Šī vasara Latviju lutinājusi gan ar laikapstākļiem, gan labu ogu un augļu ražu. Dārzos sācies ābolu laiks. Ko ar tiem iesākt, kad pirmā ābolu kāre pārvarēta un svaigā veidā tie vairs “nelien iekšā”, iesaka kulinārijas eksperte un Rimi Gardēde Signe Meirāne.
Brīvdienas ir īstais laiks, kad kādu brīvo brīdi veltīt gardu desertu pagatavošanai. Šoreiz "Rimi gardēžiem" sniedz padomu, kā pagatavot gardo ābolu un drumstalu desertu.
Ābolu daudzveidīgās pielietošanas dēļ ābele jau izsenis ir viens no populārākajiem augļkokiem latvieša piemājas dārzā. Ābolus lieto gan tautas medicīnā, gan skaistumkopšanā un, protams, arī kulinārijā. Lai gan pierasts uzskatīt, ka šis auglis izcili iederas tikai desertos, tā unikālo īpašību dēļ ābols plaši tiek lietots arī sāļajos ēdienos – kā uzkodās, tā pamatēdienos.
Portāls nra.lv apkopojis dažas no Latvijas daudzajām saimniecībām, kuras piedāvā interesentiem pašiem lasīt rudens veltes un tās iegādāties par zemāku cenu, nekā pērkot no veikala plauktiem.
Kārtējo reizi sociālo tīklu lietotājus sajūsminājis kāda izdomas bagātu tautiešu iecere. Tā vietā, lai šī gada lielo ābolu ražu mestu ārā, uzņēmīgi ļaudis ābolus salasījuši grozos un novietojuši ceļmalā, kur ar tiem var mieloties ikviens garāmgājējs.
Ābolu laiks jāsteidz izmantot, jo tieši tagad tie ir visvērtīgākie, sulīgākie un vitamīniem bagātākie. Kamēr dārzā ābolu pilna zeme, mums ir izdevība saēsties svaigus augļus, atsaukt atmiņā zināmās ābolu ēdienu receptes un apgūt jaunas.
Augļkoku un ogulāju raža šogad Latvijā varētu būt mazāka nekā pērn. Latvijas Augļkopju asociācijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Zilvers sacīja, ka maija sākumā sala dēļ daudzām augļkoku šķirnēm cieta ziedpumpuri, tādējādi raža būs mazāka nekā pērn.
Kārtējo reizi ar savu izdomu twitter lietotājus Latvijā pārsteiguši mūsu dienvidu kaimiņi lietuvieši. Kamēr mēs Latvijā reizēm sūkstāmies par to, kur likt lielo rudens ābolu ražu un bezmaksas to atdodam ceļmalās, tikmēr lietuvieši no tiem izveidojuši patiešām ievērības cienīgu mākslas darbu.
Pretēji citiem dzērieniem, šis dzēriens, kurš sastāv vien no ūdens, ābola un kanēļa ir ne vien lēts, bet palīdz atbrīvot organismu no toksīniem, uzlabo vielmaiņu un cīnās ar liekā svara problēmām.
Šis deserts būs īpaši piemērots visiem tiem, kuri rūpējās ne vien par savu vizuālo izskatu, bet vēlas arī uzņemt pietiekami daudz vitamīnu īpaši drēgnajā un rudenīgajā laikā.
Krievijā no Latvijas nav ielaistas 39 tonnas Polijas ābolu, kas uz Kazahstānu vestas "bez vajadzīgās dokumentācijas", trešdien pavēstīja Krievijas Federālā veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta "Rosseļhoznadzor" Tveras un Pleskavas apgabalu pārvalde.
Tuvojoties ābolu sezonai, galdā arvien biežāk tiek celti vietējie āboli. Latvijā biežāk sastopamas aptuveni 15 šo veselīgo augļu šķirnes, taču pasaulē tās ir vairāk nekā 7500. Dažādas ābolu šķirnes nogatavojas no augusta līdz pat novembrim, bet pareizi uzglabāti šie augļi pieejami līdz pat pavasarim. LIDO izpētījis un apkopojis vairākus interesantus faktus par āboliem, to pagatavošanu, vēsturi un nozīmi uzturā.