RECEPTES: Latgales pērle - guļbešņīki

© Leonīds Gusevs

Var ticēt, var neticēt, taču mūsdienu Latgale vēl joprojām ir līdz galam neizzināta, aizvien atšķirīga un pārsteigt gatava. Šie pārsteigumi, nelatgalietim mērojot Latgales ceļus un satiekot vietējos, kā tādas pērles uzmirdz te vienā, te jau citā vietā un veidā, kaut pašiem latgaliešiem šķiet – nekas īpašs.

Viena no šādām pērlēm noteikti ir latgaļu saimnieču meistarība, vēlme un spēja paaudžu paaudzēs mantotās seno ēdienu gatavošanas receptes nevis norakt un aizmirst, bet celt godā un uzturēt dzīvas. Kūča, gušča, kļockys, krapņiks, patoka, murcovka, bļīņi, pancaka, jobiki, asuškas – tie ausij nepierastie un vidusmēra latvietim svešādie nosaukumi vien ir tā vērti, lai izdibinātu, ko tad tie latgalieši kādreiz ēduši un ēd joprojām!

Aglonas pusē ir lauku mājas Upenīte, kur jau vairākās paaudzēs dzīvo un saimnieko Ineses Survilo dzimta. Saimnieces bagātība nav nomērāma laicīgajā mantā, bet viņas labestībā un sirsnībā gan pret savējiem, gan pret jebkuru svešinieku. Inese māk vārīt, cept, šmorēt, kūpināt, konservēt, marinēt, siet sierus, dēt desas, dekorēt, pasniegt ēdienus un klāt bagātus godu galdus. Cik vien iespējams, Inese izmanto dabiskus produktus, kas nāk no pašu tīrumiem, augļu un ogu dārza vai kūts. Viņa lieliski pārzina mūsdienu recepšu piedāvājumu un to lietojumu, taču apbrīnas vērtas ir Ineses seno recepšu zināšanas. Savas dzimtas saimnieču triju paaudžu garumā atstātā mantojuma likšana lietā gan ikdienā, gan godu reizēs Upenītēs ir pašsaprotama padarīšana, kas nekādus paskaidrojums neprasa. Tieši tāds arī ir Latgales kulinārā mantojuma tradīciju virsuzdevums – nezaudēt savas identitātes saknes!

***

Recepti piedāvā lauku māju Upenīte saimniece Inese Survilo

Guļbešņīki ar svaigā siera pildījumu

SASTĀVDAĻAS:

novārīti kartupeļi

sāls, malti pipari

olas

milti

eļļa cepšanai

svaigs biezpiena siers ar baravikām

skābs krējums

PAGATAVOŠANA:

1. nomizotus kartupeļus izvāra, vēl karstus samal gaļas mašīnā Kartupeļus var vārīt arī mundierī, pēc tam nomizot un samalt vai ar stampiņu sastampāt (tad jārēķinās, ka masai nebūs ideāli viendabīga konsistence).

2. Kartupeļu masai pievieno sāli, maltus melnos piparus, piesit pāris olas un pievieno tik daudz kviešu miltu lai samīcītā kartupeļu masa nebūtu ne par cietu, ne par mīkstu.

3. Darba virsmu pārkaisa ar miltiem, uzliek kartupeļu masas pikuci un ar abām rokām savirpina desiņu.

4. Masu sagriež nelielos, vienāda izmēra gabaliņos. Katru gabaliņu plaukstās saviļā nelielā bumbiņā, to saplacina plācenītī.

5. Plācenīša vidū liek pildījumu: šoreiz svaigo biezpiena sieru ar taukos saceptu baraviku pildījumu.

6. Plācenīša maliņas saspiež un ar plaukstām saveļ garenas formas guļbešņīkus.

7. Vāra eļļā līdz zeltainam brūnumam, kad gatavi – izņem, uz papīra salvetes nosusina lieko eļļas daudzumu. Kārto uz šķīvja un pasniedz karstus.

***

Padomi:

• Guļbešņīku pildījumam var izmantot saldu vai ar smalki kapātiem zaļumiem aizdarītu biezpienu, maltu gaļu, ar sīpoliem saceptas sēnes, kūpinātas gaļas strēmelītes, dažādus sierus – iespējas neierobežotas.

• Ar guļbešņīkiem kā piedeva lieliski garšo skābs krējums, taču tikpat gardi būs, ja izmantos sēņu vai jebkuru citu mērci.

• Guļbešņīkus var vārīt speciālā taukvāres katlā jeb fritētājā, bet ja šādas ierīces virtuves arsenālā nav, tas nenozīmē, ka šī vienkāršā, bet gardā ēdiena pagatavošana jāaizmirst. Apmēram pusotra litra eļļas (vislabāk – rapšu) var ieliet jebkurā attiecīga tilpuma katlā, eļļu uzkarsēt līdz vārīšanas temperatūrai (bet neuzvārīt!) arī var. Viss – garda maltīte garantēta!