Klāt plūmju laiks

© F64

Zaļas, dzeltenas, sarkanas, dzeltensarkanas un tumši lillā, lielas, vidējas un sīkas – tās visas ir plūmes, vienas no tradicionālajām mūsu dārzu ogām.

Kad plūmes nāk gatavas, tās var ēst tieši no koka, no tām var pagatavot garšīgus desertus, cept dažādas kūkas vai vārīt marmelādes. Ziemas krājumiem var sarūpēt plūmju kompotu, jau ierastu un mazliet neparastāku garšu ievārījumus, un var pamēģināt radīt ko pavisam jaunu un agrāk vēl nebaudītu – plūmes ir pateicīgs improvizācijas objekts!

 Plūmju ievārījums ar mandelēm

Sastāvdaļas: 1 kg plūmju, 1 kg ievārījuma cukura, 2 kanēļa standziņas, 2 zvaigžņu anīsi, 200 g mandeļu

Pagatavošana: plūmes nomazgā, blanšē, nomizo un atbrīvo no kauliņiem. Sagriež mazākos gabaliņos un ber katlā. Ar vārošu ūdeni blanšē un sasmalcina mandeles, pievieno plūmēm. Pievieno arī kanēļa standziņas, anīsu un maisot 10 minūtes vāra, kamēr plūmes izšķīst. Pievieno speciālo ievārījuma cukuru ar pektīnu un vāra 2–3 minūtes. Ievārījumu noputo, izņem kanēļa standziņas un anīsa zvaigznes, tad noceļ katlu no uguns. Ievārījumu pilda tīrās, siltās burkās, tās aizvāko un uzglabā vēsā vietā.

Mandeļu drupačas, kanēļa un anīsa piegarša ievārījumam piešķir interesantu garšu.

Plūmju džems ar šokolādi

Sastāvdaļas: 1,5 kg plūmju, 500 g ievārījuma cukura, 1 citrona sula, 20 g želatīna, 40 g rūgtās šokolādes

Pagatavošana: plūmes nomazgā, pārgriež uz pusēm, izņem kauliņus un ar blenderi sasmalcina. Masai pievieno ievārījuma cukuru, citrona sulu un uzbriedinātu želatīnu. Maisot vāra ne ilgāk par 5 minūtēm. Šokolādi salauž nelielos gabaliņos, pievieno karstajam džemam un ļauj izkust. Vēl karstu džemu salej tīrās, siltās burkās, aizvāko un novieto ar vāciņiem uz leju, pēc minūtēm desmit burkas apgriež normālā stāvoklī un ļauj džemam atdzist. Glabā vēsumā.

Lieliski garšo ar baltmaizes šķēli, pankūkām vai tostermaizi. Izmanto biskvīta rulešu pildīšanai un citiem konditorejas izstrādājumiem.

Saule burciņā jeb plūmju, nektarīnu un aprikožu ievārījums

 Sastāvdaļas: 250 g plūmju, 2 nektarīni (vai persiki), 5 aprikozes, 500 g ievārījuma cukura, puse svaiga čili pipara, 10 g vaniļas cukura

Pagatavošana:augļus uz pusminūti iemērc verdošā ūdenī, tad izņem, nomizo, atdala no kauliņiem un sagriež sīkākos gabaliņos. Nepārtraukti maisot, piecas minūtes vāra kopā ar ievārījuma cukuru. Pievieno no sēklām atbrīvotu, sīki sasmalcinātu čili un vaniļas cukuru, vēlreiz uzvāra, noputo un salej tīrās, siltās burkās. Aizvāko un uzglabā tumšā, vēsā vietā.

Ievārījums lieliski garšo ar baltmaizes grauzdiņu, sieru, tostermaizīti vai saldējumu.

