Kabacis tūkstoš veidos

© Māja/Leonīds Gusevs

Šobrīd kabači maksā lēti, bet ja tie izauguši pašu dārzā – nemaksā neko! Turklāt ir ļoti daudz variantu un iespēju, kā kabačus pārvērst dažādos gardos ēdienos: sacepumos, pankūkās, risoto – kopā ar citiem dārzeņiem, gaļu, sieriem, rīsiem, sēnēm un citiem produktiem tie ļaujas teju bezgalīgiem kulināriem eksperimentiem.

 Nu un kur tad vēl daudzās kabaču ieziemošanas iespējas.

Kabaču un tomātu sacepums ar bekonu un sieru

Sastāvdaļas:  2 jauni, nepārauguši kabači, 4 tomāti,4 ķiploka daiviņas, 150 g desas vai žāvēta bekona, svaigs vai kaltēts timiāns, sāls, pipari, lauru lapa, smalki rīvēts cietais siers.

Pagatavošana: kabačus sagriež apmēram centimetru biezās šķēlēs (jauni kabači nav jāmizo, pāraugušajiem cietā miza gan jānomizo). Arī tomātus sagriež šķēlēs. Ķiploka daivas parupji sakapā. Ietaukotā cepamtraukā pamīšus kārto kabaču un tomātu šķēles, pa starpām ieliek pa ķiploka gabaliņam un pa plānai bekona vai desas šķēlītei. Starp šķēlēm iesprauž lauru lapas, pārkaisa ar sāli, pipariem un timiānu. Trauku liek sakarsētā cepeškrāsnī un 180 grādu temperatūrā cep aptuveni stundu. Izņem no krāsns, viegli pārkaisa ar rīvētu sieru, vēl uz pāris minūtēm iešauj atpakaļ cepeškrāsnī, kamēr siers sāk kust.

Kabaču un valriekstu maize

Sastāvdaļas:apmēram 300 g kabaču, 1,5 glāzes miltu, 100 g cukura, 2 tējkarotes cepamā pulvera, 1 tējkarote kanēļa,100 g sasmalcinātu valriekstu kodolu, 2 olas, 1/3 glāzes eļļas, 1 tējkarote rīvētas apelsīnu miziņas, šķipsniņa sāls.

Pagatavošana: bļodā sajauc sijātus miltus, cepamo pulveri, cukuru, kanēli un sāli. Citā bļodā sakuļ olas, pievieno eļļu, rupjās skaidiņās sarīvētu (nomizotu, no mīkstuma un sēklām atbrīvotu) kabaci. Pievieno valriekstus un rīvētu apelsīna miziņu. Šo maisījumu iecilā miltu maisījumā, visu labi izmaisa. Masu lej ietaukotā metāla maizes formā un cep aptuveni stundu 175–180 grādu temperatūrā (gatavību pārbauda ar koka irbulīti: ja, iedurot maizītē, tas ārā nāk sauss, ir gatavs!). Kad maize nedaudz padzisusi, to izņem no formas.

Pildītas kabaču šķēles

Sastāvdaļas:8–10 apmēram 4 cm biezas kabaču šķēles, 1 liels burkāns, 1 ziedkāposta galviņa, 1 liels sīpols, 2 tomāti, 200 g gaileņu, šampinjonu vai citu sēņu, 1 ola, aptuveni 100 g puscietā siera, eļļa cepšanai, sāls, pipari, svaiga bazilika lapiņas.

Pagatavošana: kabaču šķēlēm izdobj viducīšus ar sēklām, vieglā sālsūdenī tos nedaudz apvāra, tad notecina un nosusina. Burkānu uz rupjas rīves sarīvē, sīpolu sasmalcina, ziedkāpostu sadala mazās rozetītēs. Sakarsētā eļļā visu apcep, pievieno sasmalcinātas sēnes, apcep un nedaudz pasautē. Pievieno mazos gabaliņos sagrieztus tomātus, iemaisa sāli un piparus. Nedaudz padzesē, masā iemaisa olu. Kabaču šķēles kārto pannā uz ietaukota cepampapīra, piepilda ar sagatavoto masu un karstā cepeškrāsnī cep aptuveni pusstundu 200 grādu temperatūrā. Beigās katru pildītā kabača šķēli pārklāj ar plānu siera šķēlīti, uz pavisam īsu laiku liek atpakaļ krāsnī, līdz siers sāk kust. Pasniedzot rotā ar svaiga bazilika lapiņām.

