5 ēdami ziedi, kas, iespējams, aug jūsu dārzā

© Foto: depositphotos.com

Ne visi zina, ka ziedus var ēst. Kuri augi ir tieši piemēroti šim nolūkam, kādas ir vienkāršas receptes no šiem ziediem. Esam pieraduši audzēt gurķus, tomātus, kāpostus un sīpolus, lai vēlāk varētu novākt ražu un baudīt augļus. Daudzi cilvēki audzē ziedus tikai skaistuma dēļ, viņi saka, ka tie priecē acis, un tās var dāvināt.

Tomēr dažu augu ziedlapiņas var izmantot ēdiena gatavošanai, nevis tikai kā dekorācijas.

Roze

Foto: pixabay.com

Šī auga ziedlapiņas ir ēdamas, un, jo smaržīgāks ir zieds, jo bagātīgāka ir garša. Ziedlapiņas var kristalizēt, izmantot dzērienu aromatizēšanai, kā glazūru kūkām un pievienot salātiem. Izvēlieties tos augus, ko neesat apstrādājuši ar ķimikālijām, un sāciet gatavot tūlīt pēc ziedlapiņu savākšanas.

Salāti ar rožu ziedlapiņām

Foto: pixabay.com

NEPIECIEŠAMS

tējas rožu ziedlapiņas;

300 g zaļo, sarkano, purpursarkano salātu lapu;

100 g spinātu;

1 sauja bazilika;

10-15 jaunas zirņu pākstis;

1 ēdamkarote dabīgā jogurta;

2 tējkarotes medus;

1 ēdamkarote olīveļļas;

1 ķiploka daiviņa.

PAGATAVOŠANA

Rūpīgi nomazgā visus zaļumus, nosusina, sasmalcina un ieliek bļodā. Tad pievieno zirņus un dažas rožu ziedlapiņas. Mazā bļodā sajauc olīveļļu, jogurtu, medu un ķiplokus. Šo mērci pārlej salātiem. Un visbeidzot atkal izmantojiet rožu ziedlapiņas, bet salātu garnēšanai.

Kreses

Foto: pixabay.com

Lai iegūtu maigāku garšu, var izmantot visu ziedu, lapas un pumpurus vai tikai ziedlapiņas. Šim ziedam ir piparota, nedaudz rūgta garša, kas atgādina rukolu vai sinepes.

Krešu, kartupeļu un gurķu salāti

Foto: depositphotos.com

NEPIECIEŠAMS

1 ķekars kreses (lapas un ziedi);

3-4 vidēji kartupeļi;

1 gurķis;

puse sarkanā sīpola;

2 ēdamkarotes olīveļļas;

sāls un pipari pēc garšas.

PAGATAVOŠANA

Izvāra kartupeļus, sagriež kubiņos un saliek bļodā. Tad sakapā gurķus un sīpolus. Pievieno tiem sasmalcinātas krešu lapas un ziedus. Visu pievieno kartupeļiem un kārtīgi samaisa. Pieliek salātiem olīveļļu, sāli un piparus.

Kliņģerītes

Foto: pixabay.com

Šo ziedu ziedlapiņām ir citrusaugļu aromāts, un tās piešķir ēdieniem pikantu garšu. Tie var kalpot arī kā garnējums dažādām aukstajām uzkodām un desertiem.

Salāti ar kliņģerītēm un sēklām

Foto: pixabay.com

NEPIECIEŠAMS

3-4 kliņģerīšu ziedi;

salātu lapu ķekars;

1 ēdamkarote saulespuķu sēklas;

1 ēdamkarote linu sēklas;

3 ēdamkarotes olīveļļas;

0,5 tējkarotes balzamiko etiķa;

sāls pēc garšas.

PAGATAVOŠANA

Salātu lapas nomazgā, sadala gabaliņos un liek uz līdzena šķīvja. Pēc tam salātu lapas pārkaisa ar saulespuķu un linu sēklām, kā arī kliņģerīšu ziedlapiņām. Salātiem pievieno etiķi, olīveļļu un sāli.

Dienlilijas

Foto: pixabay.com

Šā auga ziediem ir saldena, nedaudz riekstu garša. Var izmantot arī lapas, taču pārliecinieties, ka augs nav pakļauts ķimikālijām, un pirms gatavošanas rūpīgi to noskalojiet.

Dārzeņu salāti ar dienliliju

Foto: depositphotos.com

NEPIECIEŠAMS

200 g salātu un citu zaļumu;

1 gurķis;

1 saldie pipari;

200 g ķiršu tomātu;

puse sarkanā salātu sīpola;

sāls pēc garšas,

6 dienlilijas ziedi;

sula no pusapelsīna;

sula no puscitrona;

2 ēdamkarotes olīveļļas;

1 tējkarote sinepju.

PAGATAVOŠANA

Sasmalciniet dārzeņus un garšaugus, kā vēlaties, sajauciet dziļā bļodā. Atdaliet dienlilijas ziedlapiņas un pievienojiet dārzeņiem.

Pagatavo mērci: mazā bļodiņā saputo apelsīnu un citronu sulu, olīveļļu un sinepes. Pievienojiet mērci salātiem un kārtīgi samaisiet.

Atraitnītes

Foto: pixabay.com

Var ēst visas zieda daļas - garša būs saldena piparmētra, turklāt augam ir ļoti smalks aromāts. Atraitnītes ir piemērotas salātiem, desertiem un dzērieniem.

Salāti ar atraitnītēm un dārzeņiem

Foto: pixabay.com

NEPIECIEŠAMS

1 tomāts;

1 gurķis;

1 paprika;

100 g fetas siera vai cietā siera;

100 g salātu lapas;

7 atraitnītes ziedi;

3 ēdamkarotes olīveļļas;

2 ēdamkarotes citronu sulas;

sāls un pipari pēc garšas.

PAGATAVOŠANA

Dārzeņus un sieru sagriež nelielos kubiņos un liek dziļā šķīvī. Vidējā bļodā sajauc olīveļļu, citronu sulu, sāli un piparus. Pievieno mērci, kā arī atraitnītes. Visas sastāvdaļas rūpīgi samaisa.

Svarīgi

Izmetiet lielu ziedu putekšņlapas un kausilapiņas. Tāpat neēdiet vecus ziedus vai tos, kas auguši ceļu tuvumā vai vietās, kur staigā mājlopi. Pirms gatavošanas rūpīgi nomazgājiet ziedlapiņas un noņemiet kukaiņus. Lai pārliecinātos, ziedus varat arī iemērkt sālsūdens bļodā un pēc tam nosusināt uz papīra dvieļa. Un, protams, neēdiet augu, ja jums ir šaubas par tā šķirni vai svaigumu.

Dzīvesstils

Vai zināji, ka veselīgāko superēdienu var izaudzēt savā dārzā? 10 dārzeņi, kas ir īsti superprodukti. Dārzeņu audzēšana dārzā ir ne tikai veselīgs uzturs, bet arī nodarbošanās brīvajā laikā. Pašmāju superprodukti ne tikai garšo labāk, bet arī ir veselīgāki.

Svarīgākais