Melnsakne, kas nākusi no Vidusjūras zemēm un Tuvajiem Austrumiem, ar maigo un nedaudz pikanto garšu Latvijā ir mazpazīstama. Tomēr ir dārzkopji, kuri ir mēģinājuši to izaudzēt.
Audzē līdzīgi burkāniem, bet grūtības mēdz sagādāt sēklu dīgšana, un nedrīkst aizmirst laistīšanu. Tā ir ziemcietīga, tāpēc to mēdz izrakt tikai pavasarī. Zinātāji atzīst, ka garša līdzinās austerēm, un tāpēc tā ieguvusi dažādus nosaukumus – saldā sakne, baltā sakne, Jeruzālemes zvaigzne, dārzeņu austere un citus. Daudzviet pasaulē to uzskata par īstu delikatesi. Melnsakne satur olbaltumvielas, taukus, kāliju, kalciju, fosforu un dzelzi, holīnu, asparagīnu, vitamīnus A, E, D un B1. To ir viegli sagremot, tāpēc sakne ir ieteicama kuņģa un zarnu trakta slimniekiem. Sastāvā ir inulīns, tāpēc tā lietderīga cukura diabēta slimniekiem. Zinātnē pazīstami apmēram 140 melnsaknes veidi, daudzi no tiem aug savvaļā, tikai nedaudzus audzē dekoratīvi, biežāk ārstnieciski, un tie lietojami uzturā. Kulinārijā izmanto dažādi – cep, sautē, vāra, pievieno pie zupām, salātiem, var izmantot kā atsevišķu ēdienu un arī garnēšanai. Uzturā var lietot arī melnsaknes jaunās lapiņas un ziedus, ko pievieno salātiem.
Andis BRĒMANIS, dietologs
Runājot par sakņaugiem, tradicionālos burkānus, rāceņus vai selerijas sakni gribas nomainīt pret kaut ko citu. Un kāpēc gan tā nevarētu būt melnsakne? Dārzeņi ir bagāti ar šķiedrvielām, kas optimizē zarnu trakta darbību, minerālvielām un vitamīniem. Jāatgādina, ka dārzeņi un augļi dienā ir jāēd piecas ēdienreizes. Melnsakne ir viens no variantiem, kā var papildināt un dažādot ierasto ēdienkarti. Melnsaknes, tāpat kā topinambūra, sastāvā ir inulīns, kas nesašķeļas zarnu traktā, dod minimālu kalorisko vērtību un veicina labo pienskābo baktēriju rašanos. Tāpēc to ieteicams lietot cukura diabēta slimniekiem.
RECEPTES
Salāti no melnsaknes lapām
SASTĀVDAĻAS: 200 g melnsaknes jauno dzinumu un lapu,
sauja zaļo lociņu, pētersīļi, dilles, 4 ēdamkarotes krējuma vai majonēzes, sāls.
PAGATAVOŠANA: melnsaknes jaunos dzinumus un lapiņas nomazgā, sagriež un pārlej ar verdošu ūdeni un atstāj uz 3 līdz 5 minūtēm. Lociņus un zaļumus smalki sagriež, pievieno sāli, krējumu un samaisa.
Biezzupa no melnsaknes
SASTĀVDAĻAS: 500 g melnsaknes, sīpols, vidējs burkāns, 100 g krējuma, 1,5 l ūdens, ēdamkarote miltu, 2 ēdamkarotes eļļas, sāls, pipari, zaļumi.
PAGATAVOŠANA: melnsakni nomazgā un notīra, sagriež nelielos gabaliņos, pārlej ar sālsūdeni, novāra, kamēr tā ir mīksta. Liek blenderī un sablendē. Sīpolu un burkānus apcep. Melnsaknes biezenim pievieno apmēram 1,5 litrus ūdens. Pievieno arī miltus, sajauktus ar krējumu, samaisa un ļauj, lai sāk vārīties. Pievieno sīpolus un burkānus. Uzliek vāku un atstāj uz 10 minūtēm. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem.
NODERĪGI
• Pirms gatavošanas ieteicams notīrīt virsējo melnsaknes slāni un tūdaļ to ielikt ūdenī, kam pievienots etiķis, lai sakne nepaliktu melna. Vārītu sakni uzreiz var apcept sviestā. Jaunās saknes var ēst svaigas.
• Melnsakni pēc nomizošanas uzreiz var arī ievietot ūdenī vai apslacīt ar citrona sulu, lai tā nekļūst tumša.
• Melnsaknes sulu var kombinēt kopā ar burkānu sulu vienādās daļās, arī ar nātru un seleriju sulu.