Tikai daži cilvēki mizo augļus un dārzeņus, taču tas ir ārkārtīgi svarīgi. Tā paziņojuši zinātnieki no Anhui Lauksaimniecības universitātes Ķīnā.
Pētījuma autori pārbaudīja vielas, kas atrodas uz dažādu pārtikas produktu, tostarp gurķu un ābolu, mizām. Rezultāti liecināja, ka šo augļu mizās ir bīstams pesticīdu daudzums - pat ar rūpīgu mazgāšanu nepietiek, lai šīs vielas izņemtu.
Jo īpaši, pētot ābolus, eksperti atklāja, ka pesticīdi ne tikai palika uz mizas pēc mazgāšanas ar ūdeni, bet arī iekļuva caur mīkstuma ārējo slāni.
Taču uztraukties nav pamata - vienkārši nogrieziet šo slāni, lai izvairītos no ķīmisko vielu iekļūšanas organismā.
Tīrīšana var efektīvi noņemt gandrīz visas pesticīdu atliekas, pretēji bieži ieteiktajai mazgāšanas praksei.
Ābolus nav obligāti jāmizo, un tas atkarīgs no tā, kādām vajadzībām tie tiek izmantoti, kā arī no personīgajām vēlmēm. Šeit ir daži aspekti, kas var palīdzēt izlemt:
Ja vien recepte to neprasa vai nav citu iemeslu mizot, ābolus labāk ēst ar mizu, lai maksimāli izmantotu to uzturvērtību!