Kad mājās grozs ar baravikām

© F64

Nezinu, kā citviet, bet mūspusē šogad ar sēnēm bēdīgi. Vismaz pagaidām. Kad pēc tīri simboliska lietutiņa, kas svelmaino dienu vidū vienu nakti tā sīki nosmidzina, pilnīgi nejauši un bez iepriekšēja nodoma ieejot mežā un no tā iznākot jau ar sēņu grozu, kurā galvenokārt ir baravikas, kāda beka un gailenes, stāstam par tādu necerētu veiksmi vienkārši grūti noticēt.

Nu, bet Dievam acīs lēkt neklājas – ja reiz ballīte, tad ballīte – par godu šīs vasaras pirmajai baravikai!

Gaileņu un jauno kartupeļu sacepums ar vītinātu cūkgaļu, saldo krējumu un sieru

Sastāvdaļas: 500 g gaileņu, 8 – 10 vārīti vidēji lieli jaunie kartupeļi, 2 – 3 vidēji lieli jaunie sīpoli, 200 g salda krējuma, olīveļļa, sviests cepšanai,200 g dārzeņu buljona,100 g vītinātas cūkgaļas krūtiņas, smalki rīvēts cietais siers, smalki kapātas dilles, timiāns, muskatrieksts, sāls, pipari

Pagatavošana: ja vien sēnes nav pārlieku netīras, tās ūdenī labāk nemazgāt, bet retos gruzīšus vai skujas, kas pielipušas, viegli noslaucīt ar birstīti vai vienkārši nopūst. Lielākās gailenes sagriež, mazākās atstāj veselas. Karstā pannā izkausē sviestu, nedaudz pielej olīveļļu, apcep sīki sasmalcinātus sīpolus. Kad tie kļuvuši zeltaini, pieber timiānu, pievieno gailenes un maisot cep līdz zeltainumam. Pielej nelielu daudzumu dārzeņu buljona, apmaisa, uzliek pannai vāku, lai sautējas. Ik pa brīdim buljonu papildina (ar buljona daudzumu nevajag pārspīlēt – kopā ar gailenēm pannā tam jāveido krēmīga konsistence).

Atsevišķā pannā vai cepamtraukā kārto ripiņās sagrieztus (vārītus, atdzesētus, no plānās miziņas atbrīvotus) jaunos kartupeļus. Kārta kartupeļu – to pārlej ar gaileņu sacepumu, atkal – kartupeļi un gailenes. Visu vienmērīgi pārlej ar saldo krējumu, uzrīvē muskatriekstu, pārkaisa timiānu, sāli, svaigi maltus piparus. Pa virsu klāj sīkās strēmelītēs sagrieztu un viegli apceptu vītinātu cūkgaļas krūtiņu. Sacepumu pārkaisa ar smalki rīvētu cieto sieru (šajā reizē tas ir Monterigo), liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 180 – 200 grādos cep vidēji 30 minūtes (kamēr siera kārtiņa iegūst zeltainu brūnganumu un virtuvi piepilda kārdinoši aromāti).

Galdā ceļot, pārkaisa ar svaigi kapātām dillēm. Ja sacepuma vairāk nekā vienā reizē var apēst, nekas – to ērti atkal uzsildīt, taču tikpat baudāms tas ir arī auksts.

Baraviku biezzupa

Sastāvdaļas: svaigas (saldētas) baravikas, burkāns, kartupeļi, viens vidējs sīpols, žāvētas gaļas šķēle, kausētais siers Dzintars, sāls, dilles, pētersīļu zaļumi

Pagatavošana: katliņā ielej ūdeni, liek vārīties gabaliņos sagrieztas baravikas, noputo. Pēc laiciņa pievieno notīrītu, uz rupjās sakņu rīves sarīvētu burkānu, vārīšanu turpina. Vēl pēc laiciņa zupai pievieno gabaliņos sagrieztus kartupeļus, uz lēnas uguns turpina vārīšanu. Pa to laiku uz pannas apcep sīki sasmalcinātu sīpolu un strēmelītēs sagrieztu žāvēto gaļu. Kad kartupeļi gandrīz mīksti, zupai pievieno sīpolus un gaļu, pēc garšas – sāli, sīki sakapātas dilles un pētersīļus. Katlam uzliek vāku un apmēram 20 minūtes ļauj zupai ievilkties. Pašās beigās katlā iemaisa kausēto sieru Dzintars, zupu lēni izmaisa, lai siers pilnībā izkūst (ja kausētā siera nav, to var aizstāt ar skābu krējumu, taču tad zupas garša būs pavisam cita). Ja virums paspējis atdzist līdz mērenam remdenumam, pirms galdā celšanas to vēlreiz uzsilda. Pasniedz ar rudzu maizi vai baltmaizes grauzdiņu. Tumīgās tīru baraviku zupas garšu simfonija ir tāda, ka mēli var norīt! 

Baraviku mērce ar jaunajiem kartupelīšiem

Sastāvdaļas: tikko vāktas baravikas (bekas, gailenes, jebkuras citas ēdamās sēnes), sviests cepšanai, sīpoli, žāvētas gaļas vai cauraudža gabaliņš, salds krējums, jaunie kartupeļi, dilles, sāls, pipari

Pagatavošana: sviestā līdz zeltainumam apcep pusgredzenos sagrieztus sīpolus, pievieno plānās strēmelītēs sagrieztu žāvējumu. Kad gaļa apcepusi, pannas saturam pievieno iepriekš tīrītas un plānās strēmelēs sagrieztas sēnes. Uz lēnas uguns, ik pa laikam apmaisot, visu cep, lai no sēnēm izdalītos mitrums ( ja sēņu daudz, sagrieztus sēņu kātiņus var cept atsevišķi, tad tos savienot kopā ar pārējo pannas saturu). Kad sēņu daudzums pannā ievērojami saplacis un, sēnes pagaršojot, jūt – ir gatavas, pievieno saldo krējumu. Uz lēnas uguns visu laiku maisot, turpina gatavošanu, lai mērcīte uzmet burbuli un sāk tumēt. Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Kamēr vārās tikko no vagas ņemtie jaunie kartupelīši, mērce lai atpūšas – visa māja jau tāpat smaržo pēc meža, pēc bērnības, pēc kaut kā ļoti, ļoti garda... Šā gada pirmo baraviku mērci ar kartupeļiem, galdā ceļot, pārkaisa ar sīki kapātām dillēm.

Svarīgākais