Alkohols ēdienu gatavošanā

© Māja

Noteikti tie, kuri virtuvē aizraujas ar interesantiem eksperimentiem un dažādu sastāvdaļu izmantošanu maltītei, būs kaut reizi aizdomājušies – vai ir prātīgi pievienot alkoholu, gatavojot ēdienu.

 Kā zināms, to izmanto konditorejas izstrādājumu, saldo ēdienu gatavošanā, arī mērcēs un zupās. Viens no populārākajiem ir vīns, ko pievieno dažādiem desertiem, mērcēm pie gaļas un zivīm, risoto. Vīnā var arī marinēt gaļu, zivis vai dārzeņus, gaļas garša no vīna kļūst maigāka. Konjaks, kā atzīst francūži, uzlabo praktiski jebkura ēdiena garšu. Rumu parasti izmanto dažādu konditorejas izstrādājumu gatavošanā tāpat kā liķierus – pīrāgos, kēksos, tortēs. Vislabāk der šokolādes, kafijas un augļu liķieri. Protams, receptēs neiztiek arī bez degvīna. Uzskata, ka degvīna pievienošana ēdieniem uzlabo gremošanas procesu. To parasti izmanto konservēšanā, vārot ievārījumu un zivju zupu. Lai sālīti gurķi ilgāk uzglabātos, rasolā var ieliet degvīnu – 20 ml alkohola uz litru. Savukārt, ja mīklai pievieno alu, iznāks garšīgi cepumi. Un kāpēc gan nepamēģināt pagatavot zupu no alus un frikadelēm, kā to dara Beļģijā.

NODERĪGI

• Vīns zivju ēdieniem uzlabo garšu, bet vislabāk to pievienot, kad zivs sāk sārtoties. Ja mērcei pievieno vīnu, tad to vajag atšķaidīt un pēc tam pievienot pārējās sastāvdaļas.

• Kulinārijā ieteicams izmantot tumšo rumu, bet gaišo rumu atstāt kokteiļiem.

• Degvīns paātrina jebkura ēdiena pagatavošanas procesu un paildzina tā uzglabāšanas laiku.

***

RECEPTE!

Risoto ar jūras produktiem

Sastāvdaļas:350 g arborio rīsu, 1,2 l vistas buljona, 3 līdz 4 ēdamkarotes olīveļļas, sīpols, burkāns, ķiploks, 150 ml baltvīna, 500 g jūras produktu, 200 g šampinjonu, sāls, baltie pipari, 100 g parmezāna siera, baziliks.

Pagatavošana: katlā ielej eļļu, uzsilda un liek tajā jūras produktus. Apcep apmēram trīs minūtes. Pieliek lielās sloksnītēs sagrieztas sēnes. Sautē četras minūtes, visu laiku maisot, uz lielas uguns. Pievieno sāli. Citā katlā uzkarsētā eļļā apcep sīpolu un burkānu. Pievieno sasmalcinātu ķiploku. Pēc 5 minūtēm dārzeņiem pievieno rīsus, samaisa. Pielej vīnu. Apcep rīsus, visu laiku maisot. Vīnam ir jāiztvaiko. Pievieno buljonu, turpina maisīt un vārīt. Pēc 3 minūtēm rīsiem pievieno jūras produktus. Vāra, pastāvīgi pievienojot vēl buljonu un maisot. Pēc pusstundas ēdienam pievieno sēnes. Samaisa, pievieno sāli un piparus. Vāra vēl dažas minūtes un noņem no uguns. Pārkaisa ar sarīvētu parmezāna sieru un zaļumiem.

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Alkoholu parasti izmanto konditorejas izstrādājumu gatavošanā. Galvenokārt lieto rumu vai konjaku, savukārt mērcēm pievieno baltvīnu. Alkoholu izmanto ar vienu mērķi – lai veidotu garšas buķeti un apmierinātu mēles garšas kārpiņas. Termiskās apstrādes laikā alkohola ietekme zūd, vienīgi saglabājas garšas nianses. Tas ir labs kulinārijas un konditorejas meistarstiķis – ēdienam piešaut nedaudz alkohola, no uzturviedokļa nekādu iebildumu pret to nav.

Svarīgākais