Pildīti dārzeņi

© F64

Kad rudens priecē ar krāsu daudzveidību, par krāsainiem un garšīgiem ēdieniem jūsmo arī pavāri un gardummīļi. Šajā gadalaikā ir plašas iespējas, lai pagatavotu pildītus dārzeņus – papriku, kolrābjus, tomātus, kartupeļus, gurķus, baklažānus. Būs gan veselīgi, gan interesanti.

Viens no populārākajiem variantiem, protams, ir pildīti pipari, bet pildīt var praktiski visus dārzeņus. Izpildījums – cik vien ļauj darboties fantāzija. Pildītu dārzeņu priekšrocība ir tā, ka pildījums tiem var būt visdažādākais – ar dārzeņiem, gaļu, zivīm, sēnēm, graudaugiem, sieru un pat ar augļiem. Svētku galdam pildīti dārzeņi var kalpot ne tikai kā interesanta maltīte, bet arī kā lielisks dekors, piemēram, pildīti tomāti. Pildītus dārzeņus var sautēt dažādi – krējumā vai tomātu sulā, vai vienkārši ūdenī, kam pievienotas dažādas garšvielas.

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Pildīti dārzeņi – tas ir veids, kā padarīt ēdienus interesantākus, lai gan tas ir sarežģītāk. Svarīgi, kāds ir pildījums: kādas ir tā proporcijas; cik tam pievienots sāls; vai pildījumā ir tikai gaļa ar garšvielām, vai rīsiem; vai ir pārāk daudz siera. To nevajag pievienot par daudz, lai nepadarītu ēdienu pārāk treknu. Variantu ir daudz un dažādi. Pozitīvi, ka tie ir dārzeņi. Nebūtu ieteicams pildījumam izmantot kūpinātu, sālītu šķiņķi. Pildījumam rudenī var izmantot sēnes, rīvētus burkānus.

NODERĪGI

• Gatavojot pildītus kolrābjus, tie pamatīgi jāizdobj, lai paliek tikai centimetru bieza mīkstuma kārtiņa;

gurķi var pārgriezt uz pusēm, izdobt un sagriezt garos gabalos, bet mīkstumu var sajaukt, piemēram, ar maltās gaļas maisījumu.

• Lai pagatavotu garšīgus pildītus piparus, ieteicams rīsus, ko pievieno maltajai gaļai, labāk novārīt pusgatavus vai izmantot nevārītus; ja maltajai gaļai pievieno sīpolus un burkānus, tad tos vispirms labāk apcept; piparus ieteicams izvēlēties viena izmēra. Tos vajag sautēt uz lēnas uguns.

***

RECEPTES

Asā uzkoda tomātos

Sastāvdaļas: 4 tomāti, 200 g mājas biezpiena, puse asā pipara, piens, dilles, pētersīļi, garšvielas pēc garšas.

Pagatavošana: tomātiem noņem cepurīti, rūpīgi izņem mīkstumu. Zaļumus un ķiploku sasmalcina. Piparam izņem sēklas, bet mīkstumu sasmalcina. Biezpienu sajauc ar zaļumiem (nedaudz diļļu atstāj rotāšanai), ķiploku, piparu, garšvielām un labi samaisa. Ja biezpiens ir sauss, tad var pievienot 1 līdz 2 ēdamkarotes piena vai krējuma. Piepilda tomātu pusītes ar biezpiena masu.

Pārkaisa ar dillēm. Pasniedz aukstu.

 

Svarīgākais