Iekļaujiet šos produktus savā uzturā, lai izvairītos no nopietnu slimību attīstības. Imunitāte ir ķermeņa aizsardzības sistēma, kas palīdz mums tikt galā ar infekcijām, slimībām un dažādiem patogēniem.
Tie samazina inficēšanās risku, veicina ātru atveseļošanos pēc slimībām, uzlabo vispārējo pašsajūtu un paaugstina enerģijas līmeni. Imūnsistēmu ietekmē daudzi faktori, arī uzturs. Sabalansēts uzturs ir pamats organisma aizsargmehānismu atjaunošanai un nostiprināšanai, ziņo habittribe.com.
C vitamīns
Ūdenī šķīstošais vitamīns ir spēcīgs antioksidants, kas palīdz novērst infekciju un infekciju izplatīšanos. Viela ir atrodama citrusaugļos, sarkanajos un zaļajos dārzeņos, piemēram, kāpostos un brokoļos.
D vitamīns
Pētījumi liecina, ka šī uzturviela pasargā no saaukstēšanās un gripas. Labākais D vitamīna avots ir saules gaisma, taču aukstākajos mēnešos mūsu klimatiskajos apstākļos ir gandrīz neiespējami izvairīties no D vitamīna deficīta. Šo svarīgo komponentu ir grūti iegūt ar pārtiku, tāpēc ārsti nereti iesaka deficītu koriģēt ar uztura bagātinātājiem.
A vitamīns
Barības viela ir nepieciešama dažādu imūnsistēmas šūnu, tostarp limfocītu (šūnas, kas atbild par specifisku imūnreakciju) un makrofāgu (iznīcina patogēnus), normālai darbībai. Tā kā organisms pats neražo A vitamīnu, tam jābūt ar pārtiku: liellopu aknām, burkāniem, pētersīļiem, dillēm un spinātiem.
Cinks
Tas ir vēl viens svarīgs elements, kas nepieciešams jaunu imūnšūnu ražošanai. Zinātniskie pierādījumi liecina, ka cinka lietošana drīz pēc saaukstēšanās simptomu parādīšanās var ievērojami samazināt simptomu ilgumu un smagumu. Tas ir atrodams gaļā, vēžos, pākšaugos un sēklās.
Selēns
Šis mazāk pazīstamais antioksidants ir nepieciešams gandrīz visu imūnsistēmas daļu darbībai. Šī mikroelementa trūkums samazina aizsardzību pret baktērijām un vīrusiem. Pētījumi liecina, ka tā paaugstinātais līmenis asinīs ir saistīts ar pastiprinātu imūnreakciju pret vīrusu un baktēriju infekcijām. Minerālu var atrast jūras veltēs, Brazīlijas riekstos un veselos graudos.
Citrusaugļi
Citroni, apelsīni, greipfrūti un laimi ir bagāti ar C vitamīnu un citiem antioksidantiem. Tie palīdz cīnīties ar iekaisumu un stiprina ķermeņa aizsargfunkcijas.
Sarkanie dārzeņi
Tādi pārtikas produkti kā tomāti un sarkanie pipari satur likopēnu un beta karotīnu, vielas, kam piemīt spēcīgas antioksidanta īpašības. Šie savienojumi aizsargā šūnas no bojājumiem un atbalsta vispārējo imūnreakciju.
Ogas
Avenes, mellenes un zemenes ir bagātas ar vitamīniem un antioksidantiem. Tās palīdz samazināt iekaisuma līmeni organismā un stiprina tā aizsargfunkcijas.
Ķiploki un sīpoli
Šiem produktiem piemīt antiseptiskas un antibakteriālas īpašības. Tie satur aktīvo vielu alicīnu, kas cīnās pret infekcijām un baktērijām.
Graudi un pākšaugi ir komplekso ogļhidrātu, šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu avoti, kas nepieciešami imūnsistēmas darbībai.
Auzu pārslas
Šie graudi satur beta-glikānu, šķiedrvielu veidu, kas palīdz cīnīties ar slimībām, stimulējot imūnās šūnas un nodrošinot uzturu labvēlīgām zarnu baktērijām.
Kvinoja
Tas ir lielisks ne tikai olbaltumvielu, bet arī daudzu svarīgu vitamīnu un minerālvielu avots. Šī vielu kombinācija atbalsta veselīgu šūnu, audu un muskuļu augšanu, kā arī palīdz imūnsistēmai ražot antivielas.
