Ārsts brīdina: kad āboli kļūst bīstami

© Foto: pixabay.com

Āboli tiek uzskatīti par veselīga uztura simbolu un ir ieteicami bērniem, pieaugušajiem un pat cilvēkiem, kas ievēro diētas.

Tomēr mūsdienu āboli var kaitēt gremošanas sistēmai, un iemesls nav tikai fruktoze, norāda eksperte, gastroenteroloģe un dietoloģe profesore Halina Anohina, vēsta RBC.

Kāpēc ne visi var ēst ābolus?

Foto: pixabay.com

"Āboli bieži satur fruktānus — vielas, kas slikti sagremojas," skaidro profesore.

Tā rezultātā zarnās var rasties pārmērīga gāzu veidošanās, vēdera uzpūšanās, krampji un pat sāpes. Cilvēkiem ar jutīgu gremošanas sistēmu vai kairinātu zarnu sindromu (KZS) šie simptomi var attīstīties jau pēc dažu ābolu apēšanas, un tas nav nekas neparasts.

Augļiem jānogatavojas dabiski

Ir svarīgi arī ņemt vērā, kā un kad augļi tika novākti. Pēc ekspertes domām, augļiem jānogatavojas dabiski, uz koka vai krūma. Tomēr mūsdienu lauksaimniecības biznesā tos bieži novāc nenogatavinātus un vēlāk nogatavojas īpašās kamerās vai aukstuma noliktavās. Tas rada stresa apstākļus augļiem, palielinot to toksicitāti.

Piemēram, banānus novāc zaļus un nogatavina noliktavās. Tas pats attiecas uz hurmu (persimonēm), ko dažreiz pat sasaldē, lai paātrinātu nogatavošanos. Taču, kā brīdina ārste, mākslīgi nogatavināti augļi var būt toksiskāki nekā tie, kas dabiski nogatavojas uz koka.

Foto: pixabay.com

Ja pēc augļu ēšanas rodas vēdera uzpūšanās vai sāpes vēderā, iemesls var būt pats auglis. Ārste iesaka uzturā izvēlēties tikai gatavus augļus un ierobežot fruktānus saturošu produktu lietošanu.

Svarīgākais