Šis ir viens no populārākajiem un pieejamākajiem augļiem. Kā saglabāt ābolos esošos vitamīnus līdz ziemai?
Āboli ir vērtīgs šķiedrvielu, pektīna, kālija un vitamīnu avots, kas ir labvēlīgi zarnām un sirds un asinsvadu sistēmai. Kuras augļu konservēšanas metodes vislabāk izmantot un no kurām vajadzētu izvairīties?
Saldēšana. Viena no vienkāršākajām un veselīgākajām metodēm. Pēc atkausēšanas āboli zaudē savu formu, bet ir ideāli piemēroti cepšanai, smūtijiem vai biezeņiem. Šī metode saglabā lielāko daļu minerālvielu un šķiedrvielu.
Žāvēšana. Lieliska veselīgas uzkodas iespēja. Žāvēti āboli saglabā kāliju un šķiedrvielas, bet pilnībā zaudē C vitamīnu. Tos var uzglabāt mēnešiem ilgi bez cukura vai konservantiem.
Mērcēšana. Nenovērtēta, tomēr ļoti efektīva metode. Mērcēti āboli, pateicoties dabiskajai fermentācijai, saglabā C vitamīnu un izstrādā labvēlīgas probiotikas, kas uzlabo zarnu mikrofloru.
Ievārījumi un želejas. Šie ēdieni jāuzskata par desertiem, nevis uzturvielu avotiem. Augsta temperatūra iznīcina vitamīnus, un lielais pievienotā cukura daudzums ievērojami palielina kaloriju saturu.
Tomēr nekas nevar aizstāt svaigus ābolus. Šķirnes, kas nogatavojas vēlāk, var uzglabāt ilgu laiku un ēst visu gadu.