Kabaču pankūkas

Sastāvdaļas: 1 liels kabacis, 5–6 ēdamkarotes ātri vārāmo auzu pārslu, 2 olas, 2–3 ēdamkarotes miltu, 2 ķiploka daiviņas, 200 g skāba krējuma, eļļa cepšanai, sāls, zaļumi.

Pagatavošana: kabaci nomizo, izgriež sēklotni un sarīvē skaidiņās. Radušos sulu nolej, pievieno auzu pārslas, olas, miltus, sāli un sasmalcinātu ķiploku, sastrādā viendabīgā masā.

Pannā sakarsētā eļļā ar karoti liek kabaču masu un mērenā siltumā, apgrozot no abām pusēm, cep zeltaini brūnas pankūkas.

Pasniedz ar krējumu un smalki sakapātiem zaļumiem.

Lieliskais kabaču pīrāgs ar vistas filejas un sēņu mērci

Sastāvdaļas: 1,5 kg nomizota kabača, 0,5 kg rīvēta Čedaras siera, 5 olas, 4–5 ēdamkarotes kviešu miltu, smalki sakapātas pētersīļu lapiņas vai dilles, apgrauzdētas saulespuķu un ķirbju sēkliņas, sāls, pipari, nedaudz sviesta. Mērcei: vistas fileja, salds krējums, sīpoli, sviests, svaigas sēnes – baravikas, gailenes, sāls, pipari.

Pagatavošana: kabaci uz rupjas rīves sarīvē skaidiņās, pievieno rīvētu sieru, olas, sakapātus zaļumus. Pievieno miltus, nedaudz sāls, maltus piparus, viegli apgrauzdētas saulespuķu un ķirbju sēkliņas, ar karoti masu labi samaisa. Pannā vai karstumizturīgā traukā ieklāj cepampapīru, to ietauko, virsū liek kabaču – siera masu, izlīdzina. Virsū uzliek dažas sviesta piciņas un liek sakarsētā cepeškrāsnī. 200 grādos cep aptuveni pusstundu, līdz virsma kļuvusi zeltaini brūna, bet maliņas kraukšķīgas. Kamēr kabaču pīrāgs gatavojas, sviestā apcep sīpolus, sasmalcinātas gailenītes vai baravikas, atsevišķi – vistas filejas strēmelītes. Sēnes un vistas gaļu sajauc, pievieno saldo krējumu un ļauj uzvārīties – mērce gatava. Nedaudz atdzisušu pīrāgu griež gabalos, pasniedz ar sēņu vai vistas un sēņu mērci.

Kabači ziemai 

Kabaču ikri

Sastāvdaļas:3 vidēji kabači, 3–4 sīpoli, 2 burkāni, puse glāzes nerafinētas saulespuķu eļļas, 3 ēdamkarotes tomātu pastas, 2 lauru lapas, 3–4 ķiploka daiviņas, rupjais sāls, malti melnie pipari.

Pagatavošana: sīpolus nomizo, smalki sagriež un sakarsētā eļļā cep zeltainus. Pievieno un apcep rupji rīvētus burkānus. Nomizotus, no mīkstuma un sēklām atbrīvotus kabačus uz rupjās rīves sarīvē, pievieno sīpoliem un burkāniem. Maisot cep 10 minūtes, tad pievieno lauru lapas, sāli, piparus, tomātu pastu – katlam uzliek vāku un sautē vēl 15 minūtes. Ļoti sīki kapātus ķiplokus masai pievieno pāris minūtes pirms gatavošanas beigām. Karstu masu pilda iepriekš izkarsētās burkās. Ja kabaču ikri paredzēti uzglabāšanai ilgāk par mēnesi, 1 l burkas nepieciešams 20 minūtes pasterizēt 80 grādu temperatūrā.

