Protams, visi mizojam banānu, apelsīnu un pat kivi. Tomēr dažreiz augļu mizošana var izraisīt vērtīgu uzturvielu zudumu. Kurus augļus nevajadzētu mizot?
Dažu augļu mizā ir ievērojama daļa uzturvielu, kas ir bagāta ar šķiedrvielām, antioksidantiem un būtiskiem vitamīniem. Šeit būs pieci augļi, ko labāk ēst ar visu mizu, lai iegūtu vislielāko labumu veselībai, raksta TechInsider.
Āboli ir bagāti ar antioksidantiem un fitoelementiem, no kuriem daudzi ir atrodami mizā. Mizas antioksidanta īpašības var palīdzēt cīnīties pret Alcheimera slimību un citām deģeneratīvām slimībām. Āboli satur arī triterpenoīdus, savienojumus, kas var samazināt vēža risku.
Ir svarīgi atcerēties, ka visbiežāk lielākā daļa šķiedrvielu un vitamīnu ir tieši augļu mizās.
Mango miza satur savienojumus, kas veicina tauku dedzināšanu un samazina tauku šūnu veidošanos. Tas ir arī bagāts ar karotinoīdiem, polifenoliem, omega-3 un omega-6 taukskābēm un citām uzturvielām, kas samazina vēža, diabēta un sirds slimību risku.
Mango mizu var ēst neapstrādātu, vārītu vai pat izmantot garšīgu marināžu pagatavošanai.
Bumbieru nomizošana noņem lielu daļu šķiedrvielu un barības vielu. Mizā ir aptuveni puse no kopējās augļa šķiedrvielu daudzuma, kā arī antioksidanti un pretiekaisuma fitoelementi, kas ir labvēlīgi vispārējai veselībai.
Zaļās bumbieru mizas satur luteīnu un zeaksantīnu, savienojumus, kas ir būtiski veselīgas redzes uzturēšanai, īpaši vecumā. Šie labvēlīgie augu savienojumi galvenokārt atrodami mizā.
Plūmju mizas ir labs hlorogēnskābes, antioksidanta, kas var mazināt trauksmi, un C vitamīna avots. Plūmju ēšana kopā ar mizu palīdz arī pret aizcietējumiem un uzlabo gremošanu.
Lai gan daudzi cilvēki instinktīvi mizo kivi, miza ir ne tikai ēdama, bet arī barojoša. Mizas ēšana trīskāršo šķiedrvielu uzņemšanu un saglabā vairāk C vitamīna. Neskatoties uz tās dīvaino tekstūru, mizai ir daudz priekšrocību veselībai.