Sacepumi noteikti pieder pie tiem ēdieniem, kurus gatavojot nav jāmeklē īpašas receptes, jo tās var izdomāt katrs. Vasarā, kad ir dārzeņu bagātība, var eksperimentēt ar visdažādākajiem sacepumiem.
Gatavojot šo ēdienu, galvenais ir produktus likt kārtām. Sacepums patiesībā ir radniecīgs sautējumam, un atšķirība vien ir tā, ka kārtās liek svaigus vai vārītus produktus, ko pārlej ar saldo krējumu vai pienu, kas sakults ar olu, vai speciālu mērci. Cepšanas laikā produkti sacepas viendabīgā masā. Svarīgi izvēlēties pareizo produktu kombināciju, kā arī izmantot karstumizturīgu veidni, kurai jābūt pietiekami ietilpīgai un arī estētiski pievilcīgai, jo ēdienu galdā parasti pasniedz cepamajā traukā. Sacepumus var gatavot gan pikantus, gan saldus. Saldajos sastāvdaļas liek kārtās un izmanto gan biezpiena masu, gan rīsu vai mannas biezputru vai mīklu. Tikpat labi veidnē var salikt kārtām sausiņus vai baltmaizes šķēles un augļus, pārliet piena un olu maisījumu, lai tas izdotos zeltaini brūns.
Andis BRĒMANIS, dietologs
– Sacepumam raksturīgi, ka tas ir ķepīgs un masa turas kopā atšķirībā no sautējuma, kura konsistence vairāk līdzinās putrai. Sacepuma masa turas kopā, pateicoties graudaugiem – miltiem, mannai vai kartupeļiem. Protams, viss atkarīgs no tā, kādas sastāvdaļas izmanto sacepumam, jo variantu ir daudz. Sacepums, ko gatavo veidnē cepeškrāsnī, parasti ir maigāks nekā eļļā cepti produkti. Pikantajam sacepumam visticamāk izmanto arī desu vai šķiņķi, bet var izmantot tikai dārzeņus, piemēram, kabačus, pievienot rīvētus burkānus. Kartupelim arī nav nekādas vainas! Sacepums kā viens no ēdiena gatavošanas veidiem ir labs. Galvenais, lai tajā tiktu izmantoti dārzeņi dažādās versijās un izpildījumā – rīvēti vai sagriezti gabaliņos vai ripulīšos – un lai tajā pārsvarā nav produkti, ko mēs atzīstam par neveselīgiem.
***
NODERĪGI
• Sacepumu veidni ieteicams bagātīgi ieziest ar taukiem.
• Lai sacepums iegūtu kraukšķīgu garoziņu, ieteicams bagātīgi apkaisīt ar rīvētu sieru un uzlikt sviesta piciņas;
rīvmaizi vai panēšanas miltus var sajaukt ar samaltiem vai sakapātiem valriekstiem vai lazdu riekstiem un ar tiem apkaisīt saldo sacepumu.
• Sacepumus, ko gatavo no iepriekš neapstrādātiem produktiem, cepeškrāsnī ieteicams likt uz apakšējā vai vidējā plaukta, bet, ja no siltiem, iepriekš sautētiem vai vārītiem produktiem – tad uz augšējā plaukta.
***
RECEPTES
Kolrābju un burkānu sacepums
• Sastāvdaļas: 500 g burkānu, 500 g kolrābju, sojas mērce, pipari, puravu kāts, 2 ķiploka daiviņas, 500 g liesā biezpiena, 200 g krējuma, 3 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu, 10 ēdamkarotes sezama sēkliņu, garšvielu sāls, 250 ml piena.
• Pagatavošana: kolrābjus un burkānus sagriež plānās šķēlēs. Pievieno sojas mērci un piparus. Puravus notīra un sagriež plānās ripiņās. Nomizo un sasmalcina ķiploku.
Puravus un ķiploku sajauc ar biezpienu, krējumu, pētersīļiem, 6 ēdamkarotēm sezama sēkliņu un garšvielu sāli, pieber piparus. Ietaukotā veidnē kārto pusi burkānu un kolrābju, virsū liek pusi biezpiena masas. Veido otru tādu pašu kārtu. Sacepumam pārlej pienu, apkaisa ar atlikušajām sezama sēkliņām un cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 75 minūtes.
Sausiņu sacepums
• Sastāvdaļas: 9 šķēlītes sausiņu, 100 g marcipāna masas, 500 ml piena, 2 banāni, naža gals anīsa, 3 līdz ēdamkarotes liķiera (apelsīnu), burciņa aprikožu, 2 olu baltumi, 100 g pūdercukura.
• Pagatavošana: sausiņus apziež ar plānu marcipāna masas kārtiņu. Mikserī sajauc pienu viendabīgā masā, banānus, anīsu un liķieri. Notecina aprikozes. Ietaukotā sacepumu veidnē pārmaiņus kārto sausiņu šķēles un aprikozes. Virsējā kārtā jābūt aprikozēm. Pārlej piena un banānu maisījumu. Sacepumu liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 40 minūtes. Saputo olu baltumus stingrās putās, pakāpeniski iecilā pūdercukuru. 10 minūtes pirms cepšanas beigām sakulto olu baltumu glīti izspiež ar veidnīti uz sacepuma un cep, kamēr olu baltums ir viegli apbrūnējis.