Vasaras garša ziemai

Kaut arī Latvijas vasara šķiet īsa un paiet kā viena diena, katra sevi cienoša saimniece steidz gādāt krājumus ziemai. Tas taču ir tā vērts: ziemā nevis tērēt prāvas summas it kā svaigu zaļumu iegādei lielveikalā, bet atvērt savas mājas ledusskapja, pagraba vai pieliekamā durvis un no plaukta nocelt kaut ko gardu, veselīgu, pašu vārītu, kaltētu, saldētu.

Šoreiz – par garšaugiem: arī no tiem var pagatavot daudz un dažādas ēdienu piedevas un mērces, kas ziemā būs īsts atradums.

Asā pētersīļu piedeva

Nepieciešams: 200 g smalki kapātu pētersīļu, 90 g smalki kapātu pīniju riekstu kodolu, 8 caur spiedi izspiestas ķiploku daivas, 2 smalki kapātas anšovu filejas, 1 smalki kapāta čili pāksts, 500 ml olīveļļas, smalki malti melnie pipari

Pagatavošana: visus produktus sablenderē, pilda neliela tilpuma burciņās. Ledusskapī uzglabā divus trīs mēnešus.

Izmanto: piedeva pastai, grilētai gaļai, uz sviestmaizēm.

Vidusjūras garšaugi eļļā

Nepieciešams: 1 neliela buntīte bazilika, 1 neliela buntīte raudeņu, 1 neliela buntīte rozmarīna, 1 neliela buntīte timiāna, 1 neliela buntīte salviju, 1 neliela buntīte pupumētru, 2 ēdamkarotes smalka jūras sāls, 75 ml labas olīveļļas

Pagatavošana: garšaugus noskalo, nopurina, uz dvielīša ļauj labi apžūt. Lapas noplūc no kātiņiem, smalki sakapā, ieber bļodā. Samaisa kopā ar sāli un liek ar karoti burciņā, stingri piespiežot. Pārlej olīveļļu – tā, lai tā vismaz puscentimetru biezā slānī pārklātu garšaugus. Aizvāko, uzglabā ledusskapī.

Izmanto: ideāla piedeva zupām, pastām, mērcēm, gaļas ragū, putnu gaļas ēdieniem. Katru reizi, kad no burciņas izņem garšaugu devu, atlikumam uzlej nedaudz svaigas olīveļļas!

Diļļu mērce

Nepieciešams: 3 ēdamkarotes saldo sinepju, 3 ēdamkarotes aso sinepju, 3 ēdamkarotes cukura, 4 ēdamkarotes baltvīna etiķa, 100 ml olīveļļas, 2 lielas saujas smalki kapātu diļļu, 1 tējkarote rupji saberztu piparu

 Pagatavošana: visus produktus rūpīgi samaisa un pilda maza tilpuma burciņās. Aizvāko un uzglabā ledusskapī vismaz divus trīs mēnešus. Ja vēlas, sastāvam var pievienot drupinātus pīniju riekstu kodolus.

 Izmanto: aukstu zivju ēdienu, kūpinātu zivju fileju, laša un garneļu ēdienu papildināšanai.

Seleriju mērce ar burkāniem un tomātiem

 Nepieciešams: 1,5 kg seleriju kātu ar lapiņām, 1,5 kg burkānu, 1 kg tomātu, 2 sīpoli, 4 ķiploka daiviņas, 2 ēdamkarotes sakapātu pētersīļu, tējkarote sakapāta rozmarīna, 2 ēdamkarotes sāls, ēdamkarote svaigi maltu melno piparu, tējkarote cukura, 0,5 litri eļļas

 Pagatavošana: burkānus sarīvē uz rupjās sakņu rīves. Selerijas, sīpolus un tomātus sagriež mazos gabaliņos, ķiplokus smalki sakapā. Katlā sakarsē eļļu, pievieno dārzeņus, cukuru, sāli, garšaugus un garšvielas. Uzvāra, uz vidēji lielas uguns mērci turpina vārīt aptuveni stundu. Tad sablenderē un pilda burkās.

 Izmanto: universāla piedeva zupām, mērcēm, gaļas ēdieniem.

