RECEPTE: Ceļam galdā skābus kāpostus!

© publicitātes

Ru­dens smar­žo pēc ābo­liem, ci­do­ni­jām, sē­nēm... un, pro­tams, pēc pir­ma­jiem šā ga­da skā­bē­ta­jiem kā­pos­tiem, kas vā­rās zu­pā vai sau­tē­jas uz plīts.

Sau­tē­tus skā­bē­tus kā­pos­tus, ja trūkst lai­ka, pa­cie­tī­bas un pras­mes, itin vieg­li var no­pirkt kat­rā liel­vei­ka­lā jau ga­ta­vus, un dau­dzi šo ie­spē­ju iz­man­to. Skā­bē­tu kā­pos­tu zu­pu pa­gai­dām lie­lā­ko­ties to­mēr jā­vā­ra paš­iem. Ar vien­kār­šu re­cep­ti, kur va­jag vien cūk­ga­ļu, kā­pos­tus, da­žus pi­pa­rus un lau­ru la­pu, dro­ši vien tiks ga­lā katrs. Dau­dziem tie­ši tā­da zu­pa arī garš­o vis­la­bāk, jo se­viš­ķi, ja pie­vie­no krē­ju­mu, klāt pa­sniedz vā­rī­tus kar­tu­pe­ļus un ri­pi­ņās sa­griez­tu sī­po­lu. Bet skā­bē­tus kā­pos­tus var ie­kļaut arī dau­dzu ci­tu zu­pu sa­stā­vā, pie­mē­ram, so­ļan­kā, bor­ščā, ziv­ju zu­pā.

So­ļan­ka ar skā­bē­tiem kā­pos­tiem

Sa­stāv­da­ļas. 250 g lie­sas liel­lo­pu ga­ļas, 250 g liel­lo­pu sirds, 100 g dū­mo­ta cūk­ga­ļas šķiņ­ķa, 2 – 3 cī­si­ņi, di­vi skā­bē­ti gur­ķi, pus­glā­ze gur­ķu sā­lī­ju­ma, vie­na glā­ze skā­bē­tu kā­pos­tu un pus­glā­ze skā­bē­to kā­pos­tu su­las, viens sī­pols, di­vas ēdam­ka­ro­tes ka­pe­ru, 100 g za­ļo olīv­u bez kau­li­ņiem, 150 g to­mā­tu bie­ze­ņa, 100 g sā­lī­tu vai ma­ri­nē­tu sē­ņu, 100 g svies­ta, pus­e cit­ro­na, di­vas lau­ru la­pas, da­ži mel­no pi­pa­ru grau­di­ņi, sāls pēc garš­as, skā­bais krē­jums.

Pa­ga­ta­vo­ša­na. Ga­ļu un sir­di griež ma­zos ga­ba­li­ņos, liek kat­lā vā­rī­ties ko­pā ar gur­ķu sā­lī­ju­mu un kā­pos­tu su­lu. Uz­vā­ra, no­pu­to un tur­pi­na vā­rīt. Sī­po­lus sa­griež, ap­cep uz pan­nas svies­tā ko­pā ar skā­bē­ta­jiem kā­pos­tiem. Gur­ķus, dū­mo­to šķiņ­ķi un cī­si­ņus sa­griež sī­kos ga­ba­li­ņos un, kad ga­ļa bul­jo­nā ga­ta­va, pie­vie­no to vi­su, kā arī sa­ga­ta­vo­tos kā­pos­tus, pi­pa­rus un lau­ru la­pas, pie­liek to­mā­tu bie­ze­ni un vēl­reiz uz­vā­ra. Pie­liek olīv­as, ka­pe­rus un tur­pi­na vā­rīt 10 mi­nū­tes. Pa­gar­šo, ja ne­pie­tiek sāls, tad to pie­liek, ja zu­pa nav pie­tie­ka­mi skā­ba – pie­vie­no cit­ro­nu su­lu. Pirms pa­snieg­ša­nas šķīv­jos liek sī­ki sa­griez­tas sā­lī­tās sē­nes un krē­ju­mu.

 Da­ži lat­vie­šu ti­cē­ju­mi

  • Ja kā­pos­tus skā­bē jaun­ā mē­ne­sī, tad tie cie­ti, ja ve­cā – mīk­sti.
  • Ru­de­nī kā­pos­ti jā­ieg­rūž (jā­sāk likt) ku­bu­lā, kad lo­pu nav mā­jā, tad vi­ņi ir garš­īgi.
  • Kā­pos­tus kad be­rot ku­bu­lā skā­bēt, tad jā­be­rot pir­mo reiz uz zie­meļ­pu­si, tad vi­ņi ne­pa­lie­kot ne­la­bi.
  • Kā­pos­tus lie­kot mu­cā, stip­ri jā­sme­jas, tad la­bi rūgst.
  • Kā­pos­tus skā­bē­jot, va­ja­ga pār mu­cu sa­bu­čo­ties, tad būs sal­di kā­pos­ti.
  • Ja cie­mi­ņus pa­cie­nā ar kā­pos­tu zu­pu, tad tas no­zī­mē, ka grib lai cie­mi­ņi iz­klīst.
  • Ja ap­ses ko­ka pa­ga­li ie­liek skā­bu kā­pos­tu mu­cā, tad kā­pos­ti ne­pel un arī ne­pa­liek par daudz skā­bi.