
Receptes piedāvā restorāna Orizzonte (Jūrmalā, Baznīcas ielā 2b) šefpavārs Gatis Krastiņš. Produktu daudzums visās receptēs norādīts četrām personām.
photo_camera
15.sep 2013
Šobrīd kabači maksā lēti, bet ja tie izauguši pašu dārzā – nemaksā neko! Turklāt ir ļoti daudz variantu un iespēju, kā kabačus pārvērst dažādos gardos ēdienos: sacepumos, pankūkās, risoto – kopā ar citiem dārzeņiem, gaļu, sieriem, rīsiem, sēnēm un citiem produktiem tie ļaujas teju bezgalīgiem kulināriem eksperimentiem.
13.sep 2013
Pastinaks, divgadīgs seleriju dzimtas augs, ir viens no saldākajiem dārzeņiem, taču nedaudz sīvs. Pazīstams jau sen, bet nav plaši izplatīts. Vizuāli līdzīgs burkānam, tikai baltā krāsā. To arī audzē un uzglabā līdzīgi kā burkānu – smiltīs.
photo_camera
11.sep 2013
Vasaras nogale ir visīstākais cūku pupu baudīšanas laiks. No tām var gatavot visdažādākos ēdienus, taču visgaršīgākās cūku pupas, šķiet, ir vārītas ar visām pākstīm vai jau izlobītas.
10.sep 2013
Margarīnu var nosaukt par karotāju gan tāpēc, ka tam nācies pastāvīgi cīnīties par vietu mūsu ēdienkartē, gan tādēļ, ka tieši kara laikos interese par šo produktu allaž pieaugusi.
6.sep 2013
Melnsakne, kas nākusi no Vidusjūras zemēm un Tuvajiem Austrumiem, ar maigo un nedaudz pikanto garšu Latvijā ir mazpazīstama. Tomēr ir dārzkopji, kuri ir mēģinājuši to izaudzēt.
photo_camera
4.sep 2013
Brīdī, kad no virtuves sāk nākt un pakāpeniski visu māju pārņem ne ar ko nesalīdzināms, kārdinošs un pavedinošs kaut kā garšīga aromāts, pat paši zvērinātākie visādu našķu un kārumu noliedzēji salūst, jo ābolu pīrāgam ar kļavu sīrupu pretoties nespēj neviens.
4.sep 2013
Rasainajā zālē zem ābelēm katru rītu sabiris smaržīgu ābolu klājiens. Neba nu visiem ļaut lēni sapūt vai tikt lapseņu caurumotiem.
2.sep 2013
Atrašanās vieta un apmeklētāju loks neapšaubāmi uzliek savu zīmogu ikvienai ēdināšanas iestādei. Lai gan ēdieni no tiem pašiem produktiem vien jau tiek gatavoti, pavisam atšķirīga gaisotne varētu būt kafejnīcā, kas atrodas skolā, kādā valsts iestādē, sporta kompleksā vai, piemēram, lielas tranzīta maģistrāles malā.
photo_camera
30.aug 2013
"Ko šodien ēdi pusdienās?" – šo jautājumu ne viens vien vecāks uzdod savam no skolas pārnākušajam skolas bērnam, bet kāda atbilde parasti skan visbiežāk? Un kāda ir patiesība?
30.aug 2013
Halapeņjo pipari ir viens no čili piparu paveidiem, kam raksturīga vidēji asa vai ļoti asa garša. Tie pieskaitāmi pie visasākajiem pipariem. Latvijā tie nav īpaši izplatīti, bet meksikāņu ēdienus bez tiem grūti iedomāties.
photo_camera
29.aug 2013
Gurķu konservēšana ziemas krājumiem – tas ir vesels rituāls! Sākot ar piemērotu burku vākšanu un mazgāšanu, ar gurķu lasīšanu un mērcēšanu, ar diļļu, upeņu lapu un citu garšaugu plūkšanu, jau pārbaudītu recepšu atsvaidzināšanu un vēl pavisam nezināmu apkopošanu...
28.aug 2013
Brīdī, kad aptrūkst ideju dienišķajam desertam, saldā ogu zupa ar gaisīgu putukrējuma cepurīti un sauju svaigu ogu, kādas nu kuro reizi trāpās pa rokai, ir tieši tas, kas vajadzīgs, lai visi justos sātīgi ēduši un vienkārši laimīgi.