Svaigā siera variācijas

© Leonīds Gusevs

Kuram gan vasarā patīk ilgi nīkt virtuvē, lai pagatavotu ko dūšu piesienošu? Visiem visu gribas ātri, nesarežģīti, bet garšīgi.

Piedāvājam divas receptes – pavisam viegli pagatavojamas ņammas, kas vienlīdz labi piestāv gan dienišķajām brokastīm, gan brīnišķīgi papildina kādu brīvdabas piknika vai mājas ballītes pasākuma gastronomisko pusi.

Garšaugu maize ar svaigo sieru un dārzeņiem

Sastāvdaļas:  apmēram 20 cm gara, svaigi cepta bagete, svaigais siers, sāls, pipari, olīveļļa, dilles, redīsi, avotkreses vai rukola, ķiršu tomātiņi, svaigi gurķi

Pagatavošana:

1. Svaigi cepto bageti pārgriež uz pusēm un viegli apgrauzdē.

2. Svaigo sieru sajauc ar kapātām dillēm, sāli un pipariem un kārtīgi samaisa.

3. Masu biezā slānī smērē uz apgrauzdētās maizes, sieram virsū devīgi kārto avotkreses vai rukolu (vienu vai otru vai arī abas kopā), liek uz pusēm pārgrieztus mazos ķiršu tomātiņus, ļoti plānās šķēlītēs sagrieztus gurķus un redīsu ripiņas. Pēc garšas pārkaisa sāli, piparus, pāeslaka ar olīveļļu.

Padoms

• Bagetes vietā var ņemt kādu no daudzajām graudu maizēm, tostermaizi vai baltmaizi – to, kas katram vislabāk garšo!

• Arī svaigā siera izvēle ir katra paša ziņā: tas var būt gan kazas, gan aitas piena siers, gan kāds no daudzajiem svaigajiem sieriem, ko gatavo no govs piena.

• Ja pie rokas nav ķiršu tomātiņu, tos var aizstāt ar parastā tomāta šķēli! Arī rukola vai avotkrese nav nemaināmie garšaugi – uz sava maizes gabala katram ir tiesības likt to zālīšu kombināciju, kas garšas kārpiņām sniedz pilnības sajūtu!

Laša muss ar svaigu gurķi

Sastāvdaļas:  100 g svaiga siera,  50 g cepta laša, svaigs gurķis, tīģergarneles, burkānu želeja, zaļumi, sāls, pipari, dilles, olīveļļa, balzamiko,

Pagatavošana:

1. Svaigajam sieram pievieno ceptu lasi, ar blenderi vai koka karoti visu sastrādā viendabīgā masā. Pievieno sāli, piparus, sīki kapātas dilles un liek ledusskapī, lai aptuveni pusstundu masa atpūšas.

2. Tīģergarnelēm noloba čaulu, apslaka ar olīveļļu, pārkaisa ar sāli un pipariem un apmēram vienu minūti no abām pusēm pannā apcep.

3. Gurķi visā tā garumā (gareniski) sagriež ļoti plānās šķēlītēs.

4. Vēsumā stāvējušo siera un laša masu liek pa taisno uz šķīvja, pasniedz atsevišķā porciju trauciņā vai pilda neliela izmēra formiņā.

5. Masai virsū klāj gurķa šķēlītes, uzliek garneles.

6. Dekorē ar burkānu želejas gabaliņiem, olīveļļu, balzamiko un zaļumiem.

Burkānu želeja: 100 ml svaigi spiestai burkānu sulai pievieno aptuveni 8g želatīna, kas iepriekš uzbriedināts aukstā ūdenī. Sulu kopā ar želatīnu uzkarsē (nevāra!), lej formā un atdzesē, tad sagriež vajadzīgā lieluma gabaliņos.

Padoms

• Nevajag iespringt uz lasi – ja tā nav, nelaimes nebūs! Mēģiniet to aizstāt ar kādu citu pašu nomakšķerētu zivi. Ja ar zivīm vispār esiet uz „jūs”, mēģiniet svaigajam sieram pievienot žāvētas vistas fileju vai kādu citu žāvējumu.

• Laša un svaigā siera musa garšas buķetei tīģergarneles ir labs punkts uz i un skaisti izskatās ēdiena noformējumā, kas galu galā nav mazsvarīgi, taču bez tām var arī iztikt.

