Āboliem piemīt daudz vērtīgu īpašību. Ābols dažādās kombinācijās ar citiem produktiem radīs lieliskas sejas maskas mājas apstākļos, kas uzlabos sejas ādas veselību.
Latvijā šogad ievāktā un noliktavās noglabātā ābolu raža pavasarī varētu izbeigties agrāk nekā citus gadus, pieļāva Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vecākais speciālists dārzkopībā Māris Narvils.
Augļu mizas parasti pēc to noņemšanas "pa taisno dodas" uz atkritumu spaini vai kompostu. Taču arī tās var ļoti labi izmantot, piemēram, sejas ādas uzlabošanai. Atklāj, kādas vēl mazzināmas iespējas piedāvā augļu mizu valstība.
Lai gan šogad Latvijā prognozēta mazāka ābolu raža nekā pērn, tie vienmēr bagātīgi papildina mūsu ēdienkarti. Nav noslēpums, ka ābols ir viens no veselīgākajiem augļiem, kas sastopams mūsu dārzos.
Šobrīd vietējie āboli ir pieejami plašā klāstā, tāpēc ir jāizmanto iespēja tos izbaudīt, kamēr tie ir svaigi un nākuši tieši no koka, jo arī āboli ir dažādiem noderīgiem vitamīniem piesātināti un, tuvojoties drēgnajam rudenim, organismu jāsāk stiprināt jau laikus. Ābols var būt labs dakteris.
Ābolu un bumbieru raža šogad kopumā Latvijā varētu būt mazāka nekā pērn, taču atsevišķos dārzos var sagaidīt ļoti labu ražu, prognozēja aptaujātie dārzkopības eksperti.
Šogad Dobeles ābolu svētki norisināsies Dārzkopības institūta Pētera Upīša ceriņu dārzā. Latvijas sulīgākais festivāls, kā jau katru gadu, pulcēs vienkopus novada un apkārtnes mājražotājus, stādaudzētājus un augļkopjus, lai piedāvātu labāko, kas nācis no dabas.
«Ābolu rauša recepte, ko savulaik aizguvu kādā kulinārijas vietnē internetā, īstenojama bez piepūles, bet iznākums lielisks. Ideāla recepte svētdienas rītam – kamēr ģimene berzē no acīm miegu, rausis no cepeškrāsns jau smaržīgi aicina pasteidzināt mošanos,» saka rakstniece, dramaturģe, žurnāliste un pavārgrāmatu Nepareizais ķēkis un Pīrādziņ, atvaino! autore Monika Zīle.
Kad veikalu plaukti rudenī ir pārpildīti ar nektarīniem, persikiem, vīnogām, melonēm un arbūziem, mēs mēdzam paiet garām mūsu vietējiem superaugļiem - āboliem. Šajā rakstā nacionālais mazumtirgotājs ELVI kopā ar uztura speciālisti un pavāri Jevgēniju Jansoni atgādinās, kāpēc nevajadzētu aizmirst par āboliem.
Kārtējo reizi cilvēki sociālajos tīklos jūsmo par kādu ideju, kuru realizējuši cilvēki, kas savā saimniecībā šogad sagaidījuši brangu ābolu un bumbieru ražu.
Šī vasara Latviju lutinājusi gan ar laikapstākļiem, gan labu ogu un augļu ražu. Dārzos sācies ābolu laiks. Ko ar tiem iesākt, kad pirmā ābolu kāre pārvarēta un svaigā veidā tie vairs “nelien iekšā”, iesaka kulinārijas eksperte un Rimi Gardēde Signe Meirāne.
Brīvdienas ir īstais laiks, kad kādu brīvo brīdi veltīt gardu desertu pagatavošanai. Šoreiz "Rimi gardēžiem" sniedz padomu, kā pagatavot gardo ābolu un drumstalu desertu.
Ābolu daudzveidīgās pielietošanas dēļ ābele jau izsenis ir viens no populārākajiem augļkokiem latvieša piemājas dārzā. Ābolus lieto gan tautas medicīnā, gan skaistumkopšanā un, protams, arī kulinārijā. Lai gan pierasts uzskatīt, ka šis auglis izcili iederas tikai desertos, tā unikālo īpašību dēļ ābols plaši tiek lietots arī sāļajos ēdienos – kā uzkodās, tā pamatēdienos.