Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Sarmīte Kukaine-Oleksāne vienmēr visus pabaro

© «RIGA TV24» PUBLICITĀTES FOTO

«Tā kā dzīvojam desmit kilometrus no Ropažu centra un tuvākais veikals ir centrā, uz kuru nevar aizskriet katru mīļu brīdi, tad, lai pabarotu ģimeni, man mājās vienmēr ir viss un vēl ar rezervi,» saka vairāku TV šovu dalībniece Sarmīte Kukaine-Oleksāne. 26. janvārī viņa atkārtoti viesojās «Riga TV24» raidījumā «La dolce vita. Ar Roberto», bet nu savas neparastās kotletes vafeļu plāksnēs, viltotos mandarīnus ar vistas gaļu un sāļos «Rafaello» ar sieru, olīvām un krabju nūjiņām viņa piedāvā »Vakara Ziņu« lasītājiem.

Gatavo un gludina ar prieku

«Es nesaprotu tos, kuri saka, ka ir slinkums gatavot ēst, gludināt veļu. Man patīk gan viens, gan otrs - es to daru ar prieku un no tā nenogurstu,» saka Sarmīte Kukaine-Oleksāne, friziere ar 30 gadu stāžu, tagad - Rīgas pašvaldības policijas vecākā saimniecības pārzine, kuru TV skatītāji iepazinuši šovos «Lauku sēta», «Mamm, brauc mājās» un «Mana mamma gatavo labāk nekā tavējā». Viņa domā, ka nevarētu būt profesionāla pavāre, bet pabarot ģimeni un svētku reizēs arī ciemiņus Sarmītei nesagādā nekādas problēmas. Pat ja kāds negaidīti piesakās ciemos, viņa momentā ir pie ledusskapja un desmit minūšu laikā izdomā, ar ko ciemiņu pacienāt. Nekad nebūs tā, ka viesi aizbrauks, tikai pliku kafiju vai tēju padzēruši.

Arī visās ģimenes svētku reizēs Sarmīte cienastu gatavo pati - no A līdz Z. «Mēs esam liela ģimene, jubileju ir daudz, un mazākais cilvēku skaits pie galda ir desmit, bet pārsvarā esam vismaz trīsdesmit,» stāsta divu dēlu - Rendija (23) un Mārtiņa (14) - mamma. «Ar vīru satikāmies, kad Rendijam bija pieci gadi. Aivara pirmā sieva ir «uz mākoņa maliņas», viņam ir divas pieaugušas meitas un jau četri mazbērni. Priecājos, ka mums ir tik liela ģimene,» Sarmīte sirsnīgi saka, atklājot, ka visās svētku reizēs viņa allaž ceļ galdā ko jaunu, lai nav tā, ka ģimene un viesi jau zina, ka būs tas, tas un tas. Gluži otrādi - braucot pie Sarmītes, visi zina, ka atkal noteikti būs kas jauns. «Man pašai tā patīk, un ciemiņiem patīk. Un ēdamā vienmēr ir daudz, lai visi var kārtīgi paēst, nevis, braucot mājup, domā, kurā «fast food» piestāt.

Virtuvē prot un dara visu

«Man patīk svētki, man ļoti patīk cilvēki, es mīlu dzīvi un cilvēkus, un vienmēr ar prieku atsaucos dažādiem piedāvājumiem,» sevi raksturo Sarmīte, un viņas dzirkstošais optimisms un saulainais dzīvesprieks staro gan no TV ekrāna, gan mūsu attālinātajā telefonsarunā.

Viņa atsauc atmiņā laiku, kad sāka interesēties par ēst gatavošanu. «Mana pieredze ir nedaudz bēdīga - vecāki izšķīrās, kad man bija desmit gadu. Man ir vēl divas jaunākas māsas, un mamma, palikusi viena, ar visiem darbiem netika galā, arī ēst gatavošana bija diezgan nosacīta - ko varēja paspēt, to uztaisīja. Bet mammai šai ziņā arī nebija īpaša talanta, vienmēr ēdienā pietrūka kādas «odziņas»,» Sarmīte atminas, piebilstot, ka tāpēc jau no 10 gadu vecuma pati sāka apgūt pavārmākslu - meklēja, tvēra un pierakstīja visdažādākās receptes, šo to aizguva no kaimiņienēm, kuras bija lieliskas pavāres -mākslinieces. Un šodien viņa jau var apgalvot, ka nav nekā, ko neprastu pagatavot - sākot no konservēšanas un beidzot ar pīrāgiem un tortēm. «Man virtuvē pilnīgi nekas nav svešs, un es arī daru absolūti visu.»

