Gailenes pa smuko

© Leonīds Gusevs

Receptes piedāvā restorāna Orizzonte (Jūrmalā, Baznīcas ielā 2b) šefpavārs Gatis Krastiņš. Produktu daudzums visās receptēs norādīts četrām personām.

Pirmo gaileņu mērce ar kraukšķīgu cauraudzīša šķēli, kopā ar sīpoliem, svaigām dillītēm un kūpošiem jaunajiem kartupelīšiem – mmm, siekalu pilna mute jau no domas par tādu maltīti vien! Taču izcilās meža skaistules koši dzeltenajos, kruzuļainajos bruncīšos var pagatavot arī izsmalcinātāk.

 Gaileņu krēmzupas „kapučīno”

Sastāvdaļas: 1 kg gaileņu, 150 g šalotes sīpolu, 50 g salda krējuma, 20 g piena, 30 g ūdens, sojas mērce, ķiploks, sāls, pipari, timiāna zariņš,Ciabatas (vai jebkuras citas maizes) grauzdiņi

Pagatavošana:katliņā sviestā apcep sīpolus un ķiploku, pievieno notīrītas, sausas gailenes un timiāna zariņu, visu nedaudz apcep, tad pavisam nelielā ūdens daudzumā aptuveni pusstundu uz lēnas uguns vāra. Kad virums nāk gatavs, no katla izņem timiāna zariņu, visu sablenderē viendabīgā masā. Pievieno saldu krējumu, pēc garšas pievieno sāli, piparus.

Pasniedz ar maizes grauzdiņiem un piena putām. Rotā ar apceptām gailenītēm, sojas mērci, zaļumiem.

Padoms: ja krēmzupu vēlas tumīgāku, vārīšanas procesā tai var pievienot pāris jaunos kartupeļus. Ja mājās nav kafijas automāta, kurā sakuļ karstu pienu kapučīno putiņu iegūšanai, var likt lietā ar roku darbināmu piena putotāju.

Grilēta liellopu fileja ar gaileņu – kartupeļu biezeni, ceptu ķiploku un sarkanvīna mērci

Sastāvdaļas: 1 kg liellopa gaļas filejas, 1 kg jauno kartupeļu, 300 g piena, 500 g gaileņu, 50 g sviesta, 4 ķiploki, rukola,sarkanvīna mērce

Pagatavošana:apmēram 200 g gabalos sagrieztu liellopa fileju uz grila apgrilē, tad liek cepeškrāsnī un cep, kamēr gaļa sulīgi gatava. Pagatavo jauno kartupeļu biezeni, tam pievieno sviestā ceptas un sakapātas gailenes. Veselām ķiploka galviņām nogriež „cepurīti” tā, lai var redzēt daiviņas, pārlej ar olīveļļu un liek cepeškrāsnī cepties. Uz šķīvja kārto fileju un biezeni, rotā ar ceptu ķiploku, blanšētu un cepeškrāsnī apceptu veselu tomātu, rukolu.

Padoms: vesela galviņa cepta ķiploka ir neaizstājama ļoti daudzu gaļas ēdienu piedeva jebkuram dārza ballītes pasākumam.

Rukolas salāti ar grilētu tunča fileju, ceptām gailenēm un jogurta mērci

Sastāvdaļas: 20 g gaileņu, 60 g svaiga tunča filejas, rukola, ķiršu tomātiņi, gaišais balzametiķis, sāls, pipari,

Mērcei: 50 g jogurta bez piedevām, 20 g svaigu gurķu, citrona sula, piparmētras, maurloki, ķiploks, sāls, pipari

Pagatavošana: uz grila pa trīs minūtēm no katras puses apgrilē tunča filejas gabaliņus. Rukolu apslaka ar olīveļļas un balzametiķa maisījumu.

Mērcei: bļodā uz rupjas rīves ierīvē gurķi, pievieno kapātas piparmētras un zaļumus, pievieno jogurtu un apmēram no puscitrona izspiestu sulu. Visu samaisa, pievieno sasmalcinātus ķiplokus, sāli un piparus pēc garšas.

Uz šķīvja kārto rukolu, ķiršu tomātiņus, uz pusēm pārgrieztu tunča filejas gabaliņu. Visu pārlej ar jogurta mērci, uzber sviestā ceptas gailenītes.

Padoms: bezpiedevu jogurta vietā var izmantot arī bio lakto.

Svarīgākais