Anna Rozīte ēd bieži un veselīgi

© F64

"Regulāri paēst man ir ļoti būtiski. Ja es izeju no mājām, nepaēdusi brokastis, šķiet, ka neesmu izdarījusi ko svarīgu – jūtos, it kā būtu izgājusi uz ielas neapģērbusies," nosmej TV3 raidījuma "Kinomānija" vadītāja un portāla pozitivaszinas.lv idejas autore un redaktore Anna Rozīte.

"Nesen konsultējos ar kādu jogas speciālistu, kurš teica, ka pārtraukumam starp divām manām ēdienreizēm nevajadzētu būt ilgākam par trim stundām. Kaut vai mazliet, bet ir jāpaēd. Viņa teiktais man nebija liels pārsteigums, jo esmu radusi ēst bieži tāpēc, ka organisms pieprasa šādu ritmu," stāsta Anna un turpinot saka – viņai esot ļoti grūti izvēlēties, ko celt galdā brokastīs. "Klasiskās šīs ēdienreizes versijas – piemēram, omlete, sviestmaizes vai tostermaizes ar dažādiem papildinājumiem, vai pārslas ar pienu vai jogurtu – neder, jo man nav ieteicams piens un piena produkti, bet no gaļas jau piecpadsmit gadu vecumā atteicos pati. Tāpēc brokastīs parasti ēdu auzu pārslu putru. Es to nevāru, bet auzu pārslām uzleju vārītu ūdeni, kādas 10 minūtes ļauju tām piebriest, tad pievienoju riekstus (mandeles, Indijas riekstus), medu un kanēli. Ir ļoti garšīgi!"

Asinsgrupa nosaka ēdienkarti

Anna atklāj, ka viņai esot "jutīgs kuņģis", tāpēc nevarot ēst visu pēc kārtas. "Es centos noskaidrot, kas tam par iemeslu, gāju pie ārstiem, bet neko tādu, par ko vajadzētu satraukties, neatklāja," atceras jaunā sieviete un piebilst, ka labas pašsajūtas meklējumos viņa nonākusi līdz grāmatai, kurā divi Amerikā pazīstami mediķi naturopāti Džeimss un Pīters d"Adamo pauž, ka tas, cik labi katra cilvēka organisms pārstrādā noteiktus pārtikas produktus, ir saistīts ar asinsgrupu. Viņi uzskata: ja katrs cilvēks ēstu, ņemot vērā savu asinsgrupu, tad nebūtu problēmu ar lieko svaru, kā arī nebūtu jāpiedzīvo dažādi gremošanas traucējumi. Savu teoriju viņi pamato ar to, ka katra asinsgrupa sevī nes ģenētisko informāciju par mūsu senču ēdienkarti un nosaka mūsu barošanās un vielmaiņas īpatnības. A (II) asinsgrupa, kura ir arī Annai, esot veidojusies aptuveni pirms 20 000 gadu, kad bija uzplaukusi zemkopība, līdz ar to šādas asinsgrupas cilvēku organisms labi sagremo graudaugu produktus, bet jāatturas no dzīvnieku taukiem. Vēl nav ieteicams ēst aitas, cūkas un liellopu gaļu, desas, pienu un piena produktus, majonēzi, tomātus, baklažānus, krevetes, vēžus, kalmārus, apelsīnus, mandarīnus un mango. Savukārt ēdienkartē esot vēlams iekļaut zivis (lašus, karpas, līdakas, sardīnes un skumbrijas), pākšaugus, dārzeņus (burkānus, ķirbjus, brokoļus, ķiplokus un sīpolus), augļus (ananasus, zemenes, avenes, greipfrūtus, ķiršus un citronus), kā arī griķus, soju un kefīru. "Nevaru apgalvot, ka es ļoti pedantiski ievērotu šos ieteikumus, bet lielos vilcienos – jā. Tiklīdz atteicos no piena produktiem (jogurta, biezpiena u.c.), tomātiem, arī banāniem un apelsīniem (es domāju, ka to nespēšu!), uzlabojās fiziskā pašsajūta, vairs nesāpēja vēders."

Ģībst šokolādes un baltmaizes dēļ

Anna stāsta, ka visgrūtāk esot bijis atteikties no saldumiem, it īpaši – no šokolādes. "Man no tās ir baigā atkarība, bet nāksies pārvarēt. Arī jogas speciālists uzsvēra, ka šokolādi nekādā gadījumā nedrīkstu ēst, jo tās sastāvā ir kofeīns. Šā iemesla dēļ man nav vēlama kafija un zaļā tēja, par ko īpaši nesatraucos, jo ne viens, ne otrs dzēriens man negaršo. Es dzeru negāzētu ūdeni un zāļu tējas (piparmētru, kumelīšu, dažādus maisījumus)."

