Liellopa filejas steiks ar sinepju mērci un sēņu bukstiņputru
SASTĀVDAĻAS (6 porcijām):
putrai: 150 g kviešu vai miežu putraimu
200 g kartupeļu
500 ml piena
1 neliels sīpols
2 ķiploka daiviņas
1 timiāna zariņš
1 ēdamkarote sviesta
400 g baraviku vai gaileņu
1 ēdamkarote kapātu maurlociņu
sāls, pipari pēc garšas
gaļai: 1,2 kg liellopa (alņa, brieža, jēra) filejas
3 timiāna zariņi
3 rozmarīna zariņi
5 veidu piparu maisījums
sāls pēc garšas
4 ķiploka daiviņas
olīveļļa
1 ēdamkarote graudu sinepju
mērcei: 2 vidēji lieli sīpoli
3 daiviņas kiploka
4 garšaugu (timiāns, rozmarīns, pētersīļi) zariņi
1 vidējs burkāns
1 selerijas kāts
2 ēdamkarotes brūnā cukura
500 ml gaišā alus
3 litri kaulu buljona
1 ēdamkarote graudu sinepju
300 g saldā krējuma
PAGATAVOŠANA:
- Liellopu gaļu notīra, iemarinē ar garšaugiem, garšvielām. Uz ļoti karstas pannas strauji apcep, liek uz paplātes un 12–15 minūšu cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā. Tad cepeškrāsni izslēdz, atver durvis un ļauj gaļai 10 minūšu atpūsties (gaļas vidējai temperatūrai jābūt 58–62 grādi. Gaļas cepšanas ilgums atkarīgs no cepeškrāsns, dzīvnieka vecuma, gaļas svaiguma un citiem faktoriem, tāpēc gatavojot vēlams izmantot virtuves termometru).
- Sīpolu un ķiploku apcep kopā ar sēnēm, pievieno putraimus un vāra, pakāpeniski pievienojot pienu.
- Kad putraimi pusgatavi, pievieno kubiņos sagrieztus kartupeļus. Turpina vārīt, regulāri apmaisot. Kartupeļiem jābūt nedaudz izšķīdušiem, bet saglabājot savu konsistenci. Pievieno garšvielas, iemaisa sviestu un zaļumus.
- Katlā apcep dārzeņus un garšaugus, līdz tie karamelizējušies brūni. Pievieno 2 ēdamkarotes brūnā cukura. Dedzina, līdz veidojas vidēji tumša karamele.
- Pievieno alu un novāra līdz 1/3 kopējā šķidruma. Pievieno labi novārītu, koncentrētu kaulu buljonu. Vāra, līdz nedaudz sāk sabiezēt, lai kopējā masa samazinās līdz 1/4. Izkāš caur sietu, pievieno sinepes, saldo krējumu. Vāra, līdz mērce viegli sabiezē.