Ēdieni

28.aug 2013
Vasarā desertu sarūpēt ir vieglāk par vieglu – gan mežā, gan dārzā ogu papilnam, tās atliek tikai savākt, mazliet parosīties virtuvē un, skat: galdā var celt ko neikdienišķu un gardu.
photo_camera
25.aug 2013
Nu kurš tad nezina piparmētru – aromātiskā tējā, kādā spirdzinošā kokteilī, modē nākušajā piparmētru sīrupā, kā neiztrūkstošu piedevu dažādu desertu garšas buķetes pilnīgošanai...
20.aug 2013
Speltas kvieši, ko pazīst kā vissenākos kviešus, pirmām kārtām atšķiras ar savu lielo uzturvērtību un oriģinālo garšu. Tos audzē daudzviet pasaulē, un nelielās platībās arī Latvijā, taču pie mums tie ir salīdzinoši maz pazīstami, lai gan ir ļoti veselīgi.
18.aug 2013
Nezinu, kā citviet, bet mūspusē šogad ar sēnēm bēdīgi. Vismaz pagaidām. Kad pēc tīri simboliska lietutiņa, kas svelmaino dienu vidū vienu nakti tā sīki nosmidzina, pilnīgi nejauši un bez iepriekšēja nodoma ieejot mežā un no tā iznākot jau ar sēņu grozu, kurā galvenokārt ir baravikas, kāda beka un gailenes, stāstam par tādu necerētu veiksmi vienkārši grūti noticēt.
17.aug 2013
Saldējuma vēsture ir ļoti sena un bagāta, bet Eiropa par šo auksto desertu pirmo reizi uzzināja 1292. gadā no itāļu ceļotāja Marko Polo.
14.aug 2013
«Uztura tendences mainās visu laiku, bet tas galvenokārt notiek dažādu diētu, arī modes diētu ietvaros. Uzskatu, ka diēta ir sava veida aicinājums un jauninājums, kā cilvēkus mudināt aizdomāties par to, ko un kā viņi ikdienā ēd,» atzīst uztura speciāliste Lizete Māldere un stāsta, ka ik pēc pusgada mainās TOP diēta, bet rezultāts sanākot kā nu kuram.
photo_camera
13.aug 2013
Zaļas, dzeltenas, sarkanas, dzeltensarkanas un tumši lillā, lielas, vidējas un sīkas – tās visas ir plūmes, vienas no tradicionālajām mūsu dārzu ogām.
11.aug 2013
Vasarā neko nevajag sarežģīt – arī vienkāršus desertus iespējams pagatavot ātri, kā rotaļājoties. Tie vienmēr izdodas kārdinoši garšīgi un apmierina pat visizsmalcinātākā saldummīļa iegribas un kaprīzes.
7.aug 2013
Kaut arī Latvijas vasara šķiet īsa un paiet kā viena diena, katra sevi cienoša saimniece steidz gādāt krājumus ziemai. Tas taču ir tā vērts: ziemā nevis tērēt prāvas summas it kā svaigu zaļumu iegādei lielveikalā, bet atvērt savas mājas ledusskapja, pagraba vai pieliekamā durvis un no plaukta nocelt kaut ko gardu, veselīgu, pašu vārītu, kaltētu, saldētu.
photo_camera
5.aug 2013
Vasarā ogām jābūt ikvienā ēdienkartē! Vislabāk tās ēst pilnām saujām, daudz un bieži, taču šāda mielošanās beigu galā var arī apnikt.
3.aug 2013
Mārcienas muižas restorāna šefpavārs Aivis Kauliņš piedāvā receptes
2.aug 2013
Sacepumi noteikti pieder pie tiem ēdieniem, kurus gatavojot nav jāmeklē īpašas receptes, jo tās var izdomāt katrs. Vasarā, kad ir dārzeņu bagātība, var eksperimentēt ar visdažādākajiem sacepumiem.
31.jūl 2013
Vārīts saldā krējuma krēms jeb Ziemeļitālijas klasiskais panna cotta jau krietnu laiku ir arī Latvijas saldummīļu uzmanības lokā.
photo_camera
29.jūl 2013
Visu citu Dabas mātes dārzā augošo ogu vidū mellenes ir īpašas – vitamīnu un vērtīgo minerālvielu tajās ir daudz vairāk nekā zemenēs, avenēs vai citās dabas veltēs.
photo_camera
26.jūl 2013
Vasarā bagātīgi iespējams izmantot garšaugus, kurus var tik daudzveidīgi variēt un kuru aromāts pievienotajam ēdienam rada izcilu garšu. Galvenā priekšrocība – tos var iegādāties svaigus vai noplūkt tieši dārzā.
24.jūl 2013
Noteikti tie, kuri virtuvē aizraujas ar interesantiem eksperimentiem un dažādu sastāvdaļu izmantošanu maltītei, būs kaut reizi aizdomājušies – vai ir prātīgi pievienot alkoholu, gatavojot ēdienu.
23.jūl 2013
Dārzā piparmētru dobe zaļo uz nebēdu – smaržīgai tējai mētras jau izkaltētas, draugi ar tēju krājumiem arī apdāvināti, bet šīs tik aug un aug.
22.jūl 2013
Šovasar meža zemeņu tik daudz kā reti kad – mežos, pļavās, norās, izcirtumos bezgala gardo un aromātisko odziņu veseliem klājieniem no vienas vietas – spēj tik lasīt! Jau no bērnības zinām, ka pašas garšīgākās, protams, ir tās meža zemenes, kas meklētas pa vienai un savērtas uz smilgas, bet ko iesākt, ja nu izdevies savākt veselu lērumu?
22.jūl 2013
Par brauniju sauc mīkstu šokolādes kūku, kuras izcelsme meklējama 19. gadsimtā Amerikā. Līdz pat mūsdienām par šokolādīgo našķi klīst vairāki mīti – piemēram, ka kāds pavārs biskvītam nejauši pievienojis kausētu šokolādi vai ka kādai saimniecei pietrūcis cepamais pulveris, kā rezultātā sanācis mitras konsistences kārums.
18.jūl 2013
Receptes piedāvā restorāna Garšas frekvence Siguldā šefpavārs Ronalds Striguns.