Plūmju kūka ar biezpiena pildījumu

 Sastāvdaļas:

Mīklai: 25 g rauga, 100 ml silta piena, 50 g cukura, 200 g miltu, 1 olas dzeltenums, 70 g sviesta, šķipsniņa sāls

Pildījumam: 500 g plūmju, 250 g vājpiena biezpiena, 3 olas, 1 ēdamk. skāba krējuma, 1 ēdamk. kartupeļu cietes, 100 g cukura, puse citrona, 1 ēdamk. aprikožu džema

Pagatavošana: sajauc raugu ar nedaudz cukura, piena un miltu, patur siltumā, līdz raugs sāk augt. To pievieno pārējiem produktiem, samīca, siltā vietā uzraudzē. Izklāj ietaukotā veidnē. Biezpienu sajauc ar cukuru, krējumu, olu dzeltenumiem, citrona miziņu un sulu, kartupeļu cieti. Iecilā saputotus olu baltumus. Masu liek veidnē virs mīklas. Virsū kārto plūmju pusītes ar griezuma vietu uz leju. Cep 200 grādu temperatūrā apmēram stundu. Izceptai kūkai plūmes pārziež ar uzsildītu aprikožu džemu, ļauj atdzist.

Plūmju čatnijs

 Sastāvdaļas: 1 kg plūmju, 1 čili pipars, 1 ķiploka daiva, 500 ml cukura sīrupa, 250 ml baltvīna etiķa, 1 kanēļa standziņa, 15 ml svaigi sarīvēta ingvera, 1 tējkarote sinepju sēklu, 1 tējkarote paprikas, pulvera, sāls

Pagatavošana: plūmes vārošā ūdenī noblanšē, atbrīvo no mizas un kauliņa. Sagriež sīkos gabaliņos un ber katlā ar biezu dibenu, pievieno no sēklām atbrīvotu un sīki sagrieztu čili piparu, sarīvētu lielu ķiploka daivu, svaigi rīvētu ingveru, pievieno kanēļa standziņu, sinepju sēklas, paprikas pulveri, cukura sīrupu, baltvīna etiķi un uzvāra. Uz lēnas uguns, ik pa laikam apmaisot, vāra aptuveni 45 minūtes, līdz virums iegūst pabiezu konsistenci. Pašās beigās pēc garšas pievieno sāli, ļauj čatnijam uzmest vēl kādu burbuli, tad lej sterilās, izsildītās maza izmēra burciņās, aizvāko. Atdzisušu čatniju glabā ledusskapī.

Ir lieliska piedeva gaļas ēdieniem, iet kopā ar grauzdiņu maizēm, sieriem.

Marinētas plūmes

Sastāvdaļas:  600 g plūmju,  350 ml ūdens, 100 g cukura, 30 g 9% etiķa, smaržīgie pipari, 5 krustnagliņas, kanēļa miziņa

Pagatavošana:vidēji gatavas plūmes nomazgā, liek caurdurī un uz 5 sekundēm iegremdē verdošā ūdenī, tad ātri atdzesē tekošā aukstā ūdenī. Plūmes saliek tīrās burkās, pārlej ar marinādi (verdošā ūdenī liek smaržīgos piparus, krustnagliņas, kanēļa miziņu un dažas minūtes pavāra, beigās pievieno etiķi). Pasterizē un aizvāko.

Rupjmaizes kārtojums ar plūmēm un Mascarpone krēmu

Sastāvdaļas:  350 g plūmju, 1 ēdamkarote cukura, 1/2 tējkarotes malta kanēļa, 50 g rudzu rīvmaizes, 100 g Mascarpones siera, 2 ēdamkarotes cukura, 90 ml salda krējuma

Pagatavošana: sakarsētā cepeškrāsnī liek grauzdēties uz pannas izbērtu rudzu rīvmaizi (jāpieskata – tā ātri piedeg!). Kad tā gatava, izņem no krāsns, pārber šķīvī un atdzesē, tad sajauc ar cukuru un kanēli. Uz pannas kārto plūmju pusītes ar griezuma vietu uz augšu, pārber ar cukuru un liek karstā cepeškrāsnī 15–20 minūšu, līdz plūmes kļūst mīkstas un no tām sāk tecēt sula. Izņem, atdzesē. Iztecējušo biezsulu salej kādā traukā (ar to apslacīs rīvmaizi).

Kad atdzisušas arī plūmes, atsevišķos porciju traukos veido deserta kārtas: pirmo liek rīvmaizi, to viegli apslaka ar plūmju sulu, lai veidotos viegli mitra masa. Virsū kārto plūmes. Ja vēl palikusi rīvmaize, virs plūmēm var bērt vēl vienu rīvmaizes kārtu, ko atkal apslaka ar plūmju sulu. Pēdējā ir Mascarpone krēma kārta: bļodā puto sieru un cukuru, tad pievieno saldo krējumu un turpina putot, līdz veidojas stingrs, bet gaisīgi viegls krēms. Uz kārtojuma liek siera krēmu, rotā ar piparmētru.

