Drumstalu kūka Tutti frutti

© F64

Vasarā neko nevajag sarežģīt – arī vienkāršus desertus iespējams pagatavot ātri, kā rotaļājoties. Tie vienmēr izdodas kārdinoši garšīgi un apmierina pat visizsmalcinātākā saldummīļa iegribas un kaprīzes.

Kaut reizi mūžā katrs taču ir cepis kādu no neskaitāmi daudzveidīgajām drupaču kūkām, taču upeņu un jāņogu savienojums vienā garšas baudījumā ir vesels notikums, ko tā vien prasās atkārtot vēl un vēlreiz!

Sastāvdaļas: apmēram 500 g upeņu, apmēram 500 g jāņogu (var izmantot arī plūmes), 250 g sviesta vai margarīna, 500 g kviešu miltu, 200 g cukura, 1 tējkarote cepamā pulvera, 1 ēdamkarote vaniļas cukura, 1 olas dzeltenums,

Glazūrai: olas baltums, 1 dl cukura, 2 ēdamkarotes citrona sulas

Pagatavošana: ogas pārlasa, ja nepieciešams, noskalo un nosusina sausas. Saplucina sviestu ar cukuru, pievieno sijātus miltus, kam iepriekš pievienots un iemaisīts cepamais pulveris. Pievieno olas dzeltenumu. Masu kārtīgi samīca. Aptuveni divas trešdaļas no mīklas klāj ar cepampapīru izklātā pannā, vienmērīgi izlīdzina. Upenes un jāņogas samaisa ar vaniļas cukuru un vienmērīgā slānī uzber pannā izklātajai mīklai. Pāri ogām vienmērīgā slānī smalkos gabaliņos sadrupina atlikušo mīklu. Liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200 grādos un cep aptuveni pusstundu, kamēr drumstalas kļūst zeltaini brūnas. Atdzisušu kūku pārklāj ar iepriekš no olas baltuma, cukura un citrona sulas pagatavotu glazūru. Lai glazūra apžūtu un nebūtu lipīgi ķēpīga, pannu ar kūku aptuveni uz 10–15 minūtēm vēlreiz liek 100 grādu temperatūrā cepeškrāsnī. Kārums vasarīgam kafijas galdam gatavs!

PADOMS

• Drumstalu kūkai ogu kombinācija atkarībā no sezonalitātes ir mainīgā receptes daļa: uz smilšu mīklas pamatnes var kārtot mellenes, avenes, kazenes, lācenes vai jebkuras citas pieejamas un sev tīkamas meža vai dārza veltes.

• Ļoti trausla ir kūkas smilšu mīklas pamatne un drumstalas, ja kviešu miltu vietā izmanto auzu miltus vai mandeļu miltus. Protams, atšķirīga būs arī garšas nianse.

• Gatavojot glazūru, nevajag skopoties ar citrona sulu – citrona spirdzinošā garša kūkai piešķir svaiguma noti.

Svarīgākais