Vēl viena Annas vājība esot bijusi svaigi cepta baltmaize, ar ko viņa mielojusies, strādājot par modeli Itālijā. "Tur to cep nelielās bodītēs un beķerejās. Ejot tām garām un sajūtot svaigi ceptas baltmaizes aromātu, varēju ģībt. Pavisam no šokolādes un maizes neesmu atteikusies, jo nav tik traki, ja nevēlamo produktu neēd trīs reizes dienā," uzskata Kinomānijas vadītāja un piemetina, ka viņas ēdienkartes pamatu veidojot dārzeņi gan svaigā, gan sutinātā veidā. "Mēs ar draugu esam iecienījuši kādu ķīniešu ēdienu, ko esam pārveidojuši pēc sava prāta. Zaļajā tirdziņā Berga bazārā nopērkam olu nūdeles, dārzeņus un vistas fileju. Gaļu sagriež gabaliņos un apcep uz pannas kopā ar dārzeņiem (papriku, cukini, brokoļiem, ziedkāpostiem, šampinjoniem), kad tie gatavi, pievieno vārītas nūdeles. Es no savas porcijas izķeksēju vistas gabaliņus, jo neēdu gaļu."

Ukraiņu borščs un kartupeļi mundierī

"Man gluži labi patīk eksperimentēt virtuvē, tomēr baigā saimniece neesmu. Ja kāds pašas izdomāts ēdiens pirmajā reizē neizdodas tik garšīgs, ka gribas iesaukties wow!, otrreiz pie tā neķeros," gardi nosmej Anna. "Daudz ko esmu mēģinājusi gatavot mājās, piemēram, suši un vareņikus ar ķiršiem. Sanāca baudāmi, taču ne suši, ne vareņikus katru dienu neēdīsi."

Izrādās, jaunajā sievietē rit arī ukraiņu asinis (mamma esot no Ukrainas, šajā zemē pirmos trīs dzīves gadus nodzīvojusi arī Anna), tāpēc reiz, bērnības atmiņu rosināta, esot sasparojusies lipināt saldos pelmeņus jeb vareņikus. "Draugs gribēja ēst pelmeņus, un es teicu – taisām saldos! Tur jau nav nekā komplicēta, tikai vajag kārtīgi izmīcīt mīklu (to darīja draugs) un būt pacietīgiem, ielokot pelmeņos ķiršus."

Anna ar labpatiku atceras ukraiņu vecmāmiņas vārīto boršču, pīrādziņus ar dažādiem pildījumiem un mundierī ceptos kartupeļus, kas kopā ar mājās sālītiem zaļajiem tomātiem, viņasprāt, garšojot debešķīgi. "Mamma un vecmāmiņa gatavo lieliski, ko nevaru teikt par sevi. Bet viss vēl var mainīties. Manos nākotnes kulinārajos plānos ietilpst vēlme iemācīties pagatavot peldošās salas, boršču un arī plovu. Nesen mamma ar to cienāja, kad pie viņa ciemojos. Plovs ar melnajām plūmēm un rozīnēm Zepter traukā bija izdevies tik fantastisks, ka kusa mutē."

***

Annas Rozītes iecienītu ēdienu receptes

Grieķu un rukolas salātu krustojums

Vajag: rukolu, avokado (tie, kas neēd tomātus, var izmantot tos), melnās Kalamata olīvas, sniega bumbas (kazas siers) vai Mocarella, olīveļļu un pesto mērci.

Pagatavošana: avokado sagriež šķēlēs vai gabaliņos, sieru saplucina, liek traukā kopā ar rukolas salātu lapām un olīvām, pārlej olīveļļu un pesto mērci.

Olu nūdeles ar vistas filejas un dārzeņu mērci

Vajag: vistas fileju, eļļu cepšanai, cukini, šampinjonus, papriku, brokoļus, ziedkāpostus, "Spilvas" mērci "Mango ar čili", Santa Maria piedevu vistas ēdieniem, sāli un piparus.

Pagatavošana: vispirms uz pannas nelielā eļļas daudzumā apcep strēmelītēs sagrieztu vistas fileju, tad pievieno dārzeņus, apbārsta ar garšvielām. Verdošā ūdenī met olu nūdeles un vāra 2–3 minūtes, raugoties, lai neizšķīst. Nūdeles pievieno apceptajai gaļai un dārzeņiem, pielej mērci "Mango ar čili".