Labākie pārtikas produkti imunitātes stiprināšanai

© Foto: pixabay.com

Iekļaujiet šos produktus savā uzturā, lai izvairītos no nopietnu slimību attīstības. Imunitāte ir ķermeņa aizsardzības sistēma, kas palīdz mums tikt galā ar infekcijām, slimībām un dažādiem patogēniem.

Tie samazina inficēšanās risku, veicina ātru atveseļošanos pēc slimībām, uzlabo vispārējo pašsajūtu un paaugstina enerģijas līmeni. Imūnsistēmu ietekmē daudzi faktori, arī uzturs. Sabalansēts uzturs ir pamats organisma aizsargmehānismu atjaunošanai un nostiprināšanai, ziņo habittribe.com.

C vitamīns

Ūdenī šķīstošais vitamīns ir spēcīgs antioksidants, kas palīdz novērst infekciju un infekciju izplatīšanos. Viela ir atrodama citrusaugļos, sarkanajos un zaļajos dārzeņos, piemēram, kāpostos un brokoļos.

D vitamīns

Foto: pixabay.com

Pētījumi liecina, ka šī uzturviela pasargā no saaukstēšanās un gripas. Labākais D vitamīna avots ir saules gaisma, taču aukstākajos mēnešos mūsu klimatiskajos apstākļos ir gandrīz neiespējami izvairīties no D vitamīna deficīta. Šo svarīgo komponentu ir grūti iegūt ar pārtiku, tāpēc ārsti nereti iesaka deficītu koriģēt ar uztura bagātinātājiem.

A vitamīns

Barības viela ir nepieciešama dažādu imūnsistēmas šūnu, tostarp limfocītu (šūnas, kas atbild par specifisku imūnreakciju) un makrofāgu (iznīcina patogēnus), normālai darbībai. Tā kā organisms pats neražo A vitamīnu, tam jābūt ar pārtiku: liellopu aknām, burkāniem, pētersīļiem, dillēm un spinātiem.

Cinks

Tas ir vēl viens svarīgs elements, kas nepieciešams jaunu imūnšūnu ražošanai. Zinātniskie pierādījumi liecina, ka cinka lietošana drīz pēc saaukstēšanās simptomu parādīšanās var ievērojami samazināt simptomu ilgumu un smagumu. Tas ir atrodams gaļā, vēžos, pākšaugos un sēklās.

Selēns

Šis mazāk pazīstamais antioksidants ir nepieciešams gandrīz visu imūnsistēmas daļu darbībai. Šī mikroelementa trūkums samazina aizsardzību pret baktērijām un vīrusiem. Pētījumi liecina, ka tā paaugstinātais līmenis asinīs ir saistīts ar pastiprinātu imūnreakciju pret vīrusu un baktēriju infekcijām. Minerālu var atrast jūras veltēs, Brazīlijas riekstos un veselos graudos.

Augļi un dārzeņi

Foto: pixabay.com

Citrusaugļi

Citroni, apelsīni, greipfrūti un laimi ir bagāti ar C vitamīnu un citiem antioksidantiem. Tie palīdz cīnīties ar iekaisumu un stiprina ķermeņa aizsargfunkcijas.

Sarkanie dārzeņi

Tādi pārtikas produkti kā tomāti un sarkanie pipari satur likopēnu un beta karotīnu, vielas, kam piemīt spēcīgas antioksidanta īpašības. Šie savienojumi aizsargā šūnas no bojājumiem un atbalsta vispārējo imūnreakciju.

Ogas

Foto: pixabay.com

Avenes, mellenes un zemenes ir bagātas ar vitamīniem un antioksidantiem. Tās palīdz samazināt iekaisuma līmeni organismā un stiprina tā aizsargfunkcijas.

Ķiploki un sīpoli

Šiem produktiem piemīt antiseptiskas un antibakteriālas īpašības. Tie satur aktīvo vielu alicīnu, kas cīnās pret infekcijām un baktērijām.

Graudaugi un pākšaugi

Foto: pixabay.com

Graudi un pākšaugi ir komplekso ogļhidrātu, šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu avoti, kas nepieciešami imūnsistēmas darbībai.

Auzu pārslas

Šie graudi satur beta-glikānu, šķiedrvielu veidu, kas palīdz cīnīties ar slimībām, stimulējot imūnās šūnas un nodrošinot uzturu labvēlīgām zarnu baktērijām.

Kvinoja

Tas ir lielisks ne tikai olbaltumvielu, bet arī daudzu svarīgu vitamīnu un minerālvielu avots. Šī vielu kombinācija atbalsta veselīgu šūnu, audu un muskuļu augšanu, kā arī palīdz imūnsistēmai ražot antivielas.

Lēcas

Lēcas ir bagātas ar olbaltumvielām un šķiedrvielām, kā arī satur daudz noderīgu mikroelementu, piemēram, dzelzi un cinku. Tas palīdz uzlabot vielmaiņu, uztur zarnu veselību un stiprina organisma aizsargfunkcijas.

