Virtuvē

2.feb 2020
Cepumu pildījumam var izmantot ikvienu krēmu, kāds vien garšo. Lai līdzsvarotu sviesta cepumu saldumu, šoreiz izvēlējos žāvēto plūmju un kondensētā piena krēmu.
31.jan 2020
Pēdējos gados īpaši aktuāls kļuvis jautājums par to, kā klasiskos piena produktus aizvietot ar augu valsts alternatīvām. Lai gan veikala plauktos atrodami neskaitāmi varianti, izrādās, ka, piemēram, mandeļu pienu ērti un viegli pagatavot arī mājas apstākļos.
29.jan 2020
Tumšie gada mēneši ir īstais laiks, kad aizdomāties, cik svarīgs ir veselīgs uzturs un ko ikdienā izvēlamies likt uz šķīvja. Šoreiz piedāvājam veselīgu alternatīvu reizēm tik neveselīgajai uzkodai čipsiem. Izrādās, ļoti gardi tie izdodas arī gadījumos, kad pagatavoti no āboliem.
27.jan 2020
Kartupeļu pankūkām ir daudz pagatavošanas veidu un garšas variāciju. Šveicieši tradicionāli brokastīs cēla "rösti" – bagātīgu kartupeļu pankūku, kas lauksaimniekiem deva spēku visai dienai. Izmēģini mūsdienīgu "rösti" kombinācijā ar avokado, mazsālītu lasi un olu!
26.jan 2020
Kārums tavam galdam!
25.jan 2020
Britu izcelsmes šefpavāra, restorānu īpašnieka Džeimija Olivera vārds ar ēdiena gatavošanu apsēstajiem nav svešs. Ideja pusizceptus kartupeļus saspiest un apslacīt ar etiķa maisījumu, lai panāktu to kraukšķīgumu, pieder viņam. Viņš iesaka izmēģināt kartupeļu apslacīšanai arī etiķa, salvijas un apelsīna miziņu sviesta maisījumu.
24.jan 2020
Vīnzinis Mārcis Mitrevics (gardezi.lv) dalījies ar zivju un citu jūras produktu un vīnu saderības tabulu.
23.jan 2020
"Rimi Bērniem" gardēde Lība Smildziņa gatavo šokolādes desu, kas ir itin laba dāvana, ejot ciemos, kā arī gards cienasts mājas ballītē.
22.jan 2020
Par vienu no mūsdienu trendiem ir kļuvusi atteikšanās no glutēnu saturošiem ēdieniem, apgalvojot, ka tieši glutēna izslēgšana no ēdienkartes palīdz iegūt slaidu figūru un labu veselību. Nacionālā pārtikas mazumtirdzniecības tīkla ELVI uztura speciāliste Jevgēnija Jansone skaidro mītus - vai glutēns patiešām ir drauds veselībai, kas jāizskauž no mūsu ēdienkartes, vai tomēr šis ir modes kliedziens, kam daudzi seko akli un nepamatoti.
16.jan 2020
“Bieži no vecākiem dzirdu, ka viņu bērni ir izvēlīgi, ēd nelabprāt un tikai konkrētus ēdienus, nepieņem jaunus produktus vai atzīst tikai konkrētās formās sagrieztus burkānus,” stāsta Rimi Bērniem eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina. Ko darīt, ja bērns atzīst tikai atsevišķus ēdienus, un kā “pierunāt” izvēlīgo ēdāju pagaršot ko jaunu? Pārbaudītos padomos dalās eksperte.
16.jan 2020
Dažreiz gaļa apnīk arī tās cienītājiem un ir pat ieteicams to nelietot katru dienu. Iepazīsti 6 gaļas aizstājējus, kas uzturvērtības un garšas ziņā nebūs sliktāki par tik iecinīto vistu, cūku vai liellopu.
