Uztura noslēpumi

6.mar 2014
Latvijas Nākotnes Institūta valdes priekšsēdētājs Normunds Grostiņš šodien iesniedzis Saeimā iniciatīvu par PVN samazināšanu pārtikai. Šo iniciatīvu portālā manabalss.lv parakstījuši 13 400 cilvēku.
5.feb 2014
Četru mēnešu laikā Japāņu pētnieki ir atklājuši, ka cilvēki tur burgerus pilnīgi nepareizi un ir atraduši ideālo roku pozīciju uz tā.
3.feb 2014
Kopumā Baltijas iedzīvotāji dzīvo mazāk taupīgi nekā pirms gada. Latvijā 25%, Lietuvā un Igaunijā pa 19% iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 65 gadiem atzīst, ka iegādājas par daudz pārtikas, kā rezultātā to kā pārpalikumu nākas izmest, liecina pētījumu kompānijas "GfK" un biznesa portāla "Nozare.lv" veiktais pētījums.
3.feb 2014
Lielākā daļa Baltijas iedzīvotāju pārtikai tērē līdz pat 50% no ģimenes ikmēneša ienākumiem, liecina pētījumu kompānijas "GfK" un biznesa portāla "Nozare.lv" veiktais pētījums.
13.jan 2014
Latvijas iedzīvotājiem vajadzētu ēst liesākus ēdienus un vairāk izbaudīt maltīti, jo tas ļautu izvairīties no liekā svara un citām veselības problēmām, secinājuši eksperti, izvērtējot ēšanas paradumus mūsu valstī.
6.jan 2014
Bran­gām pus­die­nām vai sā­tī­gām va­ka­ri­ņām vi­sai kup­lai ēdā­ju sai­mei – pie­tiks vis­iem, bet vai kas pa­liks pār­i? Diez vai!
5.jan 2014
Kār­di­nošs pie­dā­vā­jums tiem, kas skai­ta ka­lo­ri­jas un cen­šas ēst ve­se­lī­gi – te ga­ļu pat ar ugu­ni ne­sa­mek­lēt!
2.jan 2014
Mūs­die­nās ēdie­nu pa­ga­ta­vo­ša­nas vei­du iz­vē­le ir sa­lī­dzi­no­ši pla­ša. Ru­nā­jot par sau­tē­ju­miem vai sa­ce­pu­miem, ga­ta­vo­jam tos elek­tris­kās vai gā­zes plīts ce­peš­krās­nī, ar mal­ku ku­ri­nā­mas krāsns ce­peš­krās­nī, mikro­viļ­ņu krās­nī vai uz gri­la, bet ag­rāk šā­du ēdie­nu ga­ta­vo­ja gal­ve­no­kārt mā­la vai ču­gu­na po­dā un tā bi­ja vie­nī­gā ie­spē­ja tikt pie kar­stas un gar­das ēd­ma­ņas. Arī šo­dien jā­at­zīst – po­di­ņā ga­ta­vots ēdiens ir īpa­ši aro­mā­tisks un su­līgs. Un vēl – po­dā pa­ga­ta­vo­tas mal­tī­tes bau­dī­ša­na vien­mēr aso­ci­ējas ar iz­teik­tu ģi­me­nis­ku­mu, jo kad gan vēl ģi­me­nei sa­nākt vien­ko­pus, ja ne pie gal­da!
1.jan 2014
Sa­stāv­da­ļas: 3 no­ga­ta­vo­ju­šās hur­mas, 350 ml 35% sal­dā krē­ju­ma, 3 ēdam­ka­ro­tes auzu pār­slu, 2 ēdam­ka­ro­tes man­de­ļu pār­slu, 6 tēj­ka­ro­tes vīn­ogu deg­vī­na, 3 tēj­ka­ro­tes brū­nā cu­ku­ra, 2 tēj­ka­ro­tes šķid­ra me­dus, ce­tur­tda­ļa tēj­ka­ro­tes jū­ras sāls.
6.dec 2013
Šī gada decembra sākumā salīdzinājumā ar 2003.gada decembri cenas Rīgas lielveikalu ķēdēs ir samazinājušās tikai kartupeļiem, dažiem augļiem, dārzeņiem un Brie Prezident sieram, bet nemainīgas tās ir palikušas tikai karamelēm "Bārbele", savukārt pārējiem produktiem tās ir kāpušas pat vairākas reizes, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra rīcībā esošā informācija.
20.nov 2013
Līdz 2014.gada 1.martam Zemkopības ministrijas (ZM) veidota darba grupa izstrādās priekšlikumu veselīgas pārtikas ražošanas un patēriņa veicināšanai, informē ministrijā.
10.nov 2013
ASV Pārtikas un zāļu administrācija (FDA) mākslīgi radītus transtaukus atzinusi par kaitīgiem cilvēku veselībai un plāno aizliegt to lietošanu pārtikā.
24.okt 2013
Latvijā pārtikas iegāde mājsaimniecībām veido piekto daļu no visiem izdevumiem. Citu Eiropas Savienības (ES) valstu iedzīvotājiem par maizes, piena vai gaļas cenām jāraizējas mazāk, jo tajās pārtikas iegādei tiek tērēti vidēji 13 procenti no kopējiem maksājumiem.
7.okt 2013
ASV, Pensilvānijā policija arestējusi trīs cietuma apsargus, kuri vairāku mēnešu garumā spīdzinājuši, kā arī necienīgi izturējušies pret ieslodzītajiem apmaiņā pret ēdienu, raksta Fox News.
22.aug 2013
Atsevišķi koalīcijas partiju politiķi uzskata, ka varētu diskutēt par Veselības ministrijas (VM) ierosinājumu par akcīzes nodokļa ieviešanu vairākām neveselīgo pārtikas produktu grupām, savukārt priekšlikumu par šī nodokļa straujāku paaugstināšanu tabakai, alkoholam un azartspēlēm vērtē skeptiskāk.
20.jūl 2013
Fragments no "Neatkarīgajā Rīta Avīzē" publicētas intervijas ar bioloģijas doktoru, ārstu, farmaceitu un briežu audzētāju Gunti Belēviču.
21.jun 2013
Pārtikas preču un bezalkoholisko dzērienu cenas Latvijā atbilst 87% no Eiropas Savienības (ES) vidējā līmeņa, kas ir septītais zemākais rādītājs no visām bloka dalībvalstīm, liecina ES statistikas biroja "Eurostat" dati, kas apkopoti par 2012.gadu.
12.jun 2013
Vēršot sabiedrības uzmanību uz pārtikas groza saturu, Latvijas Diētas ārstu asociācija (LDĀA) sākusi projektu Lasi, pirms ēd. Tajā plānots gan patērētājus, gan pārtikas ražotājus rosināt pievērsties dabiskajiem produktiem.
12.jun 2013
Vēršot sabiedrības uzmanību uz pārtikas groza saturu, Latvijas Diētas ārstu asociācija (LDĀA) sākusi projektu Lasi, pirms ēd. Tajā plānots gan patērētājus, gan pārtikas ražotājus rosināt pievērsties dabiskajiem produktiem.
10.jun 2013
Pārtikas cenas Rīgas veikalos pēdējo trīs mēnešu laikā ir bijušas stabilas, turklāt daļai produktu tās ir samazinājušās. Savukārt tendences liecinot, ka cenu kritums varētu turpināties, kas gan neattiekšoties uz dārgā segmenta produkciju, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Inguna Gulbe.