Ziemā izmanto saldētas vai žāvētas plūmes, vasarā – svaigas. Plūmes ar savu skābumiņu neitralizē siera krēma saldumu un rudzu maizes vieglo rūgtenumu un kārtojumam piešķir atsvaidzinošu garšas niansi.

Pikantā plūmju un saldās paprikas mērce

Sastāvdaļas: 2 litri plūmju vai aliču, 100 g cukura, 1 tējkarote saldās paprikas pulvera, 1 tējkarote sāls, 1 ēdamkarote 9% etiķa

Pagatavošana: nomazgātas plūmes liek katlā un savāra biezenī, tad, izberžot caur sietu, atdala kauliņus un miziņas. Plūmju biezenim pievieno cukuru, saldo paprikas pulveri, sāli, etiķi un pavāra, kamēr virums uzmet pirmo burbuli. Karstu masu pilda maza tilpuma burciņās, pasterizē karstā ūdenī 10–15 minūšu, cieši aizvāko, atdzesē un glabā vēsumā (ledusskapī).

Interesanta piedeva gaļas ēdieniem.

Plūmes sīrupā

Sastāvdaļas: 1 kg gatavu plūmju, 600 ml ūdens, 220 g cukura, 3 krustnagliņas, citrona miziņa

Pagatavošana: plūmes nomazgā, sadursta un sapilda burkās. Sīrupam uzvāra ūdeni, tajā izšķīdina cukuru, pievieno krustnagliņas, citrona miziņu un dažas minūtes pavāra. Karstu sīrupu pārlej ogām un pasterizē 85–90 grādu temperatūrā (2 l burkas – 20 minūšu; 1 l burkas – 15 minūšu, 0,5 l burkas – 10 minūšu). Aizvāko. Pusi no sīrupa var aizstāt ar degvīnu.

Plūmju sambuks

Sastāvdaļas: 800 g plūmju, 2 olu baltumi, 5–6 ēdamkarotes cukura , 1,5 ēdamkarotes želatīna

Pagatavošana: želatīnu atšķaida ar pusglāzi auksta ūdens un ļauj tam uzbriest. Plūmes noskalo, pārgriež uz pusēm un izņem kauliņus. Mīkstumus sablenderē viendabīgā masā. Karsta ūdens peldē izkausē un atdzesē želatīnu. Olbaltumus sakuļ stingrās putās, tad pievieno cukuru un turpina kulšanu, līdz cukurs izkusis un masa kļuvusi vijīga. Plūmju biezeni pievieno sakultajam olbaltumam. Vairs nekuļ, bet masu vienmērīgi samaisa. Pievieno želatīnu, samaisa. Sambuku pilda nelielos deserta trauciņos un liek ledusskapī uz 3–4 stundām. Pasniedz atdzesētu ar putukrējumu, aukstu pienu vai vaniļas mērci.

Plūmes ābolu biezenī

Sastāvdaļas: 1 kg plūmju, 1 kg ābolu, 250 g cukura, 1 tējkarote malta kanēļa,1 citrona miziņa

Pagatavošana: plūmes nomazgā, nosusina, katru griež četrās daļās un izņem kauliņu. Ābolus nomazgā, griež četrās daļās, izņem serdi un sēklas. Katru daiviņu sašķēlē plānās šķēlēs vai mazos gabaliņos un liek katlā. Uzlej nedaudz ūdens, pievieno cukuru un vāra, kamēr āboli izšķīst. Masu izberž caur sietu vai sablendē, pievieno kanēli un rīvētu citrona miziņu. Sagatavotās burkas pilda ar biezeni līdz pusei. Ābolu biezenim pievieno plūmju gabaliņus (pilda tā, lai līdz burkas kakliņam apmēram 2 cm paliktu brīvi). Liek katlā un pasterizē karstā ūdenī (1/2 litra burkas: 25–30 minūšu; litra burkas: 35–40 minūšu). Burkas aizvalcē vai stingri aizskrūvē, biezenim ļauj atdzist, glabā vēsā vietā. No dotā produktu daudzuma iznāk 2 litri aromātiska un garda biezeņa, par kuru var teikt – divi vienā!

Svarīgākais