Marinēti kabači

Sastāvdaļas: apmēram 0,5 kg kabaču, 30 g zaļumu, 3 melnie pipari, 3 smaržīgie pipari, neliels čili pipars, 1 ķiploka daiviņa, 500 ml ūdens, 1 ēdamkarote cukura, 1 ēdamkarote sāls, 8 ēdamkarotes 9% etiķa.

Pagatavošana: kabačus sagriež ripās. Kopā ar zaļumiem un garšvielām kārto burkā. Marinādei: verdošam ūdenim pievieno cukuru, sāli, pašā beigās – etiķi (ja marinādi vēlas asāku, cukuru, sāli un etiķi ņem mazliet vairāk). Karstu marinādi pārlej kabačiem un pasterizē: litra burkas – 8 minūtes 75–80 grādu temperatūrā.

Ugunīgie kabači

Sastāvdaļas:3–4 nelieli kabacīši, 1 sarkanais sīpols, 2 glāzes ābolu etiķa, sauja diļļu ziedkopu, 1 čili pipars, 400 ml ūdens, 2 tējkarotes sāls, 2 tējkarotes cukura, 2 tējkarotes sinepju sēklu.

Pagatavošana: kabačus nomazgā, nosusina, sagriež apmēram 1 cm biezās šķēlēs. Čili piparam iztīra sēklas, to sagriež plānās ripiņās. Diļļu ziedkopas, kabaču šķēles un čili ripiņas kārto burkā. No ābolu etiķa, ūdens, sāls, cukura un sinepju sēklām uzvāra marinādi, karstu pārlej burkas saturam. 1 l burkas pasterizē 20 minūtes 75–80 grādu temperatūrā, pēc tam aizvāko. Ja kabačus un marinādi grib maigāku, čili piparu neliek nemaz vai izmanto pavisam nedaudz.

Kabači jāņogu sulā

Sastāvdaļas: apmēram 0,5 kg kabaču, 125 ml jāņogu sulas, 375 ml ūdens, 50 g sāls, 20 g cukura, 3 melnie pipari, 2 ķiploka daiviņas, dilles, piparmētras.

Pagatavošana:burkā kārto gabaliņos sagrieztu kabaci, piparus, ķiplokus, dilles un piparmētras. Marinādei uzvāra ūdeni, pievieno jāņogu sulu, sāli un cukuru. Pārlej kabaču gabaliņus un pasterizē: 0,8–1 l burkas astoņas minūtes 75–80 grādu temperatūrā.

Ananasu kabači

Sastāvdaļas: 2 nelieli, nepārauguši kabači, puse neliela ananasa, 100 g citronu sulas, 1 glāze ūdens, 2 glāzes cukura.

Pagatavošana:kabačus rūpīgi nomizo (lai nepaliek zaļā kārta, kas atrodas zem mizas), atbrīvo no mīkstuma un sēklām, sagriež puslīdz vienādos palielos kubiņos. Arī ananasu sagriež tādos pašos kubiņos. No citrona sulas, ūdens un cukura uzvāra sīrupu. Sīrupā ieliek sagrieztos kabaču un ananasu kubiciņus un uz lēnas uguns vāra aptuveni 20 minūtes. Karstu pilda sterilās burkās un hermētiski aizvāko.

Saldi konservētie kabači

Sastāvdaļas: apmēram 0,5 kg kabaču, 500 ml ūdens, 25 g 5% etiķa, 150 g cukura, kanēļa miziņa, 3 krustnagliņas, 3 smaržīgie pipari.

Pagatavošana: kabaci (ja miza cieta, to nomizo) sagriež šķēlēs. Verdošā ūdenī blanšē 3–4 minūtes, tad strauji atdzesē. Marinādei uzvāra ūdeni, pievieno garšvielas un cukuru, vārīšanas beigās – etiķi. Burkā sakārtotās kabaču šķēles pārlej ar marinādi un pasterizē 10 minūtes 75–80 grādu temperatūrā.

