Vasaras nogale ir visīstākais cūku pupu baudīšanas laiks. No tām var gatavot visdažādākos ēdienus, taču visgaršīgākās cūku pupas, šķiet, ir vārītas ar visām pākstīm vai jau izlobītas.
Ar pākstīm vārītas cūku pupas (4 personām)
Sastāvdaļas:1 kg nelobītu cūku pupu, 1 l kefīra, rūgušpiena vai paniņu, sāls
Pagatavošana: cūku pupas ar visām pākstīm liek lielā katlā, pārlej uzvārītu ūdeni, lai pupas būtu pārklātas, pievieno sāli un vāra aptuveni pusstundu, līdz pupas mīkstas (lai pārliecinātos, ka tas tiešām tā, jāatver kāda pāksts). Gatavas pupas nokāš un liek bļodā.
Katrs ēdājs savā šķīvī pupas izloba, ja nepieciešams, vēl pārkaisa sāli vai pārlej ar skābu krējumu. Klāt piedzer kefīru, rūgušpienu vai paniņas.
Siltie salāti ar cūku pupām un cūkgaļas fileju (4 personām)
Sastāvdaļas: 600 g cūku pupu, 200 g sviesta pupiņu, 1 sīpols, gabaliņš cūkas filejas, 2 tomāti, 2 olas, 300 g skāba krējuma, 1 ēdamkarote sinepju, sāls, pipari, cukurs, baziliks, raudene, estragons vai kāds cits garšaugs, olīveļļa
Pagatavošana: cūku pupas izloba un kopā ar nepāraugušām sviesta pupiņām vieglā sālsūdenī vāra aptuveni 15 minūšu, tad nokāš. Olas izvāra cietas. Fileju sagriež nelielās strēmelītēs, sakarsētā eļļā no visām pusēm apcep, pievieno sasmalcinātu sīpolu – arī to apcep, pārkaisa ar sāli un pipariem.
Krējumu sajauc ar sinepēm, sāli un pipariem, pēc garšas pievieno cukuru, mērcē iemaisa sasmalcinātus garšaugus.
Šķīvjos liek filejas gabaliņus, vārītas pupas, četrās daļās sagrieztas olas un daiviņās sagrieztus tomātus. Pārlej ar mērci, rotā ar garšaugiem.
Šos salātus var gatavot arī bez gaļas.
Žāvētas ribiņas un cūku pupu zupa (4 personām)
Sastāvdaļas: 800 g cūku pupu, 1 sīpols, 600 g žāvētu cūkgaļas ribiņu, 4 kartupeļi, 1 burkāns, 2 lauru lapas, 2 ķiploka daivas, eļļa cepšanai, timiāna zariņš, sāls, pipari
Pagatavošana: žāvētas ribiņas pārlej ar 1,5 l ūdens, uzvāra, noputo. Sīpolu sasmalcina, eļļā apcep un kopā ar sāli un pipariem pievieno zupai un vāra, līdz gaļa mīksta. Gaļu no zupas izņem, buljonā ieliek ripiņās sagrieztus burkānus, pēc laiciņa pievieno gabaliņos sagrieztus kartupeļus, izlobītās pupas un timiānu. Īsi pirms dārzeņu gatavības zupai pievieno lauru lapas un sasmalcinātu ķiploku. No gatavas zupas izņem lauru lapas un timiāna zariņus, pievieno gaļu.
Cūku pupas ar speķi un sīpoliem (4 personām)
Sastāvdaļas: 1 kg cūku pupu, 2 sīpoli, 200 g žāvēta cūkas cauraudža,sāls, pipari
Pagatavošana: pupas izloba, vieglā sālsūdenī vāra aptuveni 20 minūšu, līdz tās mīkstas, tad nokāš. Žāvētu gaļu sagriež mazos gabaliņos un pannā sačurkstina, pievieno gredzenos sagrieztus sīpolus, tos apcep.
Visu pārlej vārītajām pupām, pārkaisa piparus.
Brusketa ar cūku pupām, Mocarella sieru un rukolas salātiem (1 personai)
Recepti iesaka restorāna Vincents pavārs Oskars Sprukts
Sastāvdaļas: 100 g cūku pupu, laima sula, sāls, pipari, olīveļļa, piparmētras zariņš
brusketām: divas bagetes šķēles, olīveļļa, ķiploki,
salātiem: Mocarella siers, rukolas salāti, sāls, pipari, olīveļļa, citrona sula, balzametiķis
Pagatavošana: nepāraugušas cūku pupas 3 minūtes blanšē vārošā ūdenī, tad atdzesē aukstā ūdenī ar ledu. Pupas nosusina, tām noloba miziņu, pievieno sāli, piparus, nedaudz olīveļļas un ar dakšiņu viegli samīca. Iemaisa laima sulu un kapātu piparmētru.
Brusketa ir 15. gadsimtā Itālijā radusies uzkoda, ko klasiskajā variantā gatavo pavisam vienkārši: maizes šķēlē ierīvē nedaudz ķiploka, to apslaka ar olīveļļu un viegli apgrilē vai sagrauzdē.
Salāti: sieru sadala nelielos gabaliņos, rukolas lapiņas un sieru viegli apslaka ar olīveļļas, balzametiķa un citrona sulas maisījumu, pārber ar sāli un pipariem. Pasniedz kopā ar brusketām un cūku pupām.