Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Baltais burvis biezpiens

Uzminiet, kas tas ir: garšo visiem, draudzējas gan ar augļiem un dārzeņiem, gan ar siļķi un rozīnēm? Protams, tas ir biezpiens!

Biezpienu gatavo gan no pasterizēta, gan svaiga piena. Atkarībā no pagatavošanas tehnoloģijas un piena treknuma 100 g biezpiena ir 0,5 līdz 20,0 grami tauku (treknā biezpienā no 18 līdz 20 g tauku; vidēji treknā – 9 g un vājpiena – 1,75 g). Olbaltumvielu daudzums 100 g biezpiena variē no 13,0 līdz 16,0 g, bet ogļhidrātu daudzums – no 1,0 līdz 1,5 gramiem. Tātad 100 g biezpiena uzturvērtība var būt robežās no 60,5 līdz pat 250,0 kcal. Lai vai kā, bet mikroelementu biezpienā netrūkst, tajā ir gan kalcijs un fosfors, gan kālijs, magnijs, nātrijs, dzelzs, varš, cinks un fluors. Biezpienā ir arī B grupas, PP, P un E vitamīni, provitamīns A un folijskābe. Pieaugušam cilvēkam, apēdot deviņas ēdamkarotes biezpiena, organisms saņems visas diennaktī nepieciešamās olbaltumvielas un kalciju. Tomēr nevajadzētu aizmirst: kas par daudz, tas par skādi! Ja dienā apēd vairāk nekā 200 g biezpiena, tas var nepatikt jūsu aknām, jo, kā jau piena produktā, ir pietiekami daudz tauku. Ar biezpiena ēšanu jāuzmanās cilvēkiem, kam ir paaugstināts sālsskābes daudzums kuņģa sulā. Ja sirgstat ar gastrītu vai kuņģa čūlu, sekojot ārsta ieteikumiem, uzturā lieto vājpiena biezpienu. Vājpiena biezpiens sevišķi ieteicams cukura diabēta pacientiem. To var pagatavot paši, ja 1,5 litros vāroša piena iemaisa 0,5 litrus rūgušpiena. Atliek iegūto masu notecināt caurdurī, un vājpiena biezpiens gatavs!

Tiem, kas biezpienu ēd maz, derētu zināt, ka šis skābpiena produkts var aizkavēt aterosklerozes veidošanos, tas stiprina kaulus un nervu sistēmu, samazina holesterīna līmeni asinīs, spēlē svarīgu lomu tauku apmaiņā. Biezpiens sekmē urīna izvadi, tāpēc it sevišķi tas ieteicams tiem, kam ir paaugstināts asinsspiediens, slima sirds vai nieres. Biezpiens kavē aknu aptaukošanos. Šis skābpiena produkts pozitīvi ietekmē adrenalīna biosintēzi, var izraisīt vieglu antidepresanta efektu.

***

DER ZINĀT

• Svaigu biezpienu vēlams glabāt ledusskapī ne ilgāk par trim diennaktīm. Ja jūtams, ka produkts jau nedaudz zaudējis svaigumu, to var izmantot sacepumos vai biezpiena pankūkās.

• Ja gadījies iegādāties skābāku biezpienu, nevajag satraukties!

Kilogramu biezpiena saputo ar maisījumu, kurā ir 0,5 litri svaiga piena un 0,5 litri auksta vārīta ūdens. Tad katlā ar vāku 20–25 minūtes karsē uz lēnas uguns, kamēr maisījums sāk vārīties. Karsto biezpiena masu notecina caurdurī un tad drāniņā nospiež.

***

NODERĪGI

KĀ PAŠIEM PAGATAVOT BIEZPIENU?

• Katlā karsē vienu litru svaiga piena, līdz tas sāk vārīties un rodas putas. Tad iemaisa vienu litru rūgušpiena un uz mazas uguns vāra apmēram divas minūtes. Ik pa brīdim apmaisa. Tiklīdz sūkalas kļūst zaļgandzeltenas, katlu noņem no uguns un iegūto masu caurdurī notecina. Gatavo biezpienu atdzesē. Labu apetīti!

***

Pilnpiena biezpiens, ražots a/s Valmieras piens. Diemžēl veikalā būtu vajadzīga lupa, lai pircējs varētu izlasīt produkta saturu. 180 g. Sastāvā pilnpiens, ieraugs. 100 gramos ir 156 kcal, 9,0 g tauku; 2,0 g ogļhidrātu; 16,7 g olbaltumvielu.