Kabaču un apelsīnu ievārījums

Sastāvdaļas: 2 lieli kabači, 4 apelsīni, 1 kg cukura, 1 tējkarote kanēļa, 20 g vaniļas cukura.

Pagatavošana: kabačus nomizo, atbrīvo no mīkstuma un sēklām un sarīvē rupjās skaidiņās. Apelsīnus nomizo, aplej ar aukstu ūdeni un vāra 20 minūtes, lai atbrīvotos no tiem raksturīgā rūgtuma. Tad apelsīnus samaļ gaļas mašīnā. Atsevišķā katliņā vāra sarīvētos kabačus, līdz tie mīksti, pievieno samaltos apelsīnus. Pievieno cukuru, vaniļas cukuru un kanēli. Uz lēnas uguns vāra 20 minūtes (lai ievārījums nepiedegtu, visu laiku maisa). Karstu pilda maza tilpuma burciņās.

Aukstā kabaču krēmzupa

Sastāvdaļas: 1 kg kabaču, buntīte zaļā bazilika, 2 ķiploka daiviņas, 200 ml salda krējuma, puse citrona, sāls, pipari.

Pagatavošana:kabaci nomizo, atbrīvo no sēklām, sagriež gabalos, pārlej ar ūdeni tik daudz, lai dārzeņa gabaliņi ir tikko pārklāti, un vāra pusmīkstus. Atdzesē, pievieno ķiploka daiviņas, baziliku – visu sablenderē biezenī. Pievieno citrona sulu, pēc garšas pievieno sāli un piparus, iemaisa saldo krējumu.

Kabaču un ābolu salāti

Sastāvdaļas: puse neliela kabača, 1 liels ābols, 1 marinēts vai mazsālīts gurķis, 1 sīpols, ceturtdaļa daļa glāzes jāņogu vai kādas citas skābas sulas, eļļa, baziliks, sāls, cukurs.

Pagatavošana: kabaci un ābolu sarīvē uz rupjās rīves, pievieno smalki sagrieztu marinētu vai mazsālītu gurķi, strēmelītēs sagrieztu sīpolu. Sulai pievieno cukuru un sāli, pārlej salātiem, izmaisa un ļauj ievilkties. Pirms pasniegšanas pārlej ar eļļu. Rotā ar veselām jāņogām, gurķu šķēlītēm un bazilika lapiņām.

Kabaču zupa

Sastāvdaļas: 0,5 kg kabaču, 2 tomāti, 1 ēdamkarote eļļas, 1 daiviņa ķiploka, ½ sīpola, ¾ litra dārzeņu buljona, 40 g rīsu, 2 ēdamkarotes rīvēta siera, grauzdiņi, sasmalcināti zaļumi, sāls, pipari.

Pagatavošana: katliņā sakarsētā eļļā apcep sasmalcinātu sīpolu un ķiploku, pievieno dārzeņu buljonu un uzvāra. Kabaci sagriež kubiņos, pievieno buljonam. Pievieno rīsus, nedaudz sāls, piparus un uz lēnas uguns vāra aptuveni 15 minūtes. Tomātus sagriež daiviņās (ja mazi – uz pusēm) un apcep, noņem miziņu un pievieno gatavai zupai. Pirms pasniegšanas zupu pārkaisa ar rīvētu sieru un zaļumiem. Pasniedz ar grauzdiņiem.

PADOMI

• Litra burkā var iepildīt aptuveni 500–600 g kabaču.

• Mazos kabačus burkās var likt veselus, lielākus ar zāģveida nazi parasti griež ripās, pusripās, gareniskās šķēlēs vai kubiņos.

• Mazie kabači ir maigi un garšīgi – tos konservēšanai vai gatavošanai izmanto ar visu mizu un sēklotni.

• Burkas pirms konservēšanas rūpīgi izmazgā un vairākas reizes kārtīgi izskalo, tad dezinficē ar verdošu ūdeni un novieto uz tīra dvieļa ar kaklu uz leju.

• Metāla vāciņus pirms lietošanas saliek izklaidus katliņā un uz lēnas uguns vāra 10–15 minūtes.

Svarīgākais