RECEPTE: Liel­lo­pa fi­le­jas steiks ar si­nep­ju mēr­ci un sē­ņu buk­stiņ­put­ru

© Māja

Liel­lo­pa fi­le­jas steiks ar si­nep­ju mēr­ci un sē­ņu buk­stiņ­put­ru

SA­STĀV­DA­ĻAS (6 por­ci­jām):

put­rai: 150 g kvie­šu vai mie­žu put­rai­mu

 200 g kar­tu­pe­ļu

 500 ml pie­na

 1 ne­liels sī­pols

 2 ķip­lo­ka dai­vi­ņas

 1 ti­mi­āna za­riņš

 1 ēdam­ka­ro­te svies­ta

 400 g ba­ra­vi­ku vai gai­le­ņu

1 ēdam­ka­ro­te ka­pā­tu maur­lo­ci­ņu

 sāls, pi­pa­ri pēc gar­šas

ga­ļai: 1,2 kg liel­lo­pa (al­ņa, brie­ža, jē­ra) fi­le­jas

 3 ti­mi­āna za­ri­ņi

 3 roz­ma­rī­na za­ri­ņi

 5 vei­du pi­pa­ru mai­sī­jums

 sāls pēc gar­šas

 4 ķip­lo­ka dai­vi­ņas

 olīv­eļ­ļa

 1 ēdam­ka­ro­te grau­du si­nep­ju

mēr­cei: 2 vi­dē­ji lie­li sī­po­li

 3 dai­vi­ņas kip­lo­ka

 4 garš­au­gu (ti­mi­āns, roz­ma­rīns, pē­ter­sī­ļi) za­ri­ņi

 1 vi­dējs bur­kāns

 1 se­le­ri­jas kāts

 2 ēdam­ka­ro­tes brū­nā cu­ku­ra

 500 ml gai­šā alus

 3 lit­ri kau­lu bul­jo­na

 1 ēdam­ka­ro­te grau­du si­nep­ju

 300 g sal­dā krē­ju­ma

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA:

  1. Liel­lo­pu ga­ļu no­tī­ra, ie­ma­ri­nē ar garš­au­giem, garš­vie­lām. Uz ļo­ti kar­stas pan­nas strau­ji ap­cep, liek uz pa­plā­tes un 12–15 mi­nū­šu cep ce­peš­krās­nī 180 grā­du tem­pe­ra­tū­rā. Tad ce­peš­krās­ni iz­slēdz, at­ver dur­vis un ļauj ga­ļai 10 mi­nū­šu at­pūs­ties (ga­ļas vi­dē­jai tem­pe­ra­tū­rai jā­būt 58–62 grā­di. Ga­ļas cep­ša­nas il­gums at­ka­rīgs no ce­peš­krāsns, dzīv­nie­ka ve­cu­ma, ga­ļas svai­gu­ma un ci­tiem fak­to­riem, tā­pēc ga­ta­vo­jot vē­lams iz­man­tot vir­tu­ves ter­mo­met­ru).
  2. Sī­po­lu un ķip­lo­ku ap­cep ko­pā ar sē­nēm, pie­vie­no put­rai­mus un vā­ra, pa­kā­pe­nis­ki pie­vie­no­jot pie­nu.
  3. Kad put­rai­mi pus­ga­ta­vi, pie­vie­no ku­bi­ņos sa­griez­tus kar­tu­pe­ļus. Tur­pi­na vā­rīt, re­gu­lā­ri ap­mai­sot. Kar­tu­pe­ļiem jā­būt ne­daudz iz­šķī­du­šiem, bet sa­gla­bā­jot sa­vu kon­sis­ten­ci. Pie­vie­no garš­vie­las, ie­mai­sa svies­tu un za­ļu­mus.
  4. Kat­lā ap­cep dār­ze­ņus un garš­au­gus, līdz tie ka­ra­me­li­zē­ju­šies brū­ni. Pie­vie­no 2 ēdam­ka­ro­tes brū­nā cu­ku­ra. De­dzi­na, līdz vei­do­jas vi­dē­ji tum­ša ka­ra­me­le.
  5. Pie­vie­no alu un no­vā­ra līdz 1/3 ko­pē­jā šķid­ru­ma. Pie­vie­no la­bi no­vā­rī­tu, kon­cen­trē­tu kau­lu bul­jo­nu. Vā­ra, līdz ne­daudz sāk sa­bie­zēt, lai ko­pē­jā ma­sa sa­ma­zi­nās līdz 1/4. Iz­kāš caur sie­tu, pie­vie­no si­ne­pes, sal­do krē­ju­mu. Vā­ra, līdz mēr­ce vieg­li sa­bie­zē.