Ābolu mizas spēks: vairāk nekā tikai uzkoda

© Pexels.com

Vai esi no tiem, kas, gatavojot ābolu pīrāgu vai uzkodas bērniem, rūpīgi nomizo ābolus un mizas izmet? Izrādās – tieši tur slēpjas viens no lielākajiem vērtību avotiem mūsu veselībai, raksta “The American Journal of Clinical Nutrition”.

Jaunākie pētījumi liecina, ka ābolu mizās ir bagātīgs flavonoīdu saturs - tie ir augu savienojumi, kas iedarbojas ne tikai kā antioksidanti, bet arī kā smadzeņu darbību stimulējoši savienotāji.

Flavonoīdi darbojas kā “sargi”, kas palīdz smadzeņu šūnām pasargāties no oksidatīvā stresa - procesa, kas ilgtermiņā var paātrināt novecošanos un ietekmēt atmiņu. Pētījumos atklāts, ka regulāra flavonoīdu uzņemšana saistīta ar labāku kognitīvo funkciju un mazāku risku attīstīties demencei lielākā vecumā.

Ābolu mizās atrodami arī īpaši flavonoīdi, piemēram, kvercetīns. Tie ne tikai uzlabo asinsriti smadzenēs, bet arī var mazināt iekaisuma procesus, kas ietekmē nervu sistēmu. Vienkāršiem vārdiem sakot - apēdot ābolu ar visu mizu, tu sniedz savam prātam papildu enerģijas un aizsardzības devu.

Ne tikai prātam, bet arī ķermenim

Papildus smadzeņu veselībai ābolu mizās ir šķiedrvielas, kas palīdz zarnu darbībai, kā arī vitamīni un mikroelementi, kas stiprina imunitāti un ādu. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc veselības speciālisti aicina - ja āboli ir tīri un droši (vēlams bioloģiski), ēd tos nemizotus.

Pexels.com

Mini recepte - kraukšķīgie ābolu mizas čipsi

Lai neizmestu mizas, vari no tām pagatavot gardu uzkodu:

Nomazgā ābolus un nomizo.

Sajauc mizas ar šķipsniņu kanēļa un pavisam nedaudz medus.

Izklāj uz cepampapīra un cep cepeškrāsnī 120 °C temperatūrā apmēram 30 minūtes, līdz tās kļūst kraukšķīgas.

Rezultāts - viegls, aromātisks našķis, kas gan labi garšo, gan palīdz smadzenēm strādāt asāk.

Ābols nav tikai ābols - īpaši, ja to ēd ar visu mizu. Katrs kumoss var būt neliels ieguldījums tavā atmiņā, koncentrēšanās spējās un garīgajā možumā. Nākamreiz, kad rokās turēsi ābolu, atceries - patiesais spēks bieži vien ir tajā, ko parasti gribam izmest.

Dzīvesstils

Daudzi mājas pavāri saskaras ar problēmu, ka citroni ātri bojājas pat ledusskapī. Galvenie iemesli ir nepareiza uzglabāšana, mitruma iedarbība un to turēšana nepiemērotos traukos, norāda Southern Living.

Svarīgākais