Restorāns ar rozīnīti

Jēra zupa © F64

Klondaikas Liepājas filiālē, tāpat kā citur Latvijā, ēdienkartē galvenais ir texmex meksikāņu ēdieni. Šo vietiņu Liepājas klusajā centrā iecienījuši ne vien ārzemnieki, bet arī pašmāju ļaudis.

 «Meksikāņu virtuvei raksturīgas asas garšvielas. Mēs gatavojam fahitas (fajita), paeljas (paella) un burrito, ko cilvēki iecienījuši,» skaidro filiāles restorāna šefpavāre Gundega Urbāne un lepojas, ka amata prasmes meksikāņu ēdienu gatavošanā apguvuši pie galvaspilsētas pavāra Havjera Garsijas.

«Vasarā izmantojam lielākoties dārzeņus: papriku, sīpolus, tomātus, bet gaļa mainās, izmantojam vai nu cūkas, vai liellopa, vai vistas fileju. Arī saldais ēdiens mums ir kā meksikāņiem, to sauc čurro (churro/churros), un tā ir šokolāde ar čili pipariem,» stāsta Gundega. Viņu papildina filiāles direktors Oļegs Semjonovs: «Mums tagad ir vasaras piedāvājums. Daudz auksto zupu un dārzeņu salātu. Daudz ārzemnieku brauc, un viņi izvēlas ne tikai meksikāņu ēdienus, bet arī Eiropas virtuvi, kurai arī mums ir liels piedāvājums. Pie mums iecienītas ir mērces, tās mēs paši gatavojam. Gatavojam meksikāņu ēdienus, bet ne no Meksikas izejvielām. Produkti ir no Latvijas un Eiropas. Mums ir zupa, kādu gatavo tikai pie mums Liepājā, – jēra zupa. To bauda ar tekilu. Tā ir mūsu rozīnīte, jo cilvēki speciāli brauc no Rīgas pagaršot šo zupu. Arī čurro ir tikai pie mums. Spriežot pēc tā, kāda ir Latvijas iedzīvotāju maksātspēja, pie mums nāk daudz ļaužu. Divi miljoni cilvēku ir Latvijā, pie mums nāk miljons. Tā es jokoju,» pasmaida Oļegs un iepazīstina ar īpašajām dienām restorānā: «Pirmdienās mums ir studentu diena, otrdienās – vīnu diena, trešdienās – meksikāņu diena, ceturtdienās – sieviešu diena, piektdiena un sestdiena ir muzikālās dienas, bet svētdienas ir ģimenes dienas.»

Jēra zupa

Sastāvdaļas: 120 g jēra pleca, olīveļļa cepšanai, neliels sīpols, puse sarkanās paprikas, 2 ķiploku daiviņas, 1 tējkarote cukura, 50 g rīsu, 1 ēdamkarote tomātu mērces, puse avokado, sāls, pipari pēc garšas, tējkarote tekilas, šķipsniņa timiāna,1/2 tējkarotes gaļas, kopējās garšvielas

Dekorēšanai: šķēlīte laima, pētersīļi

Pagatavošana: pannā sakarsētā eļļā cepam mazos kubiņos sagrieztu jēra gaļu. Pēc tam pievieno sagrieztu sīpolu, ķiploku un papriku, un to visu apcepam kopā ar gaļu. Tad, kad jēra gaļa ar dārzeņiem ir apcepušies dzeltenīgā nokrāsā, pievienojam tomātu mērci, mazliet apcepam un pievienojam garšvielas: sāli, piparus, timiānu, gaļas kopējo garšvielu. 2–3 minūtes vēl visu apcepam un liekam grāpītī, kur lej klāt ūdeni pēc vajadzības: ja grib šķidrāku, tad vairāk ūdens, ja garšo biezas zupas, tad ūdeni daudz nevajadzēs. Vāra 20–30 minūšu, līdz gaļa mīksta, tad pievieno vārītus rīsus. Pasniedz, dekorējot ar laima šķēlīti, pētersīļa lapiņām un tekilu.

Fahita ar liellopu gaļu

Sastāvdaļas: 150 g liellopu filejas, puse sīpola, puse paprikas, 30 g saldētas kukurūzas, eļļa cepšanai, tējkarote šķidrā Knor buljona,50 g skābā krējuma, šķipsniņa fahitas garšvielas, tortilja, puse svaiga tomāta, 50 g salātlapu, šķēlīte halapenjo pipara, citronšķēlīte

Pagatavošana: sakarsētā eļļā uz pannas cep stienīšos sagrieztu liellopu gaļu, papriku, sīpolus, tad pievieno kukurūzu, halapenjo. Pielej mazliet ūdeni, lai viss sautējas, un pievieno garšvielas: Knor buljonu, fahitas garšvielu. Kad gaļa mīksta, pievieno skābo krējumu, 1–2 minūtes pacep. Tad visu masu, tomātu un salātlapu liek uz siltas tortiljas un ietin tajā. Dekorē ar citronšķēlīti. Pasniedz uz sakarsētas panniņas.

Tilapija ar jūras kāpostiem

Sastāvdaļas: 170 g tilapijas, eļļa cepšanai, sāls, pipari pēc garšas, 100 g jūras kāpostu, 4 redīsi, 2 ķirštomāti,

Mērcei: 50 g biolakto jogurta, šķipsniņa diļļu, puse tējkarotes medus,

Dekorēšanai: citrona šķēlīte, loki, 5 šķēlītes svaiga gurķa

Pagatavošana: tilapiju atlaidina istabas temperatūrā, apber ar sāli un pipariem. Pēc tam tilapiju cep sakarsētā pannā no abām pusēm, līdz ir izcepta. Uz šķīvja kārto jūras kāpostus, sagriež šķēlītēs redīsus, ķirštomātus un gurķi. Sagatavo mērci – jogurtam pievieno medu un dilles un to visu kopā samaisa. Tad tilapiju liek virsū jūras kāpostiem un mērci ielej blakus trauciņā. Pasniedz ar citrona šķēlīti un lociņu.

Churros

Sastāvdaļas: 100 ml ūdens, 30 g sviesta, 50 g miltu, puse olas, puse tējkarotes vaniļas cukura, 1 ēdamkarote cukura, šķipsniņa kanēļa (naža gals), sāls šķipsna, 200 ml cepamās eļļas, tējkarote pūdercukura,

Karstā šokolāde: 250 ml piena, 1 tējkarote kakao, 25 g tumšās šokolādes, 1 g čili pipara

Pagatavošana: uzsilda nelielu kastroli vidējā siltumā, ielej ūdeni 100 ml, cukuru, sāli un sviestu. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, un noņemiet no karstuma. Iemaisa miltus, līdz maisījums veido bumbu. Atdzesē 5–6 minūtes un tad masā iekuļ olu. Masu liek konditorejas maisiņā un spiež cauruļu veida formiņas uz cepamā papīra. Cep eļļā, līdz tie kļūst zeltaini brūni. Kad tie izcepti, liek uz papīra dvieļiem, lai notek eļļa. Apber churros ar vaniļas cukuru un kanēli. Vāra katliņā pienu, pievieno kakao, čili piparu smalki sagrieztu un tumšo šokolādi līdz, kamēr šokolāde izkūst. Churros kārto uz šķīvja, apber ar pūdercukuru un pasniedz kopā ar karsto šokolādi.

Svarīgākais