Gardēžiem

5.jan 2020
Citronam piedēvē kulinārijā visbiežāk izmantotā citrusaugļa slavu. Vismaz mūsu platuma grādos tam jāpiekrīt. Citrons vienlīdz labi iederas gan karstā tējā ar medu, gan atspirdzinošā dzērienā ar ledu.
27.dec 2019
Labi pagatavota zivs, kas visiem garšo, var kļūt par programmas naglu vēlīnās Vecgada pusdienās, un arī aukstajā galdā zivis var pasniegt. Plašā sortimentā vai tikai simboliski – tas atkarīgs no ēdāju gaumes.
23.dec 2019
Svētku laikā ceļam galdā receptes, kas liek atminēties bērnības laikus. Saldā brunete jeb saldā desa ir viena no vienkāršāk pagatavojamiem un gardākajiem svētku desertiem. Atminies bērnības garšu un pagatavo arī Tu!
17.dec 2019
Gadumija jau tuvojas! Lai gan pirmais sniegs milzīgas kupenas nav sanesis, sācies adventes laiks, kad mājās smaržo mandarīni, ielās parādās mirdzošās lampiņas un cilvēki sāk skaitīt dienas līdz Ziemassvētkiem. Gadumija ir īpašs mirklis, ko sagaidām, saskandinot glāzes. Tas, vēlot laimi jaunajā gadā, pieder pie lietas, tomēr īsti vietā būs arī kaut kas ēdams. Atkarībā no situācijas tas var būt ilgi un rūpīgi gatavots vai pavisam vienkārši un ātri sagādāts.
16.dec 2019
Piparkūku un karstvīna aromāts būs vēl daudz izteiksmīgāks, ja prasmīgi izmantosiet garšvielas. Tieši garšvielu daudzveidībā slēpjas prasme uzburt patiesi skaistu noskaņojumu svētkos.
14.dec 2019
Kad ilgāku laiku rakstīts par virtuves tēmām, arvien grūtāk ir pievērsties tām, kas atkārtojas gadu no gada. Piemērs nav tālu jāmeklē: kā Ziemassvētki – tā piparkūkas. Bet kas gan par Ziemassvētkiem bez piparkūkām.
13.dec 2019
Neatņemama Ziemassvētku sastāvdaļa ir piparkūku cepšana, taču lai uzburtu īstu svētku noskaņu, ir vērts pieņemt izaicinājumu un pašam izgatavot ne vien dažādas formas piparkūku cepumus no veikalā nopirktas mīklas, bet arī mājās tapušu piparkūku mīklu! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā vienkāršas, bet ļoti gardas un veselīgas piparkūku mīklas recepti, kas būs piemērota arī tiem, kas domā par veselīgu uzturu, jo mīklai ir samazināts cukura daudzums.
30.nov 2019
Pārnākot mājās, šajā aukstajā laikā gribas nesteidzīgi iemalkot ko siltu un gardu. Atkal kafiju vai paciņtēju – nu cik var? Nav taču nekur jāskrien, jo īpaši nedēļas nogalē, tāpēc varam savu vakara dzērienu nesteidzīgi pagatavot un tikpat nesteidzīgi izbaudīt. Tas sasilda, palīdz aizgaiņāt dienas nogurumu un spriedzi.
22.nov 2019
Ēdieni mēdz būt garšīgi, negaršīgi un arī tādi, kuriem nav ne vainas, bet kuri kaut kā piemirstas. Šajā kategorijā bieži nonāk arī klimpas – ekonomiski izdevīgas, samērā viegli pagatavojamas, der kā sāļajos, tā saldajos ēdienos, turklāt var aizstāt kartupeļus, makaronus vai rīsus, ja tie apnikuši vai krājumi pēkšņi beigušies. Klimpu gatavošana prasa mazliet vairāk darba, tomēr nekā sarežģīta tur nav.
11.nov 2019
«Visam, kas man garšo, bet organisms nepanes, esmu atradusi veselīgas alternatīvas. Eksperimentējot virtuvē, esmu radījusi receptes vienkārši un ātri pagatavojamiem našķiem un uzkodām no veikalos viegli pieejamiem produktiem,» saka žurnāliste Jarina Perepeļica, grāmatas Bezgrēka našķi autore.
3.nov 2019
"Rimi Gardēži" iesaka recepti, kurā vari izmantot dārza karaļus - ķirbjus!