Klasiskā garšaugu piedeva

 Nepieciešams: 0,5 kg pētersīļu, 0,5 kg diļļu, 0,5 kg seleriju, 1–2 svaigas čili pākstis, 1 saldās paprikas pāksts, 200 g sāls

 Pagatavošana: zaļumus smalki sakapā vai samaļ. Paprikai un čili izņem sēklas, mīkstumu sagriež smalkās strēmelītēs, tad pievieno zaļumiem. Visu rūpīgi samaisa ar sāli. Maisījumu, stingri piespiežot, pilda mazās burciņās un aizvāko. Uzglabā ledusskapī.

 Izmanto: universāla piedeva ar plašu pielietojumu.

Koriandra mērce

 Nepieciešams: 300 g koriandra lapiņu, 6 svaigas čili pākstis, 1 citrona sula un rīvēta miziņa, 2–3 tējkarotes sāls, 3 tējkarotes romiešu ķimeņu, olīveļļa

 Pagatavošana: romiešu ķimenes apgrauzdē pannā bez taukvielām, tad saberž piestā vai sasmalcina virtuves kombainā. Pievieno smalki sakapātus čili bez sēklām, sāli, koriandra lapiņas, visu sablenderē, pēc tam iemaisa citrona sulu un citrona miziņu. Mērci pilda mazās burciņās un pārlej ar eļļu. Burciņas aizvāko un uzglabā ledusskapī.

 Izmanto: zupām, gaļas ēdieniem.

Pētersīļu pesto

 Nepieciešams: 4 lielas pētersīļu buntītes, 4 ķiploka daiviņas, 100 g lazdu riekstu kodolu, 100 g uz rupjās rīves rīvēta cietā siera, 250–300 ml olīveļļas, 1–2 svaigas sarkanā čili pākstis, 1 tējkarote rīvētas citrona miziņas, svaigi malti melnie pipari, sāls

 Pagatavošana: riekstus ieber sakarsētā pannā bez taukvielām un apgrauzdē. Pētersīļiem noplūc lapiņas un kopā ar riekstiem, ķiplokiem un sieru sasmalcina virtuves kombainā. Pakāpeniski masai pielej lielāko daļu eļļas un rūpīgi samaisa. Tad pievieno rīvētu citrona miziņu, smalki sakapātu, no sēklām atbrīvotu čili pāksti, piparus un sāli. Pilda mazās burciņās, pārlej ar atlikušo eļļu. Burciņas aizvāko un uzglabā ledusskapī.

 Izmanto: visu veidu gaļas ēdieniem, medījumam.

Marinēts ingvers

 Nepieciešams: 500 g svaigas ingvera saknes, 5 ēdamkarotes cukura, 500 ml rīsu etiķa vai baltvīna etiķa, sāls

Pagatavošana: ingveru nomizo, sagriež lielos gabalos, ierīvē ar sāli un atstāj uz 12 stundām ievilkties. Pēc tam noskalo, nosusina un sagriež ļoti plānās šķēlītēs.

Bļodā ielej etiķi, pievieno cukuru, 4 ēdamkarotes ūdens un maisa, līdz cukurs izkusis. Ingveru liek burciņās un pārlej ar sagatavoto marinādi. Burciņas aizvāko un uz nedēļu noliek siltumā, pēc tam uzglabā ledusskapī.

Izmanto: Āzijas tautu virtuvē, pie suši.

NODERĪGI

• Garšaugu lapiņas noplūc no kātiņiem, noskalo un rūpīgi nosusina. Tas ir ļoti svarīgi – šķietami tīri, neskaloti garšaugi maisījumā var sākt pelēt.

• Sagatavotās lapiņas sakapā ļoti smalki, cieši sapilda maza tilpuma burciņās un pārlej ar ļoti labas kvalitātes eļļu, kurai mazliet pievienots sāls.

• Eļļas kārtiņai virspusē vismaz puscentimetra biezumā jāsedz garšaugi, lai nesāktos bojāšanās process.

• Burciņas uzglabā ledusskapī, bet pēc atvēršanas to saturs jāizlieto mēneša laikā.

• Garšaugi jākapā ar ļoti asu nazi, tad tie nezaudē aromātu un tik ātri nebojājas.

• Ķiplokus vēlams izspiest caur spiedi.

• Jo mazāka burciņa, jo labāk – tās saturs tik ātri nebojāsies, bet ja tomēr – zaudējums nebūs tik liels.

Svarīgākais