Pupiņas

Tas ir lielisks olbaltumvielu avots, kam ir svarīga loma šūnu, tostarp imūnsistēmas, veidošanā. Šis produkts ir arī bagāts ar šķiedrvielām, B vitamīniem un magniju.

Rieksti un sēklas

Foto: pixabay.com

Valrieksti

Valrieksti satur daudz omega-3 taukskābju, magnija un antioksidantus, kas atbalsta sirds veselību un stiprina imūnsistēmu.

Linsēklas

Sēklas satur divas sastāvdaļas, kas labvēlīgi ietekmē imūnsistēmu: alfa-linolēnskābe (ALA), omega-3 neaizstājamā taukskābe un lignāns, fitoestrogēna veids. Turklāt šis produkts ir labs olbaltumvielu, šķiedrvielu, tiamīna un vara avots.

Ķirbju sēklas

Ķirbju sēklas ir bagātas ar cinku, magniju un imunitātei svarīgiem antioksidantiem, piemēram, vitamīnu C un E. To regulāra lietošana palīdz stiprināt organisma aizsargfunkcijas.

Veselīgi tauki

Foto: pixabay.com

Pareizie tauki ir svarīgi visu ķermeņa sistēmu, tostarp imūnsistēmas, normālai darbībai.

Lasis un citas treknas zivis

Laša, tunča un sardīņu priekšrocības izriet no to bagātības ar omega-3 taukskābēm. Tie samazina iekaisumu un palielina ķermeņa spēju pretoties infekcijām.

Olīveļļa

Neapstrādāta augstākā labuma olīveļļa ir mononepiesātināto tauku un dabisko antioksidantu avots. Šis uztura sastāvs nodrošina aizsardzību pret vīrusiem, infekcijām un baktērijām.

Avokado

Avokado ir bagāti ar veselīgiem taukiem, vitamīniem E un C, kā arī citām uzturvielām, kas nepieciešamas imūnsistēmas atbalstam.

Probiotikas

Foto: pixabay.com

Veselīga zarnu mikroflora ir atslēga imūnsistēmas atbalstam.

Kefīrs

Šis fermentētais piena dzēriens ir bagāts ar probiotikām. Tas atbalsta veselīgu zarnu mikrofloru un uzlabo gremošanu.

Jogurts

Pētījums, kas publicēts žurnālā Nutrients, atklāja, ka, katru dienu ēdot ar probiotikām bagātu jogurtu, imūnsistēma uzlabojās, palielinot dabisko slepkavas šūnu aktivitāti jeb šūnu, kas ierobežo slimības izplatīšanos.

Ir svarīgi izvēlēties produktu bez cukura vai piedevām.

Foto: pixabay.com

Skābēti kāposti

Tas ir lielisks probiotiku un šķiedrvielu avots. Šis produkts palīdz imūnsistēmai efektīvāk cīnīties ar infekcijām.

Ūdens režīms

Pareizam dzeršanas režīmam ir liela nozīme imūnsistēmas uzturēšanā. Barības vielu uzsūkšanās. Ūdens ir nepieciešams imūnsistēmas darbībai svarīgu barības vielu sagremošanai un uzsūkšanai no pārtikas.

Limfātiskā šķidruma sastāvdaļa. Ūdens ir svarīgs limfas elements, šķidrums, kas iet caur īpašu asinsvadu un limfmezglu sistēmu.

Limfas šķidrums satur baltās asins šūnas, ko sauc par limfocītiem, kas palīdz organismam cīnīties ar infekciju. Tas palīdz atbrīvoties no atkritumiem, toksīniem, baktērijām un vīrusiem. Tā kā limfātiskā sistēma aptuveni 96% sastāv no ūdens, dehidratācija var palēnināt ķermeņa dabisko drenāžas sistēmu un rezultātā vājināt imūnreakciju.

Lasi arī: Nosaukti divi svarīgi pārtikas produkti, atteikšanās no kuriem var izraisīt vēzi

Veselas gļotādas uzturēšana. Ūdens palīdz mitrināt gļotādu, kas ir pirmie organisma aizsargi pret vīrusiem un baktērijām. Ja ķermenim trūkst šķidruma, tie izžūst, padarot tos mazāk efektīvus, lai aizsargātu pret infekcijām.

Ko izslēgt no uztura, lai palielinātu imūno aizsardzību?

Foto: pixabay.com

Ir svarīgi saprast, ka katram cilvēkam šis pārtikas produktu saraksts būs atšķirīgs, tāpēc ir svarīgi veikt pārtikas nepanesības testu. Tas palīdzēs identificēt vielas, ko ķermenim ir grūti sagremot.

  • Dažas pozīcijas var izraisīt iekaisumu zarnās, kas savukārt negatīvi ietekmē imūnsistēmu.
  • Ķermeņa aizsargspējas pavājināšanās var izraisīt biežas saaukstēšanās un autoimūnu slimību attīstību.
  • Vajadzētu arī izvairīties no cukura, transtaukskābju un ātrās ēdināšanas. Šie pārtikas produkti vājina imūnsistēmu un padara neaizsargātāku pret infekcijām.