Tiem, kam labāk patīk izmantot eļļu, nevis sviestu, sviesta vietā izmantojiet 1 glāzi augu eļļas, bet sviesta versija garšo labāk. Atkarībā no tā, vai pievienojat gan valriekstus, gan žāvētus augļus un atkarībā no cepešpannas, no mīklas sanāks vairāk nekā 12 kēksiņi.
Receptei izmantoto sarīvētus kabačus un mitruma saturs tiem var ievērojami atšķirties. Ja tie ir novākti dārzā, tajos, visticamāk, būs daudz mitruma. Ja tie ir nesezonas laikā iegādāti, tie var būt sausāki, tad tos aplejiet ar ūdeni, lai nedaudz pastāv un tad noteciniet
SASTĀVDAĻAS
2 lielas olas
270 g cukura
2 tējkarotes vaniļas ekstrakta
360 g rīvētu kabaču
125 g kausēta nesālīta sviesta
400 g miltu
1 tējkarote cepamā soda
1 tējkarote cepamā pulvera
2 tējkarotes kanēļa
1 tējkarote malta ingvera
1/2 tējkarotes muskatrieksta
1/4 tējkarotes košera sāls
1 glāze valriekstu, pēc izvēles
1 glāze rozīņu vai žāvētu dzērveņu, pēc izvēles
PAGATAVOŠANA
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175°C. Pārklāj katru pannas formiņu ar nedaudz sviesta vai augu eļļu.
Pagatavo mīklu
Lielā bļodā sakuļ olas. Sajauc cukuru un vaniļas ekstraktu. Iemaisa sarīvēto kabaci un izkausēto sviestu. Atsevišķā traukā sajauc miltus, cepamo sodu, cepamo pulveri, kanēli, maltu ingveru, muskatriekstu un sāli. Saputo olas. Sajauc mitrās un sausās sastāvdaļas. Sausās sastāvdaļas iemaisa kabaču maisījumā. Maisa nepārāk stipri. Ja lieto, tad iemaisa valriekstus, rozīnes vai dzērvenes.
Piepilda kēksiņu pannu. Izmanto karoti, lai vienmērīgi sadalītu kēksiņu mīklu pa pannas formiņām, pilnībā piepildot kēksu veidnes.
Cep 175°C temperatūrā uz vidējā režģa, līdz kēksiņi ir zeltaini brūni, un, uzspiežot uz tiem, kēksiņu augšdaļa atlec atpakaļ, 22 līdz 30 minūtes. Pārbaudiet ar zobu bakstāmo vai plānu bambusa iesmu, lai pārliecinātos, ka vidusdaļa ir gatava.
Pannā ļauj atdzist 5 minūtes, izņemot no formas, ļauj atdzist vēl 20 minūtes.