Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Citi raksti

Linsēklu produkti: liels labums no neliela daudzuma

© F64

Ja, cenšoties orientēties plašajā eļļu un sēkliņu klāstā, kas atrodams dažādās tirdzniecības vietās, gribas atrast kaut ko tādu, kas nebūtu nācis no tālām zemēm, tad noteikti nedrīkst paiet garām linsēklu produktiem.

Visādā ziņā ir vērts ievērot mūsu pašu Latvijas ražotāja Iecavnieks & Co piedāvātās linsēklas un linsēklu eļļu. Tie ir produkti, kurus regulāri lietojot pavisam nelielā daudzumā, var gūt labu un daudzpusīgu efektu savai veselībai.

Linsēklu eļļa

Tās sastāvā ir unikāla taukskābju kombinācija. Tā ir viena no retajām augu eļļām, kas omega – 3 taukskābju saturā var sacensties pat ar zivju eļļu, tādēļ linsēklu eļļa labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu veselību, palīdz pazemināt „sliktā” holesterīna līmeni un stiprina sirds muskuli. Linsēklu eļļa veicina gremošanas procesus, kalpo žultsakmeņu profilaksei, nāk par labu aknu veselībai. Tās sastāvā esošā linolskābe un linolēnskābe vajadzīga nervu šūnām.

Jāatceras, ka linsēklu eļļu lieto tikai svaigā veidā, to nedrīkst karsēt, lai neietu bojā vērtīgās sastāvdaļas. Tādēļ linsēklu eļļu var pievienot salātiem, aukstām mērcēm vai vienkārši katru dienu uzņemt pa karotītei.

Sasmalcinātas linsēklas

Līdzīgi kā linsēklu eļļa, tās satur omega – 3 un omega – 6 taukskābes, bet arī šķīstošās un nešķīstošās šķiedrvielas, olbaltumvielas, minerālvielas u.c. SIA Iecavnieks & Co produkti tiek ražoti no kvalitatīvām Latvijā audzētām linsēklām. Sēkliņas tiek sasmalcinātas, lai organisms varētu tās pilnvērtīgi izmantot. Linsēklas veicina asinsvadu veselību, jo palīdz normalizēt holesterīna līmeni asinīs, stabilizē gremošanas sistēmas darbu. Tautas medicīnā linsēklas lieto pret aizcietējumiem, kā arī gatavo novārījumu elpceļu iekaisumu gadījumā.

Sasmalcinātas linsēklas ieteicams pievienot kefīram, jogurtam, paniņām vai sulai, uzkaisīt salātiem, picām, sviestmaizēm, pievienot mīklai, cepot maizi un konditorejas izstrādājumus.

Sasmalcinātas linsēklas ar inulīnu

Ja kādam Latvijas iedzīvotājam nekad nav gadījies dzirdēt par inulīnu, tad viņš varbūt vismaz zina, kas ir topinambūrs. Pēdējā laikā šim interesantajam dārzenim tiek veltīta arvien lielāka uzmanība. Tiek ražotas arī sasmalcinātas linsēklas ar topinambūru koncentrātu, kas satur inulīnu. Tā ir bioloģiski aktīva viela, kas ļoti labvēlīgi ietekmē vielmaiņu. Tiek skaidrots, ka vielas, kas rodas, inulīnam sašķeļoties kuņģī, daļēji nonāk asinsritē, daļēji tiek izvadītas, paņemot līdzi to, kas organismam nav vajadzīgs un ir kaitīgs. Inulīns veicina arī aktīvāku zarnu sieniņu saraušanos, kas palīdz ātrāk atbrīvoties no sārņiem, un šo efektu pastiprina topinambūros esošās balastvielas. Klīnisko pētījumu rezultāti liecina, ka regulāra topinambūru ēšana palīdz samazināt lieko svaru, jo uzlabo ogļhidrātu un tauku vielmaiņu. Būdams prebiotiķis, inulīns kalpo par barības vielu zarnu trakta labajām baktērijām. Topinambūrus un to produktus iesaka ēst cukura diabēta pacientiem, jo tie sekmē cukura līmeņa normalizēšanos asinīs – šajā procesā darbojas sarežģīti bioķīmiski mehānismi. Tāpat topinambūriem ir labvēlīga ietekme uz imūnsistēmu, sirds un asinsvadu sistēmu u.c. Topinambūru koncentrāts papildina linsēklu labvēlīgo iedarbību, tais skaitā palīdz ātrāk atgūties no noguruma pēc intensīvas fiziskas un garīgas slodzes.

Recepte

Brokastu mafini ar linsēklām

Sastāvdaļas: ¾  glāzes miltu, ½ glāze auzu pārslu, ¼ glāze brūnā cukura, 2 ēdamkarotes sasmalcinātu linsēklu, 1 tējkarote malta kanēļa, 1 ēdamkarote cepamā pulvera, šķipsniņa sodas, šķipsniņa sāls, ½ glāze piena,1 olas baltums, 4 tējkarotes rapšu eļļas, 1 liels banāns

Pagatavošana

Cepeškrāsni iesilda līdz 180 grādiem. Sajauc miltus, auzu pārslas, cukuru, linsēklas, kanēli, cepamo pulveri, sodu un sāli. Atsevišķā traukā saputo olas baltumu ar pienu un samīcītu banāna mīkstumu. Samaisa abu trauku saturu, iegūto mīklu lej mafinu veidnītēs, liek cepeškrāsnī un cep aptuveni 15 minūtes.