25.okt 2019
Ķirbjiem allaž tiek daļa no rudens krāsu košuma – dažādu toņu dzelteni, oranži, brūngani vai lāsumaini kā rudens lapas tie ieņem arvien redzamāku vietu Rīgas Centrāltirgus stendos. Kamēr dārzkopji steidz iepazīties ar jaunumiem ķirbju izstādē, citi dodas uz tirgu rudenīgai maltītei piemērotāko ķirbju meklējumos.
23.okt 2019
Nebrīnieties, ja rudenī gribas «samazināt apgriezienus» – tas nav nekas slikts, jo pat visenerģiskākā cilvēka dzīvē reizēm nepieciešams miera, pārdomu un nesteidzīgas izvērtēšanas laiks, saka psihologi. Bet nevajag arī ilgi skumt par to, ka priekšā gara, auksta ziema. Lai tumšajos vakaros mūs silda pavards, sveču liesmiņas un sirsnīgas sarunas ar tuviem cilvēkiem – tiem, kuri pieņem tevi tādu, kāds esi un kā jūties visērtāk – pledā ievīstījies, ar siltām čībām kājās un varbūt ar četrkājaino draugu pie sāniem. Arī glāze laba vīna šādā reizē pieder pie lietas, un, protams, prieku visiem sagādā nesteidzīga gardas maltītes baudīšana.
18.okt 2019
Ja kāpostu tīteņi nav jūsu pastāvīgajā repertuārā, tā ir arī laba iespēja pilnveidot savu ēdienu gatavošanas prasmi, neliels izaicinājums, ar kuru tomēr nav tik grūti tikt galā. Ja domas tajā brīdī aizņemtas ar kaut kādām problēmām, ķerieties vien pie darba – tīteņi prasīs savu tiesu uzmanības un drūmie prātojumi atkāpsies.
16.okt 2019
«Kad pirms desmit gadiem savā dzimšanas dienā biju nolēmis sarīkot «kaut ko mazu» savās mājās Baltezerā, pie manis ieradās 320 cilvēku. Toreiz man teica: «Dulls tu esi, bet tev izdodas...» Un tagad es domāju: dzīvojam tikai vienreiz – lai ir kārtīga ballīte!» saka slavenais un atraktīvais šefpavārs Mārtiņš Rītiņš.
6.okt 2019
Pašlaik vislabākie saldie pipari ir tie, ko dārzā izdevies izaudzēt pašiem, pat ja mūsējie lieluma, salduma un sulīguma ziņā nedaudz atpaliek no tiem, kas baudījuši īstu dienvidu sauli. Un, ja esat vēlējušies vai pat solījuši ģimenei kaut kad pagatavot pildītos piparus, tad jāķeras pie darba.
5.okt 2019
Latvijā 91,5% aptaujāto iedzīvotāju kafiju dzer katru dienu, liecina veikalu tīkla "top!" aptauja par iedzīvotāju kafijas dzeršanas paradumiem.
4.okt 2019
"Rimi Gardēži" dalās ar visai interesantu ziemas krājumu veidošanas recepti - sīpolu marmelādi!
photo_camera
27.sep 2019
Nupat ir īstais laiks, lai novērtētu, cik sulīgs un gards ir nobriedis burkāns. Nav vairs tā maiguma un viegluma, kas raksturīgs agrīnajiem dārzeņiem, un, graužot burkānus, zobiem tagad ir vairāk darba, toties aromāts pieņēmies spēkā.
16.sep 2019
Tāpat kā miljoniem cilvēku dodas vīnu iepazīt uz Franciju, viens no tūrisma galamērķiem visiem alus cienītājiem noteikti ir Čehija. Šis brūvējums ir ne tikai augsti novērtēts visā pasaulē, bet arī čehu nacionālais dzēriens, ar ko vietējie iedzīvotāji lepojas un kuru viņi pēta un kritizē tikpat rūpīgi kā francūži vīnu. Aizrautīgs ceļotājs un “Mežpils alus” someljē Andris Rasiņš dalās savos iespaidos par Čehijā piedzīvoto un iesaka, ko noteikti ir vērts nobaudīt un apmeklēt.
13.sep 2019
Septembra sākums ir laiks, kuru tautā dēvē par ražīgāko. To apstiprina pārpilnība Rīgas Centrāltirgus letēs. Septembrī šeit var atrast ne tikai samērā retu šķirņu ābolus, bet arī papildināt savu mājas aptieciņu ar svaigi salasītu zālīšu tējām, vēsta portāls riga.lv.
13.sep 2019
Kabači prot pieskaņoties. Ēdienos tie draudzējas praktiski ar jebkuriem citiem produktiem un pieņem savu izteiksmīgāko kaimiņu garšu, paši paliekot gandrīz nemanāmi.