Sālītā brinza

© Scanpix/AP

Katrai siera šķirnei piemīt savas īpašības un knifi, kā to ražot, pircējiem baudīt un pareizi uzglabāt. Sālījumā gatavinātajam sieram brinzai, ņemot vērā tās ražošanas tehnoloģiju, ir jābūt ideāli baltai, bet pieļaujams, ka tā var būt arī bāli dzeltena.

Pēc izskata tā atgādina biezpienu, bet pēc garšas ir diezgan sālīta, pēc konsistences – viendabīga, mīksta masa, kurai nav garozas. Brinzu gatavo no pasterizēta govs, kazas, aitas piena vai to maisījuma. Brinza, kas gatavota no govs piena, ir maigāka pēc garšas un vieglāka pēc konsistences. Ražojot brinzu, to liek 20 līdz 22 procentu sālījumā 8 līdz 12 grādu Celsija temperatūrā 5 diennaktis. Dažviet brinzu pēc 1–2 diennakšu ilgas turēšanas sālījumā liek mucās, kur tā turpina sālīties. Brinza satur vitamīnus, minerālvielas, vērtīgos kalcija un fosfora sāļus, tā ir bagāta ar olbaltumvielām. Vienīgais brinzas mīnuss – sāļums. Brinzu var smērēt uz sviestmaizēm, izmantot pīrādziņiem, pievienot gaļai un dārzeņu ēdieniem, zupām, bet vislabāk tā iederas salātos, piemēram, grieķu salātos kopā ar valriekstiem. Brinza lieliski sader ar ceptiem sīpoliem, ķiploku, baklažāniem, kviešu maizi un kartupeļiem.

Ja ir vēlēšanās ēst brinzu vienu pašu, to var blanšēt vai cept folijā cepeškrāsnī, sagrieztu 1 centimetru biezā slānī. Šāds gatavošanas veids paaugstina brinzas garšas īpatnības.

***

Eksperta viedoklis

Andis Brēmanis, dietologs

– Brinza ir sāļš siers, tāpēc tā jālieto taupīgi un pavisam nedaudz. Tā kā daļai cilvēku ēdienkartē raksturīga sāls pārbagātība, tas rada problēmas. Šādu sieru, protams, var kombinēt ar dažādiem dārzeņiem, lai tie būtu pikanti un nav jālieto sāls. Šajā sierā, protams, ir olbaltums, kalcijs, tāpēc ir arī pozitīvas lietas. Ja parasti 100 gramos sierā ir apmēram 2 līdz 2,5 grami sāls, tad domāju, ka brinzā – 4 līdz 5 grami.

***

RECEPTES

Salāti ar tomātiem, brinzu un saldajiem pipariem

Sastāvdaļas: 5–6 tomāti, 1 saldais pipars, 100 g brinzas, zaļumi.

Pagatavošana: tomātus sagriež daiviņās, piparu – salmiņos, brinzu sarīvē uz rupjas rīves. Visu samaisa un rotā ar zaļumiem.

Kartupeļu kotletes ar brinzu

Sastāvdaļas: 500 g kartupeļu, 200 g kukurūzas miltu, 100 g brinzas, 100 ml augu eļļas, 200 ml krējuma, sāls, pipari.

Pagatavošana: novāra kartupeļus ar mizu. Tos notīra un samaļ gaļas maļamajā mašīnā kopā ar brinzu, uzkaisa sāli, piparus un rūpīgi samaisa. No iegūtās masas izveido kotletes ovālā formā, apviļā kukurūzas miltos un cep no abām pusēm.

Marinēta brinza

Sastāvdaļas: 350 g brinzas, 2 līdz 3 galviņas ķiploku, pustējkarote piparu sēklu, 8 koriandra sēklas, 1 lauru lapa, timiāns, olīveļļa, karstas tostermaizes.

Pagatavošana: brinzu sagriež kubiņos, ķiploku – daiviņās. Viegli saspaida ar piestu piparu un koriandra sēklas. Ieliek brinzu ar lauru lapu hermētiski noslēgtā traukā ar vāciņu, klājot kārtām uz brinzas ķiploku, piparus, timiānu. Pārlej ar olīveļļu tā, lai pilnībā nosegtu brinzu. Cieši noslēdz trauku un atstāj uz 2 nedēļām. Gatavo brinzu var smērēt uz tostermaizītēm, virsū uzpilinot dažus pilienus olīveļļas, kas izmantota marinādei.

***

NODERĪGI!

Brinza obligāti nav jāuzglabā ledusskapī.

Brinzu var turēt sālījumā, kas pagatavots no ūdens un sāls.

Lai brinza kļūtu maigāka pēc garšas, to var ielikt remdenā pienā un mērcēt līdz 12 stundām.

Ja sālījuma nav, tad brinzu vislabāk uzglabāt ietītu folijā vai pārtikas plēvē.

Ieteicams izlietot nedēļas laikā.

Svarīgākais