Saldenais pastinaks

© Māja

Pastinaks, divgadīgs seleriju dzimtas augs, ir viens no saldākajiem dārzeņiem, taču nedaudz sīvs. Pazīstams jau sen, bet nav plaši izplatīts. Vizuāli līdzīgs burkānam, tikai baltā krāsā. To arī audzē un uzglabā līdzīgi kā burkānu – smiltīs.

Savukārt sakne pēc smaržas un izskata atgādina pētersīli. Novāc vēlu rudenī vai pat atstāj pārziemot uz lauka un tad novāc agri pavasarī. Pēc sala saknes ir garšīgākas un saldākas. Pareizi pagatavots pastinaks ir ne vien saldens, bet arī mazliet atgādina riekstu garšu. Tā vērtība slēpjas lielajā minerālvielu un dažādu grupu vitamīnu saturā. 100 g pastinaka ir apmēram 14,6 g ogļhidrātu, 4,5 g šķiedrvielu, 2,1 g olbaltumvielu, 0,5 g tauku. Tajos ir vairāk cietes nekā kartupeļos un cukura vairāk nekā burkānos. Visām pastinaka daļām piemīt ārstnieciskas īpašības, bet visvairāk izmanto tā sakni, nevis lapiņas. To lietojums ir ļoti plašs – pievieno pie salātiem, zupām un sautējumiem, var izmantot gurķu un tomātu konservēšanā, kā arī džemu un saldumu gatavošanā. No pastinaka saknēm gatavo pulveri, ko mēdz pievienot pie daudziem garšvielu maisījumiem. To maisījumā papildina ar burkāna, selerijas un pētersīļa sakni. Lietderīgi ir gatavot arī pastinaka novārījumu un uzlējumu. Jaunās lapiņas var pievienot pie salātiem. Ļoti laba kombinācija ir pastinaks kopā ar ābolu. Pastinaks ir diētisks, uzlabo apetīti un gremošanu, tam piemīt urīndzenošs efekts, veicina vielmaiņu. Ārstnieciskā nolūkā gatavo novārījumu no saknēm un lapām.

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Pastinaks vizuāli atgādina burkānu, bagāts ar balastvielām, šķiedrvielām, minerālvielām un vitamīniem, arī ar cieti. Palīdz izvadīt no organisma lieko šķidrumu. Ar to var eksperimentēt garšas dažādošanai un jaunu interesantu ēdienu gatavošanā. Garša – specifiska, nedaudz sīva. Var izmantot kā labu piedevu svaigā veidā pie salātiem. Ja nav nopērkams veikalā, var mēģināt arī izaudzēt savā dārzā.

NODERĪGI

• Pastinaku ieteicams tvaicēt vai cept, nenoņemot mizu, jo tajā ir daudz vērtīgu vielu, tā ir aromātiska un garšīga. Pēc tam to vēlams notīrīt, sagriezt gareniski uz pusēm. Ja tam ir liela serde, tā jāizņem.

• Pastinaku var izvārīt kopā ar kartupeļiem un pasniegt kā biezeni.

• Tiem, kam ir jutīga āda, nav ieteicams audzēt pastinakus, jo augu lapu ēteriskās eļļas rada čūlas, kas pārvēršas brūcēs, kuras ir grūti sadziedēt.

RECEPTES

Salāti Duets

Sastāvdaļas: pastinaks, divi āboli, sīpols, dilles, pētersīļi, pēc izvēles – nerafinēta eļļa vai ne pārāk trekns krējums.

Pagatavošana: sarīvē pastinaku uz smalkas rīves un sajauc ar sagrieztiem āboliem. Pievieno zaļumus un eļļu vai krējumu.

Zupa no pastinaka

Sastāvdaļas: 500 g pastinaka, 300 g kartupeļu, sīpols, litrs buljona, zaļumi, garšvielas.

Pagatavošana: izvāra pastinaku un sagrieztus kartupeļus buljonā.

Pievieno apceptus sīpolus, garšvielas. Beigās pievieno sasmalcinātus zaļumus.

Veselīgs uzlējums no pastinaka

Sastāvdaļas: puslitrs verdoša ūdens, 2 ēdamkarotes pastinaka lapu.

Pagatavošana: verdošu ūdeni uzlej smalki sagrieztām pastinaka lapām. 15 minūtes vāra uz vājas uguns. Pēc tam noņem un atstāj uz divām stundām, izkāš. Pirmajā nedēļā dzer 50 ml 20 minūtes pirms ēdienreizes trīs reizes dienā, otrajā nedēļā dzer pa 30 ml uzlējuma.

Svarīgākais