Lai gan derīguma termiņš rāda, ka biezpiens pērkams vēl divas dienas, vairākums degustētāju atzīst, ka tas nav svaigs, izteikti skābs un ar pēcgaršu. Vienīgais vīriešu dzimtas degustētājs ir žēlīgāks, ēstu, ja biezpienu papildinātu ar krējumu, svaigiem gurķiem vai lociņiem. Varētu cept pankūkas.

*

Pilnpiena biezpiens VISIEMS, ražots Lietuvā. Uzraksts uz paciņas VĀJPIENA BIEZPIENS ir maldinošs, jo vājpiena biezpienā nevar būt 9 g tauku. 180 g. 100 gramos ir 156 kcal; 15,1 g olbaltumvielas; 3,7 g ogļhidrātu; 9,0 g tauku.

Vērtējumi ir visdažādākie: var ēst bez krējuma, maiga garša. Konsistence nenosakāma.

Normāls. Par skābu. Labi smērējas, ar sāli un zaļumiem būtu labs. Varētu izmantot plātsmaizēm.

*

Baltais saldais

biezpiens ar rozīnēm, ražotājs a/s Tukuma piens. 180 g. Sastāvā biezpiens, cukurs (daudzums noklusēts), 6% rozīnes, modificēta kartupeļu ciete, vaniļas aromāts. 100 gramos produkta ir 223 kcal; 15,6 g olbaltumvielas; 22,2 g ogļhidrātu; 6,9 g tauku.

Degustētāji atzina, ka ir ēsti labāki, sintētiska piegarša. Pārāk salds, kā uzputots. Garšo, krēmīgs. Priecē, ka rozīnes bez kauliņiem. Atgādina 70. gadu saldos sieriņus, tikai krietni lielāks.

*

Pilnpiena biezpiens, ražots a/s Cesvaines piens. 260 g. Sastāvā piens, pienskābo baktēriju ieraugs. 100 gramos produkta ir 159 kcal; 16,7 g olbaltumvielas; 9 g tauki. (Aprakstam būtu vēlami kaut nedaudz lielāki burti!)

Šis biezpiens garšoja visiem degustētājiem. Tika atzīts gan par garšīgu, gan dabisku. Īsts latviešu biezpiens! Garšo pēc govs piena. Graudains, būtu gards ar siļķi. Pasniedzot var griezt šķēlēs.

*

Saules Piena pilnpiena biezpiens, ražots Latvijā. 180 g. 100 gramos produkta ir 169 kcal; 20,1 g olbaltumvielu; 2 g ogļhidrātu; 9 g tauku.

Konsistence atzīta par viduvēju, kam šķita pārāk graudains, kam – ne šis, ne tas. Uz maizes grūti uzsmērēt. Garša gan vērtēta atzinīgi, krējums neprasās; neko nekait! Varētu ēst gan ar augļiem, gan dārzeņiem.

*

Pilnpiena biezpiens Limbažu piens, ražots Rīgas piena kombinātā. 180 g. Sastāvs uzrādīts paskops: pasterizēts pilnpiens, ieraugs. 100 gramos produkta ir 156 kcal; 16,7 g olbaltumvielu; 2,0 g ogļhidrātu; 9,0 g tauku. Arī šis produkts tika vērtēts pretrunīgi: gan garlaicīga, gan dabiska garša; skābens, līdzīgs Saules pienam. Atgādina lauku biezpienu «no īsta govs piena».

*

Pilnpiena biezpiens RICOTTA KOHUPIIM, ražots Igaunijā. 200 g. Šim izstrādājumam ir izsmeļošs sastāva apraksts: 100 g produkta ir 130 kcal jeb 7% no pieauguša cilvēka diennakts devas; olbaltumvielas 11,0 g jeb 22% diennakts devas; ogļhidrāti 3,5 g jeb 1% diennakts devas; tauki 8,0 g jeb 11 % diennakts devas; kalcijs 170 mg jeb 21% diennakts devas. Vērtējumi skarbi: ui, nē! Putra. Bez piedevām neēstu. Varētu glābt zaļumi. Līp pie zobiem. Par sausu. Pārāk smalks. Dīvaina pēcgarša.