Lēcas
Lēcas ir bagātas ar olbaltumvielām un šķiedrvielām, kā arī satur daudz noderīgu mikroelementu, piemēram, dzelzi un cinku. Tas palīdz uzlabot vielmaiņu, uztur zarnu veselību un stiprina organisma aizsargfunkcijas.
Pupiņas
Tas ir lielisks olbaltumvielu avots, kam ir svarīga loma šūnu, tostarp imūnsistēmas, veidošanā. Šis produkts ir arī bagāts ar šķiedrvielām, B vitamīniem un magniju.
Valrieksti
Valrieksti satur daudz omega-3 taukskābju, magnija un antioksidantus, kas atbalsta sirds veselību un stiprina imūnsistēmu.
Linsēklas
Sēklas satur divas sastāvdaļas, kas labvēlīgi ietekmē imūnsistēmu: alfa-linolēnskābe (ALA), omega-3 neaizstājamā taukskābe un lignāns, fitoestrogēna veids. Turklāt šis produkts ir labs olbaltumvielu, šķiedrvielu, tiamīna un vara avots.
Ķirbju sēklas
Ķirbju sēklas ir bagātas ar cinku, magniju un imunitātei svarīgiem antioksidantiem, piemēram, vitamīnu C un E. To regulāra lietošana palīdz stiprināt organisma aizsargfunkcijas.
Pareizie tauki ir svarīgi visu ķermeņa sistēmu, tostarp imūnsistēmas, normālai darbībai.
Lasis un citas treknas zivis
Laša, tunča un sardīņu priekšrocības izriet no to bagātības ar omega-3 taukskābēm. Tie samazina iekaisumu un palielina ķermeņa spēju pretoties infekcijām.
Olīveļļa
Neapstrādāta augstākā labuma olīveļļa ir mononepiesātināto tauku un dabisko antioksidantu avots. Šis uztura sastāvs nodrošina aizsardzību pret vīrusiem, infekcijām un baktērijām.
Avokado
Avokado ir bagāti ar veselīgiem taukiem, vitamīniem E un C, kā arī citām uzturvielām, kas nepieciešamas imūnsistēmas atbalstam.
Veselīga zarnu mikroflora ir atslēga imūnsistēmas atbalstam.
Kefīrs
Šis fermentētais piena dzēriens ir bagāts ar probiotikām. Tas atbalsta veselīgu zarnu mikrofloru un uzlabo gremošanu.
Jogurts
Pētījums, kas publicēts žurnālā Nutrients, atklāja, ka, katru dienu ēdot ar probiotikām bagātu jogurtu, imūnsistēma uzlabojās, palielinot dabisko slepkavas šūnu aktivitāti jeb šūnu, kas ierobežo slimības izplatīšanos.
Ir svarīgi izvēlēties produktu bez cukura vai piedevām.
Skābēti kāposti
Tas ir lielisks probiotiku un šķiedrvielu avots. Šis produkts palīdz imūnsistēmai efektīvāk cīnīties ar infekcijām.
Pareizam dzeršanas režīmam ir liela nozīme imūnsistēmas uzturēšanā. Barības vielu uzsūkšanās. Ūdens ir nepieciešams imūnsistēmas darbībai svarīgu barības vielu sagremošanai un uzsūkšanai no pārtikas.
Limfātiskā šķidruma sastāvdaļa. Ūdens ir svarīgs limfas elements, šķidrums, kas iet caur īpašu asinsvadu un limfmezglu sistēmu.
Limfas šķidrums satur baltās asins šūnas, ko sauc par limfocītiem, kas palīdz organismam cīnīties ar infekciju. Tas palīdz atbrīvoties no atkritumiem, toksīniem, baktērijām un vīrusiem. Tā kā limfātiskā sistēma aptuveni 96% sastāv no ūdens, dehidratācija var palēnināt ķermeņa dabisko drenāžas sistēmu un rezultātā vājināt imūnreakciju.
Lasi arī: Nosaukti divi svarīgi pārtikas produkti, atteikšanās no kuriem var izraisīt vēzi
Veselas gļotādas uzturēšana. Ūdens palīdz mitrināt gļotādu, kas ir pirmie organisma aizsargi pret vīrusiem un baktērijām. Ja ķermenim trūkst šķidruma, tie izžūst, padarot tos mazāk efektīvus, lai aizsargātu pret infekcijām.
Ir svarīgi saprast, ka katram cilvēkam šis pārtikas produktu saraksts būs atšķirīgs, tāpēc ir svarīgi veikt pārtikas nepanesības testu. Tas palīdzēs identificēt vielas, ko ķermenim ir grūti sagremot.