• Ja burkānu želejas pagatavošana šķiet velta laika izniekošana, to var aizstāt, piemēram, ar smiltsērkšķu ievārījumu.

Zemeņu torte ar balto šokolādi un pekanriekstiem

Šo torti patiesībā pagatavot ir ļoti, nu ļoti viegli: tās radīšana aizņem salīdzinoši maz laika, atkrīt tradicionālā cepšana, arī filigrāna nepieciešamo sastāvdaļu ievērošana nav obligāta, taču galarezultāts – tas katru reizi var būt vesels gastronomisks piedzīvojums, jo torte ļaujas bezgalīgām improvizācijas iespējām. Grūtības gan var rasties ar vistrāpīgāko tortes vārda izdomāšanu: šoreiz pirmo vijoli spēlē zemenes, tāpēc loģiski, ka mums ir zemeņu torte, taču tikpat labi tā var būt aveņu, plūmju, ķiršu, aprikožu vai kāda cita torte.

Sastāvdaļas: 200 g cepumu, 200 g biezpiena vai svaigā siera,100 g sviesta, 2 ēd. k. cukura, 2 tējk. vanilīna, 200 g jogurta ar zemeņu gabaliņiem,100 g baltās šokolādes,4 tējk. želatīna, 500 g zemeņu,pūdercukurs pārkaisīšanai,pekanrieksti

Pagatavošana:

1. Aukstā ūdenī uzbriedina želatīnu.

2. Cepumus ar rokām, stampiņu vai mīklas veltni smalki saberž. Ber bļodā, samīca kopā ar mīkstu sviestu viendabīgā, stingrā masā. Tortes veidni (20 cm diametrā) izklāj ar foliju, ietauko, tad liek sagatavoto masu un, stingri piespiežot, izklāj un izlīdzina. Kamēr gatavo pildījuma masu, veidni ar cepumu masu ieliek ledusskapī.

3. Karsta ūdens peldē izkausē balto šokolādi.

4. Biezpienu sajauc ar jogurtu. Ja biezpiens graudains, to vispirms izberž caur sietu vai sablenderē. Biezpiena un jogurta masai pievieno izkausēto šokolādi, cukuru un vanilīncukuru.

5. Karsta ūdens peldē izkausē uzbriedināto želatīnu. Kad tas kļuvis šķidrs, iemaisa biezpiena un jogurta masā.

6. Sagatavotajā tortes veidnē virs cepumu un sviesta kārtas klāj kārtiņu biezpiena un jogurta masas. Tajā iespiež daļu zemeņu (tās var sagriezt gabaliņos, var atstāt veselas ogas). Zemenes pārklāj ar pārējo masu un nolīdzina.

7. Veidni vismaz uz trijām stundām liek ledusskapī.

8. Kad torte sastingusi, tai noņem veidnes malu, noceļ no veidnes dibena un noņem foliju.

9. Torti rotā ar pekanriekstiem, zemeņu pusītēm un svaigu melisu vai piparmētru lapiņām. Visu pārkaisa ar pūdercukuru.

Padoms

• Tortes pamatnei der jebkuri cepumi, kurus katrs pats atzīst par gardiem. Ja ir vēlēšanās, sadrupinātajai cepumu masai var piejaukt drupinātus riekstus, nesālītas mandeles, saulespuķu vai ķirbju sēkliņas, rozīnes, sasmalcinātus žāvētu aprikožu gabaliņus.

• Pildījuma masai biezpiena vietā var ņemt maskarpone vai Philadelfia sieru, jogurtu var aizstāt ar putotu saldo krējumu.

• Starp pirmo un otro pildījuma kārtu zemeņu gabaliņu vietā (vai kopā ar tiem) var likt nelielos gabaliņos sagrieztu zefīru).

• Ja pie rokas nav tradicionālās kūku cepamās formas ar noņemamo apmali, var izmantot jebkuru bļodu vai kādu citu trauku, jāraugās tikai, lai folijā ieklāto kūku beigās var viegli no tā izņemt.

• Tortes noformēšanā fantāzijas lidojumam nav ierobežojumu: galvenais, lai sanāk pa smuko, jo mēs vispirms jau ēdam ar acīm, vai ne!

Svarīgākais