Mārcienas muižas restorāna šefpavārs Aivis Kauliņš piedāvā receptes
Gurķu un redīsu salāti ar garneļu iesmiņu
Sastāvdaļas: 100 g tīģergarneles , 100 g melones, 90 g gurķa, 75 g arbūza, 40 g redīsu, 40 g salātu lapu, 20 g mandeļu skaidiņu, čili mērce,
Mērcei:30 g medus,15 g valriekstu eļļas,15 g ābolu etiķa, pipari,sāls
Pagatavošana:arbūzu un meloni atbrīvo no sēklām un sagriež kubiņos. Gurķi un redīsus nomazgā un sagriež gabaliņos. Pievieno nomazgātas un nosusinātas salātu lapas. Iztīra tīģergarneles, samaisa tās ar čili mērci, sasprauž uz iesmiņiem un liek cepties 175 grādos 3 līdz 5 minūtes. Tikmēr atsevišķā traukā kopā sajauc visas mērces sastāvdaļas. Dārzeņus ar salātlapām kārto uz šķīvja, pārlej ar mērci, un virsū liek garneļu iesmiņu, bet visu pārkaisa ar mandeļu skaidiņām.
Alkšņa skaidās kūpināta karpa
Sastāvdaļas: 900 g karpas, 20 g ķiploka, 20 g diļļu, 10 g sāls, 10 g citronpiparu, puse laima, 25 g sviesta, 20 g mazo burkānu, 20 g paprikas, 20 g brokoļa,20 g ziedkāposta
Pagatavošana: ņem veselu karpu un, sākot no mutes, muguras daļā plakaniski atver. Tad iztīra, noskalo un nosusina. Pārkaisa zivi ar ķiploka šķēlītēm, sasmalcinātām dillēm, sāli, citronpipariem, sviesta gabaliņiem un pārslaka ar laima sulu. Sagatavo dziļu cepešpannu, ieklāj tajā foliju un ieber alkšņa skaidas, ko atkal pārklāj ar sadurstītu folija kārtu. Liek pannā karpu un pārsedz ar vēl vienu foliju. Tad uzliek pannu uz uzkarsēta plīts riņķa un kūpina apmēram 20 līdz 30 minūšu. Kamēr zivs gatavojas, notīra, nomazgā un iztvaicē dārzeņus, līdz tie pusgatavi – pēc tam tos apcep sviestā uz grila vai pannas. Kad viss gatavs, liek karpu uz šķīvja un apkārt kārto dārzeņus.
Cepta pīles krūtiņa ingvera marinādē
Sastāvdaļas: 210 g pīles krūtiņas, 10 g ingvera pulvera, sāls, pipari ,100 g lēcu, 20 g ziedkāposta, 20 g paprikas, 20 g cukini, 20 g burkānu, 10 g piparmētru,100 ml baltvīna, 100 g brūkleņu, kanēlis, medus, eļļa, muskatrieksts, kadiķogas
Pagatavošana: pīles krūtiņu iemarinē ingvera pulverī un atstāj uz dažām minūtēm vēsumā. Tad pievieno gaļai sāli un piparus, apcep uz pannas no abām pusēm un tad liek cepties cepeškrāsnī apmēram 10 līdz 15 minūšu. Tikmēr mazos kubiņos sagriež dārzeņus un apcep sviestā uz pannas. Kad dārzeņi kļūst mīksti, pievieno izvārītas lēcas. Pēc tam pievieno baltvīnu un pasautē, pieliek sakapātas piparmētas, sāli un piparus. Gatavo mērci – brūklenes liek katliņā un pārlej ar ūdeni, vāra, kamēr ogas izšķīst. Pievieno baltvīnu, medu, kanēli, kadiķogas, muskatriekstu, sāli, piparus un vāra, kamēr mērce kļūst biezāka. Kad viss gatavs, kārto uz šķīvja un pasniedz siltu.
Karstais saldējums zemesriekstu apvalkā
Sastāvdaļas: 30 g melones, 30 g greipfrūta, 25 g bumbiera, 15 g kivi, 20 g ābola, 100 g aveņu, zemenes, mellenes, piparmētras, 1 ola, 15 g cukura, 80 g zemesriekstu, eļļa,saldējums
Pagatavošana:uzveļ vienu saldējuma bumbu, ko vairākas reizes apvārta olā un sasmalcinātos zemesriekstos, un ievieto saldētavā. Tad katliņā vai fritierī uzsilda eļļu. Kamēr tā sildās, deserta šķīvī kārto augļus un ogas, sablenderē avenes ar piparmētrām un cukuru. Kad eļļa uzkarsusi, saldējuma bumbu liek sietiņā un liek karstajā eļļā – tur tik ilgi, kamēr bumba kļūst zeltaini brūna. Gatavu saldējuma bumbu liek uz augļiem un pārlej ar aveņupiparmētru mērci.