Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Inovācija pārtikai

© F64

Starptautiskās pārtikas izstādes Riga Food 2013 laikā Latvijas Tehnoloģiskais centrs (LTC) un Eiropas Biznesa atbalsta tīkls Latvijā (EENLatvija) organizēja pārtikas zinātnes un inovācijas stendu Inovācija pārtikai.

Māja devās runāt ar kompetentiem ekspertiem, lai uzzinātu par jauniem produktiem, kas varētu ienākt pārtikas tirgū.

Pilngraudu miltu pankūkas

Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūta stendā varēja baudīt pankūkas no pilngraudu auzu, rudzu un miežu miltiem.

• Ir pierādīts, ka prostatas vēža slimniekiem pilngraudu miltu rudzu maizes lietošana uzturā uzlabo asins sastāva rādītājus.

Sīpolu un tomātu sausmaizītes

Dobeles Valsts augļkopības institūta pētnieki pēc īpaša vegānu pasūtījuma izstrādājuši sīpolu un tomātu sausmaizīšu recepti.

• Sausmaizītes var baudīt svaigēšanas restorānā Raw Garden Rīgā, Skolas ielā 12.

Spiedpalieku pulveris

Latvijas Valsts augļkopības institūts izstādē prezentēja augļu un ogu (aveņu, dzērveņu, upeņu) spiedpalieku pulveri, ko kā piedevu var izmantot saldajos ēdienos, saldējuma, maizes, konditorejas izstrādājumu un saldējuma ražošanā.

• Sulu ražošanas procesā rodas spiedpaliekas, kurās ir bagātīgs klāsts fizioloģiski aktīvo savienojumu un ūdenī nešķīstošu šķiedrvielu. Tās izžāvē, samaļ un izmanto pēc patikas.

Nātru sviests

A/s Pūres Dārzkopības izmēģinājumu stacija piedāvā katram pašam pagatavot nātru sviestu.

• Nātru lapiņas ievāc, sākot no maija, kad tās ir pavisam maziņas, līdz pat augustam. Izžāvē un samaļ kafijas dzirnaviņās. Pievieno sviestam – 15 g nātru lapu pulvera uz 100 g sviesta; tam var pievienot arī sasmalcinātu ķiploku vai smalki sakapātas dilles.

• Nātres satur vitamīnus C, K un B2, karotīnu, flavonoīdus, olbaltumvielas, kumarīnu, skudrskābi, pantotēnskābi, glikozīdu, urticīnu, miecvielas un minerālvielas – kāliju, kalciju, dzelzi.

• Nātrēm ir antiseptiska, pretiekaisuma, sāpes remdinoša, urīnu un žulti dzenoša, viegli nomierinoša iedarbība; tās pazemina holesterīna līmeni asinīs; palielina hemoglobīna un eritrocītu daudzumu asinīs.

Pupiņu smēriņš

Pākšaugu pastveida produkta pupiņu smēriņš sastāvā ir baltās pupiņas (Phaseolus vulgaris L.), saulē kaltēti tomāti, rapšu eļļa, citronu sula un garšvielas. Šī pākšaugu pasta izstrādāta maģistra darbā, un šobrīd doktorantūrā tiek turpināti pētījumi par citu pākšaugu izmantošanu pastveida produktu izgatavošanai. Pētījuma mērķis ir izstrādāt veģetāriešiem piemērotus jaunus augu valsts olbaltumvielas saturošus pastveida produktus no Latvijā pieejamiem pākšaugiem un novērtēt to kvalitāti, un ar to nodarbojas Asnate Ķirse, Mg.sc.sal. (uzturzinātnes maģistrs), LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes 1. gada doktorante.

• Pupiņu smēriņš ir veģetārs (piemērots arī vegāniem) un diētisks produkts – tas ir augu izcelsmes olbaltumvielu avots (100 g produkta ir 7,7 g olbaltumvielu), satur daudz šķiedrvielu (100 g produkta ir aptuveni 9,5 g šķiedrvielu), un tam ir maz kaloriju (100 g satur mazāk nekā 10% ieteicamās dienas enerģētiskās vērtības).

Kailgraudu mieži

Līdztekus Latvijā tradicionāli audzētajiem plēkšņainajiem miežiem Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūtā tiek pētīti kailgraudu mieži. Tie tiek uzskatīti par piemērotākiem izmantošanai pārtikā, salīdzinot ar plēkšņainajiem miežiem.

• Kailgraudu mieži satur šķīstošās un nešķīstošās šķiedrvielas, vitamīnus un neaizvietojamās aminoskābes.

• Miežus iesaka cukura diabēta slimnieku uzturā, jo tie pieder pie produktiem ar ļoti zemu glikēmisko indeksu; miežu graudos esošie tokotrienoli un vitamīns E mazina arī saslimšanas risku ar vēzi, jo tie darbojas kā antioksidanti; mieži arī uzlabo zarnu darbību, paaugstina imunitāti, veicina liekā svara zaudēšanu.

Kailgraudu miežu saldie salāti

Sastāvdaļas: vārīti kailgraudu miežu graudi, sasmalcināti rieksti, rozīnes, žāvēti augļi, medus

Pagatavošana: graudus sajauc ar riekstiem un žāvētajiem augļiem, pievieno medu (pēc garšas), var pievienot arī dažādus svaigus augļus un ogas. Iesaka brokastīs – labam dienas sākumam!

Pankūkas no rudzu miltiem

Sastāvdaļas:glāze piena (vai ūdens), glāze skābpiena (kefīra vai rūgušpiena), 2 olas, puse tējkarotes sodas, ēdamkarote cukura, sāls pēc garšas, rupji rudzu milti pēc vajadzības

Pagatavošana: visas sastāvdaļas sajauc pabiezā mīklā, lej ar karoti uz labi sakarsētas ietaukotas pannas mazās pankūciņās.

Pankūkas no miežu miltiem ar raugu

Sastāvdaļas: glāze kailgraudu miežu miltu, 2 tējkarotes sausā rauga, ¾ glāzes karsta ūdens, 2 ēdamkarotes medus, sakulta ola, glāze jogurta bez piedevām, ēdamkarote kausēta sviesta,naža gals kanēļa

Pagatavošana: samaisa miežu miltus, raugu, ūdeni un medu. Trauku apklāj un ieliek siltā ūdens peldē uz pusstundu. Pievieno olu, jogurtu, sviestu un kanēli. Cep karstā, ietaukotā pannā.

Caps! Skaisto brīžu ķērāji

Miers, prieks, bērnības smaržas un garšas, mīļotā cilvēka tuvums, ilgas, sapņi – tas viss ir noķerts un ielikts CAPS! gardumos. Tās ir trifelītes, konfektes un cepumi no Latvijā lolotām, dzīvinošām un tīrām izejvielām – pīlādžiem, āboliem, ķirbjiem, ķiršiem un citām ogām, tās skaisti savienojot ar izmeklētiem pasaules dārgumiem – īstu šokolādi un riekstiem.

• Notverto mirkļu trifeles pieejamas pa diviem, astoņiem vai 16 gardumiem vienā kastītē (190 g/Ls 6,80).

• Kur meklēt Caps!? tastecaps.lv.