Jūlija melleņu kūka

© Gusevs

Visu citu Dabas mātes dārzā augošo ogu vidū mellenes ir īpašas – vitamīnu un vērtīgo minerālvielu tajās ir daudz vairāk nekā zemenēs, avenēs vai citās dabas veltēs.

 Jūlijs – tas ir atvaļinājumu, liepu ziedēšanas un melleņu ienākšanās laiks, tāpēc nav ko slinkot – pašu lasītas vai tirgū pirktas, mellenes garantē neaizmirstamu garšas baudījumu, jo kurš gan atteiksies no melleņu kūkas, pasniegtas kopā ar atvēsinošu saldējumu!

Sastāvdaļas: 

Mīklai: 100 g sviesta, 200 g miltu, 2 ēdamkarotes cukura, 2 olas, 1 tējkarote kanēļa, šķipsniņa sāls,

Drumstalām: 50 g sviesta, 50 g cukura, 100 g miltu,

Pildījumam: aptuveni divas glāzes melleņu, 3 ēdamkarotes cukura,mandeļu skaidiņas

Pagatavošana:

Viendabīgā masā samīca sviestu, cukuru, kanēli, sāli, pievieno olas un miltus (1.).

Mīklas kukulīti ietin pārtikas plēvē un vismaz uz pusstundu ieliek atpūsties ledusskapī (2.).

Kamēr mīkla atpūšas, pagatavo drumstalas: miltus, cukuru un sviestu ar rokām saberž, kamēr veidojas trauslas, viegli drūpošas drumstalas (3.).

No ledusskapja izņemto mīklu atbrīvo no plēves un plāni izveltnē apļa formā (4.).

Izveltnēto mīklu ieklāj iepriekš ar sviestu ietaukotā siltumizturīgā cepamtraukā, mīklu vienmērīgi izlīdzina, vienādi skaisti salīdzina mīklu gar trauka malām (5.).

Mīklu sadursta ar dakšiņu (6.), liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 200 grādos cep 10 minūšu.

Trauku izņem no cepeškrāsns, kūkā ieber mellenes (7.), tās vienmērīgi izlīdzina un pārber ar cukuru (8.), pārkaisa ar mīklas drumstalām. Virs drumstalām vienmērīgā slānī uzber mandeļu skaidiņas (9.).

200 grādos cep 20–30 minūšu, kamēr kūka iegūst zeltainu brūnumu.

PADOMS

• Kūku vislabāk ēst atdzesētu. Griežot gabaliņos karstu, mellenes šķīdīs un tecēs.

• Lieliski garšo nedaudz silta melleņu kūka ar saldējumu vai putukrējumu.

• Parastā cukura vietā melleņu pārkaisīšanai var izmantot īpašo ievārījuma cukuru – gatavas kūkas ogas skaisti saželēs.

• Ja drumstalas paliek pāri, tās ledusskapī var uzglabāt nākamo kūku cepšanai.

Svarīgākais