virtuve

1.jun 2010
Izsmalcinātie kalmāri Latvijā lielākoties popularitāti iemantojuši konservētā veidā, taču var iegādāties arī svaigus kalmārus, saldētus, fileju un kalmāru taustekļus. Konservētus kalmārus daudzās valstīs uzskata par delikatesi. Pēc garšas kalmāri atgādina omāru, bet pēc izskata... droši vien katram ir citādas asociācijas.
27.mai 2010
Dailes teātra jaunā aktrise Elīna Dzelme šomēnes nospēlējusi raganas Aleksandras lomu pirmizrādē "Īstvikas raganas". Viņa saka, ka vienmēr pirmajās izrādēs ir lielāks uztraukums, jo nav zināms, kā publika to uzņems, vai izdosies sagādāt pārsteigumu.
23.mai 2010
Kukurūza visbiežāk asociējas ar saldajiem konservētajiem graudiņiem, ko parasti izmanto salātos. Taču no kukurūzas putraimiem vāra garšīgu biezputru, ko daudzi, iespējams, nezina, jo nav pat nogaršojuši.
22.mai 2010
Zinoši un ne tik zinoši ļaudis mudina pavasarī uzēst augus, ko parasti uzskatām par nīstamām nezālēm, piemēram, gārsas, nātres un pienenes. Mēs uzklausām šo informāciju, nopriecājamies, ka, redz, tādas lietas arī var ēst, un ar to viss parasti beidzas.
15.mai 2010
Labi pazīstamajam garšaugam bazilikam ir pikanta, patīkama garša un smarža. Tas asociējas ar piparu, krustnagliņu un piparmētru aromātu.
13.mai 2010
"Regulāri paēst man ir ļoti būtiski. Ja es izeju no mājām, nepaēdusi brokastis, šķiet, ka neesmu izdarījusi ko svarīgu – jūtos, it kā būtu izgājusi uz ielas neapģērbusies," nosmej TV3 raidījuma "Kinomānija" vadītāja un portāla pozitivaszinas.lv idejas autore un redaktore Anna Rozīte.
8.mai 2010
Kefīrs ir skābpiena produkts, kas atšķiras no citiem šāda veida produktiem ar unikālu baktēriju un sēnīšu daudzumu, kas ir tā sastāvā.
4.mai 2010
Griķi ir ne vien garšīgi, bet arī vērtīgi putraimi, kurus var nopirkt veselos graudos, šķeltus un kā vārāmās griķu pārslas. Tos uzskata par vienu no labākajiem diētiskajiem produktiem. Salīdzinājumā ar citiem putraimiem griķos ir mazāk ogļhidrātu, daudz aminoskābju, taču galvenais – griķi ir bagāts dzelzs avots.
24.apr 2010
"Man ēšanas ritms un intensitāte ir atkarīga no aizņemtības un garastāvokļa. Nesen biju lauku mājās, kur darbs dzina darbu, tāpēc ēšana nebija prātā. Kad esmu viens, neko lielu negribas gatavot, bet mani paradumi mainās, esot kopā ar otru pusīti," sevi kā ēdēju raksturo Dailes teātra aktieris Juris Bartkevičs.
21.apr 2010
Jau zināms, ka ēdienkartē katru dienu būtu jāiekļauj dārzeņi, taču var izmantot ne tikai svaigus, bet arī sautētus dārzeņus. Dārzeņu sautēšana ir interesants process, jo tos var sautēt ne tikai ūdenī, bet arī buljonā, mērcē, vīnā vai alū.
10.apr 2010
Viens no veselīga dzīvesveida ieteikumiem ir atteikties no "baltās indes" – cukura. Runā, ka arī brūnais cukurs nav neko veselīgāks par balto. Kas tur slikts? Zināms, ka cukurs dod papildu kalorijas, tāpēc pieaug liekā svara risks, kas nes sev līdzi sirds un asinsvadu, locītavu slimību un diabēta draudus.
10.apr 2010
Siļķe ir viena no populārākajām aukstajām uzkodām ikdienā, un arī svētku galdā sālītas siļķes gabaliņi kopā ar sīpolu nav retums. Un kur vēl vienkāršākais variants, kā pagatavot pusdienas – izvārīt kartupeļus, ko pasniedz kopā ar biezpienu un gabaliņu siļķes.
4.apr 2010
"Man patīk gatavot ēst, izdomāt jaunas ēdiena versijas, eksperimentēt ar garšu un konsistenci," atklāj LNT raidījumu vadītāja Liene Zostiņa. Viens no jaunākajiem pienesumiem Lienes kulinārajā prasmē esot vēja kūkas un... ķīselis.
3.apr 2010
Liels daudzums cieti vārītu olu pašlaik pieder pie lietas jebkurā mājā, kur nav sveša Lieldienu svinēšana. Tām, kas aktīvi karojušas, parasti ir sadauzīta čaumala, kas turpmāko glabāšanu padara problemātisku.
25.mar 2010
Greipfrūtos ir C vitamīns, apmēram tikpat daudz cik apelsīnos – 50 mg 100 gramos. Sastāvā ir antioksidanti, arī C vitamīns savā ziņā ir antioksidants. Ņemot vērā specifisko rūgtumu, tas nav auglis, ko ikdienā plaši ēd, bet kādreiz to var izmantot, ja garšo. Var izspiest arī sulu.
20.mar 2010
Ja jums garšo kefīrs, paniņas, rūgušpiens un jogurts, jūs noteikti protat novērtēt arī rjaženku. Citu skābpiena produktu vidū tā izceļas ar ļoti maigu garšu un jauku krēmkrāsas toni, ko rjaženka ieguvusi tāpēc, ka ir gatavota no karsēta piena.
24.feb 2010
Pavasaris atnāks tad, kad tas atnāks, bet reizēm kļūst mazliet skumji, ka nav mūsu spēkos pasteidzināt gadalaiku miju.
30.jan 2010
Vai domājat, ka apstākļos, kad daudziem nākas taupīt, zaļi domājošie un veselīgi dzīvojošie cilvēki gatavi atkāpties no saviem principiem? Biotēku darbinieki pārliecinājušies, ka tā nav.
23.jan 2010
Divgadīgajai selerijai visas daļas – gan lapas, gan sakne, gan kāti – ir ēdamas, tāpēc tai ir vairāki veidi un to ļoti plaši izmanto kulinārijā – gan svaigu salātos dažādās kombinācijās, gan sautējumos un zupās.
16.jan 2010
Etiķis ir bijis pazīstams jau pašām senākajām civilizācijām. Mūsdienās tā izmantojums ir ļoti plašs un arī tā veidi ir ļoti dažādi – ābolu etiķis, vīnogu etiķis, balzametiķis, citronu etiķis, šampanieša etiķis, vīna etiķis un daudzi citi.