Buča, es tevi ļoti mīlu

Un kalorijas Sarmīte neskaita - gatavo ar prieku, bauda ar prieku un arī dzīvo ar prieku! «Jā, es saprotu, ka man ir lieki piecpadsmit kilogrami, bet es tos dabūju, kad pirms vienpadsmit gadiem nometu pīpēšanu. Sākumā pārdzīvoju, bet tad sapratu, ka sevi nemocīšu ar diētām. Es esmu sevi pieņēmusi,» viņa apgalvo un uzsver, ka pats galvenais - vīrs viņu mīl tādu, kāda viņa ir. «Mēs viens otru mīļi saucam par Buču, un viņš man saka: «Buča, tikai neiedomājies sēdēt uz kādām diētām. Tad cilvēki paliek nikni. Buča, lūdzu, es tevi ļoti mīlu tādu, kāda esi…» Ja otrs tevi nekapā par taviem liekajiem kilogramiem, tad arī nav vajadzības sevi mocīt ar diētām,» uzskata sievišķīgi šarmantā dēlu mamma, laimīgi piebilstot, ka viņai ar vīru tiešām ir ļoti paveicies.

Viltotie mandarīni

«RIGA TV24» PUBLICITĀTES FOTO

SASTĀVDAĻAS

  • 3 vārītas un smalki sarīvētas olas
  • 70 g smalki rīvēta siera
  • 1 novārīta un smalki sagriezta vistas fileja
  • smalki sagriezti pētersīļi
  • 2-3 daiviņas smalki sarīvētu ķiploku
  • majonēze
  • 4 novārīti un smalki sarīvēti burkāni

PAGATAVOŠANA

  1. Novāra burkānus, olas, vistas fileju. Nomizo burkānus un smalki sarīvē, arī olas smalki sarīvē, smalki sagriež vistas fileju. Smalki sarīvē sieru, izspiež ķiplokus caur spiedi, smalki sagriež pētersīļus.
  2. Olām, sieram, vistas filejai, pētersīļiem, ķiplokiem pievieno majonēzi un rūpīgi samaisa. No masas veido bumbiņas, apmēram mandarīnu lielumā. Ņem pārtikas plēvi, uz tās izklāj sarīvēto burkānu masu un liek virsū izveidoto bumbiņu; plēvi taisa ciet, lai iekšpusē veidotos mandarīniņš.
  3. Var rotāt ar lauru lapiņu vai krustnagliņu,
  4. pateicoties burkānu mētelītim, šīs gardās uzkodas vizuāli līdzinās mandarīniem.

«Raidījumā man diemžēl nesanāca, jo tie nebija mani burkāni - tie bija drusciņ par mīkstu. Tiem bija jābūt tādai konsistencei, lai turētos apkārt ap masu

Sāļais «Rafaello»

«RIGA TV24» PUBLICITĀTES FOTO

SASTĀVDAĻAS

  • 200 g rīvēta siera
  • 3-4 ķiploka daiviņas
  • 200 g saldētu krabju nūjiņu
  • melnās vai zaļās olīvas bez kauliņiem
  • majonēze

PAGATAVOŠANA

Sarīvē sieru, izspiež ķiplokus caur spiedi, pievieno majonēzi un rūpīgi samaisa (masas konsistencei jābūt tādai, lai varētu izveidot bumbiņas). Veido mazas bumbiņas, pa vidu ieliekot olīvu. Sarīvē sasaldētas krabju nūjiņas (uz smalkas rīves). Sagatavotās mazās bumbiņas cītīgi apvārta sarīvētajās krabju nūjiņās.

Vafeļu kūkas ar maltās gaļas pildījumu

«RIGA TV24» PUBLICITĀTES FOTO

SASTĀVDAĻAS

  • vafeļu plāksnes
  • 400 g maltās gaļas
  • 4-5 svaigas olas
  • sīpoli
  • garšvielas (sāls, pipari)

PAGATAVOŠANA

  1. Maltajai gaļai pievieno smalki sagrieztus vai sarīvētus sīpolus, 2-3 olas, garšvielas, un visu samīca viendabīgā masā; pāri palikušās olas sakuļ.
  2. Ņem vienu vafeļu plāksni un uz tās liek virsū apmēram 1,5-2 cm kārtu maltās gaļas sagatavoto masu, virsū liek ar gaļu neapziesto vafeļu plāksni, tad sagriež tādos gabalos, kādos vēlaties.
  3. Pannā sakarsē eļļu, vafeles iemērc sakultajā olu masā un liek pannā cepties. Uz vidēji karstas uguns apcep no abām pusēm, līdz tās ir zeltaini brūnas.