15.jan 2020
Pārtika ir viena no lielākajām izdevumu pozīcijām mūsu ikdienas budžetā, taču par spīti tam Eiropas Savienībā vidēji viens cilvēks gadā izmet 173 kilogramus pārtikas. Tādēļ ir nepieciešams mainīt pārtikas lietošanas paradumus un gada sākums ir lielisks atskaites punkts, lai sāktu piepildīt vienu no apņemšanām - jēgpilnāku pārtikas produktu izmantošanu tā, lai pēc iespējas vairāk no iegādātā tiek izlietots, nevis izmests. Maize, kā zināms, ir goda vietā katra Latvijas iedzīvotāja mājās, taču bieži gadās, ka nopirkto maizi nepagūstam izlietot. Kā no tā izvairīties?
13.jan 2020
Tumšajos vakaros gribas baudīt ko krāsainu un siltu, kas ne tikai iepriecinās garšas kārpiņas, bet arī palīdzēs organismam justies labāk. Tāpēc pārsteidz sevi un pagatavo neparasto biešu latti.
12.jan 2020
Šī pankūkpica tieši tā arī garšos - kā sāļās pankūkās un picas krustojums. Tās lielākā priekšrocība - pagatavojama 15 minūšu laikā un bez cepeškrāsns.
12.jan 2020
At­bil­sto­ši ne­dē­ļas die­nām mai­nās mū­su or­ga­nis­ma iek­šē­jais bi­olo­ģis­kais ritms, fi­zi­olo­ģis­ko fun­kci­ju ak­ti­vi­tā­te, sav­star­pē­jā sais­tī­ba ar pla­nē­tu vib­rā­ci­jām – jo arī kat­rai ne­dē­ļas die­nai ir savs aiz­gād­nis, de­be­su spī­dek­lis. Va­rat pa­mē­ģi­nāt ēst sa­ska­ņā ar ne­dē­ļas pla­ne­tā­ra­jiem rit­miem. Lūk, daži ieteikumi iedvesmai.
5.jan 2020
Šādas kanēļu zvaigznītes Ziemassvētku laikā Britu karaliskās ģimenes konditors cep jau gadiem, bet tikai šogad - 2019. gada decembrī - Karaliskās ģiemene Instagram kontā atklāja, kā šos cepumus cep Bekingemas pilī.
29.dec 2019
Piparkūkas var būt arī šādas - sulīgas un mīkstas.
25.dec 2019
Vēlme Ziemassvēkos našķoties ar kārumiem nav raksturīga tikai mums. Arī Viņas Karaliskā Augstība karaliene Elizabetei ir saldummīle. Viņai pašai garšo piparkūkas un viņa ar tām cienā arī karaļnama viesus, turklāt, kā izrādās, dara to visu cauru gadu, ne tikai Advenetes laikā un Ziemassvētkos. 2018. gada 17. decembrī Britu karaliskās ģimenes šefpavārs atklāja šo cepumu recepti.
25.dec 2019
Ziemassvētku un Jaunā gada laikā mēdzam atļaut sev vairāk gardumus nekā ikdienā. Tas var novest gan pie pārēšanās, gan pie pāris liekiem kilogramiem. Ja ir zināms, ka našķēšanās maratons ir neizbēgams, ierastos ēdienus var gatavot veselīgākās versijās, kas būs draudzīgākas arī cilvēkiem ar cukura diabētu. Smelies iedvesmu svētku galdam no endokrinoloģes Ievas Tonnes un žurnāla “Pie Galda” sagatavotajām receptēm!
23.dec 2019
Ziemassvētki ir noskaņu laiks, kad īpaši ievērojam dažādas tradīcijas, gan izrotājot māju, gan gādājot dāvanas, gan svinot svētkus. Ievērot tradīcijas ir skaisti, taču tas nenozīmē, ka svētku galdā ik gadu jāliek vieni un tie paši ēdieni. Lai pārsteigtu sevi un savus mīļos, Rimi Gardēži, šefpavārs Normunds Baranovskis un Latvijas gardāko stāstu meistare Ilze Jurkāne, piedāvā trīs izcili gardas un vienkāršas receptes, ko šogad celt Ziemassvētku galdā.
16.dec 2019
Piparkūku un karstvīna aromāts būs vēl daudz izteiksmīgāks, ja prasmīgi izmantosiet garšvielas. Tieši garšvielu daudzveidībā slēpjas prasme uzburt patiesi skaistu noskaņojumu svētkos.