Tekstilmākslinieka Jūlija Straumes 150.gadadienas svinības Gruzijā

© Foto: publicitātes

Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi 2.jūlijā atzīmēta lietišķās mākslas meistara, pedagoga un etnogrāfa Jūlija Straumes (1874-1970) 150.gadadiena,  informēja Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeja projektu vadītāja Ilze Vanaga.

Foto: publicitātes

Izstādē, kas atklāta Gruzijas Mākslas pilī, eksponēti Straumes paklāju meti no Druvienas vecās skolas-muzeja, jaundarbi - paklāji un porcelāna mākslas priekšmeti - no Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeja.

Paklāji no Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeja / Foto: publicitātes

Izstādē ir arī Gruzijas Mākslas pils krājumā esošie Straumes zīmējumi, paklāji, kas austi pēc Straumes metiem, un citi kolekcijas priekšmeti.

Foto: publicitātes

Izstādi Gruzijas Mākslas pilī nodrošināja vairāki Gruzijas un Latvijas muzeji.

Foto: Artūrs Stabulnieks

Atklājot izstādi, Latvijas vēstniece Gruzijā Edīte Medne uzsvēra ne vien Straumes māksliniecisko darbību, bet arī viņa ieguldījumu Latvijas un Gruzijas diplomātisko attiecību veidošanā.

Latvijas vēstniece Gruzijā Edīte Medne / Foto: Artūrs Stabulnieks

Gruzijas premjerministra pirmā vietniece un kultūras ministre Tea Culukiani apliecināja Gruzijas Mākslas pils un Gruzijas valsts interesi un ieguldījumu Straumes mantojuma saglabāšanā.

Georgijs Kalandia / Foto: Artūrs Stabulnieks

Gruzijas pils Mākslas un kultūras muzeja ģenerāldirektora Georgija Kalandijas rīkotajā pasākumā piedalījās Izraēlas vēstnieks Gruzijā Hada Meitsadi, Etnogrāfiskā muzeja direktors Gruzijā Čitaia Nino Čipashvili, Šalvas Amiranasvili štata muzeja direktors Nika Akhalbedašvili, Latvijas vēstniecība Gruzijā darbinieki un Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeja direktore Valda Dārgais, Gulbenes mākslas skolas direktore Sandra Dikmane, Dr.hist. Imants Ļaviņš un citi uzaicinātie viesi.

Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeja direktore Valda Dārgais / Foto: Artūrs Stabulnieks

Svinību kulminācijā tika atklāts Straumes krūšutēls, kas atrodas blakus Gruzijas Mākslas pils kompleksā esošai ēkai, kur tiek glabāts mākslinieka radošais mantojums. Tāpat Gruzijas Mākslas pils izdevusi Straumem veltītu katalogu.

Foto: publicitātes

Foto: Artūrs Stabulnieks

Pasākumi tika īstenoti ar Gruzijas Kultūras ministrijas, Latvijas vēstniecības Gruzijā, Latvijas Ārlietu ministrijas un Gruzijas Latviešu biedrības "Ave Sol!" atbalstu.

Jūlijs Straume / Foto: Artūrs Stabulnieks

Mākslinieka jubilejas gada atzīmēšana turpināsies Gulbenē 7.starptautiskajā mākslas festivālā un konferencē "Divi Jūliji" 26.jūlijā un 27.jūlijā.

Svarīgākais