Dedzinošie halapeņjo pipari

© Scanpix

Halapeņjo pipari ir viens no čili piparu paveidiem, kam raksturīga vidēji asa vai ļoti asa garša. Tie pieskaitāmi pie visasākajiem pipariem. Latvijā tie nav īpaši izplatīti, bet meksikāņu ēdienus bez tiem grūti iedomāties.

Asumu iespējams regulēt arī ar audzēšanas atšķirībām un apstrādes veidu. Tie ir gan zaļi, gan sarkani un satur ļoti maz kaloriju. Īstie halapeņjo pipari ar aso garšu dedzina ne pa jokam, spēcīgā pēcgarša vēl ilgi paliek mutē. Halapeņjo asumu mēdz kaut nedaudz mazināt, piemēram, izņemot kodolu ar visām sēklām, jo tieši tās piešķir šiem pipariem asumu. Ja ir vēlēšanās, lai ēdiens ir «karstāks», tad balto iekšpusi atstāj pēc iespējas vairāk. Piparos ir atrodama ķīmiska viela kapsaicīns, kas veicina sirds ritma paaugstināšanos un uzlabo vielmaiņu. Tāpat kā citi pipari, tie ir bagāts C vitamīna avots – vienā nelielā piparā ir gandrīz 17 miligrami vitamīnu. Tie satur apmēram 18 procentus no rekomendējamās dienas normas vīriešiem un 23 procentus – sievietēm. Halapeņjo var ēst svaigus, marinēt, tos pievieno pie mērcēm, dārzeņu ēdieniem, salātiem, pat pie dzērieniem un, protams, lieto ēdienu rotāšanai. Tos var pildīt ar kausētu vai zilā pelējuma sieru, cept cepeškrāsnī apmēram 10 līdz 15 minūtes. Vasarā atliek ņemt grilu un uz tā gatavot ēdienus no halapeņjo pipariem.

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Jebkuri pipari, kā arī garšvielas ēdienam piedod garšu – saldenāku, skābenāku vai asāku, tāpēc to var pagatavot dažādu. Asajām garšvielām, arī pipariem, raksturīgi, ka tie kairina gļotādu un veicina to sekrēciju. Šādas asas piedevas pasargā organismu no dažāda veida bakterioloģiskas iedarbības, tāpēc to lietošana ir atbalstāma. Mūsu klimatiskajos apstākļos, protams, šādus piparus neaudzē, tie plaši tiek izmantoti Meksikā un ASV. Piparos ir kodīga viela kapsaicīns, kas piešķir tiem asumiņu un dedzinošo garšu.

NODERĪGI

• Lai sāktu darboties ar halapeņjo pipariem, vislabāk uzvilkt cimdus. Pipari ir ļoti asi, un apdedzināšanos no to sulas var sajust tikai pēc pāris stundām.

RECEPTES

Grilēti halapeņjo pipari ar maskarpones sieru un bekonu

Sastāvdaļas:6 halapeņjo pipari, 230 g maskarpones siera, 6 gabaliņi bekona.

Pagatavošana: uzkarsē grilu. Pārgriež katru bekona gabaliņu uz pusēm. Sagriež piparus uz pusēm, izņem sēklas un balto iekšpusi. Nomazgā zem auksta ūdens strūklas un noslauka papīra dvielī. Katru pusīti piepilda ar maskarpones sieru un ietin tajā bekonu, nostiprinot ar koka irbulīti. Uzliek uz restītēm un apcep, kamēr bekons kļūst kraukšķīgs.

Lavaša ruletes

Sastāvdaļas: 500 g vistas filejas, lavašs, kausēts siers, lapu salāti, viena paprika, 200 g cietā siera, 2 līdz 3 marinēti zaļie halapeņjo pipari, majonēze, citrona sula, cukurs.

Pagatavošana: vistas fileju sagriež kubiņos un apcep, kamēr iegūst brūnu garoziņu. Kad vista ir gandrīz gatava, pievieno cukuru un citrona sulu. Lavašu sasmērē ar kausēto sieru. Uz tā uzklāj salātlapas, sagrieztu papriku, sieru, pievieno arī halapeņjo piparus, nedaudz majonēzes un vistas fileju. Izveido ruleti no lavaša.

Svarīgākais