Kā pareizi novākt ābolus, lai tos saglabātu ziemai

© unsplash.com

Zināšanas par to, kā lasīt ābolus, ir ļoti svarīgas, lai novāktu kvalitatīvus augļus un izvairītos no augļu vai koka bojājumiem. Par laimi, ir vienkārša metode, ko varat izmantot, lai katru reizi novāktu nevainojamu ābolu ražu, raksta pieredzējušais ābolu audzētājs Drū Svainstons žurnālam “Homes and Gardens”.

Pirmais, ko viņš iesaka, ir noteikt precīzu ābolu šķirnes nogatavošanās laiku jūsu klimatiskajos apstākļos un konkrētajā vietā. Viņš saka, ka tā ir panākumu atslēga un gardu ābolu garantija visu ziemu.

Nogatavojušamies ābolam jābūt pilnībā attīstītam, zaļam, sarkanam vai dzeltenam atkarībā no šķirnes, un stingram pieskaroties. Ja pēc novākšanas nogaršojat ābolu, tam jābūt saldam un sulīgam.

Gatavības pazīme ir arī ābola krišana - Svainstons saka, ka tad, kad koks sāk mest augļus, tā ir gatavības pazīme. Šie āboli ir lieliski piemēroti sulu spiešanai, bet ne uzglabāšanai, jo tie bieži tiek bojāti, krītot no koka.

unsplash.com

Dārznieks iesaka ābolu lasīšanas laikā ievērot trīs vienkāršus soļus

Satveriet ābolus ar visu plaukstu, izvairoties no to saspiešanas ar pirkstiem, jo ​​tas var ātri sabojāt augli.

Pēc ābola satveršanas plaukstā to nedaudz paceliet un pagrieziet. Tas ļaus jums noņemt ābolu no koka kopā ar kātu. Ja ābols nemet augļus, tie vēl nav nogatavojušies, un neraujiet un nemēģiniet tos noplēst. Tas varētu pat sabojāt dzinumus, kas arī nākamgad nesīs augļus.

Uzmanīgi ievietojiet nolasīto ābolu grozā, kastē vai spainī. Nemetiet to, jo tas labi neuzglabāsies.

unsplash.com

Viņš piebilda, ka ne visi āboli nogatavojas vienlaikus - tas ir atkarīgs no saules gaismas daudzuma, kas sasniedz katru ābolu. Jums, iespējams, būs jāatgriežas pie koka vairākas reizes, lai rūpīgi novāktu visus ābolus. Sāciet no vainaga apakšas un malām un pakāpeniski virzieties uz augšu un uz centru.

Ņemiet vērā, ka augļi jānovāc sausā laikā un katrs ābols jāpārbauda, ​​jo pat viens auglis, kam ir slimības vai puves pazīmes, var ātri sabojāt visu kasti.

Manuāla novākšana ir piemērota mazām ābelēm, tomēr, ja koks jau ir izaudzis garš, vislabāk ir izmantot kāpnes vai teleskopisku instrumentu uzmanīgai novākšanai - tas ir vienīgais veids, kā nodrošināt ābolu pienācīgu uzglabāšanas laiku.

unsplash.com

Kā uzglabāt ābolus

Ābolus var uzglabāt arī standarta mājsaimniecības ledusskapī - tie jānovieto aukstākajā nodalījumā, jo aptuveni 1 grāda pēc Celsija temperatūra palēninās nogatavošanos un ilgstoši saglabās augļus. Āboli jāuzglabā perforētā maisiņā vai maisiņā, kas nav līdz galam aiztaisīts - tas ļaus āboliem elpot un saglabāt nepieciešamo mitrumu, pasargājot no sažūšanas.