Kāpēc ir svarīgi mizot gurķus un ābolus

© Foto: pixabay.com

Tikai daži cilvēki mizo augļus un dārzeņus, taču tas ir ārkārtīgi svarīgi. Tā paziņojuši zinātnieki no Anhui Lauksaimniecības universitātes Ķīnā.

Pētījuma autori pārbaudīja vielas, kas atrodas uz dažādu pārtikas produktu, tostarp gurķu un ābolu, mizām. Rezultāti liecināja, ka šo augļu mizās ir bīstams pesticīdu daudzums - pat ar rūpīgu mazgāšanu nepietiek, lai šīs vielas izņemtu.

Jo īpaši, pētot ābolus, eksperti atklāja, ka pesticīdi ne tikai palika uz mizas pēc mazgāšanas ar ūdeni, bet arī iekļuva caur mīkstuma ārējo slāni.

Taču uztraukties nav pamata - vienkārši nogrieziet šo slāni, lai izvairītos no ķīmisko vielu iekļūšanas organismā.

Tīrīšana var efektīvi noņemt gandrīz visas pesticīdu atliekas, pretēji bieži ieteiktajai mazgāšanas praksei.

Ābolus nav obligāti jāmizo, un tas atkarīgs no tā, kādām vajadzībām tie tiek izmantoti, kā arī no personīgajām vēlmēm. Šeit ir daži aspekti, kas var palīdzēt izlemt:

Foto: pixabay.com

Kāpēc nevajadzētu mizot ābolus?

  1. Vitamīni un šķiedrvielas: ābolu mizā ir daudz uzturvielu, tostarp C vitamīns un antioksidanti, kā arī šķiedrvielas, kas ir labas gremošanai.
  2. Dabiska tekstūra: mizoti āboli bieži vien zaudē savu tekstūru, kas dažos ēdienos ir vēlama.
  3. Vienkāršība: mizotie āboli ietaupa laiku un samazina ēdiena gatavošanas procesa sarežģītību.

Kāpēc ābolus reizēm vajadzētu mizot?

Foto: pixabay.com

  1. Ēdiena konsistence: ēdienos, piemēram, ābolu biezenī vai pīrāgu pildījumā, mizas var būt nevēlamas, jo tās neizšķīst vai paliek stingras.
  2. Pesticīdi: ja āboli nav bioloģiski audzēti, mizā var būt pesticīdu atliekas. Rūpīga mazgāšana vai mizošana palīdz samazināt to daudzumu.
  3. Personīgā gaume: daži cilvēki dod priekšroku āboliem bez mizas to maigākās garšas dēļ.

Kā rīkoties, lai saglabātu veselīgumu?

Foto: pixabay.com

  • Rūpīgi mazgājiet ābolus: lai noņemtu pesticīdus un netīrumus, ābolus ieteicams nomazgāt ar siltu ūdeni un pat izmantot suku.
  • Izvēlieties bioloģiskos ābolus: bioloģiski audzēti āboli parasti satur mazāk pesticīdu, tāpēc tos drošāk ēst ar mizu.

Ja vien recepte to neprasa vai nav citu iemeslu mizot, ābolus labāk ēst ar mizu, lai maksimāli izmantotu to uzturvērtību!