Neļauj pāraugt rabarberiem

© Inta Puriņa F64

Rabarberi ir piederīgi šim mirklim starp pavasari un vasaru, kad vēl jāgaida kāds laiciņš līdz pašu dārzos izaudzētām zemenēm un citiem gardumiem.

Kamēr tik daudzi citi dārzeņi un augļi zaudējuši savu saikni ar noteiktu sezonu, jo ir dabūjami pastāvīgi, rabarberi spējuši saglabāt savu īpašo – rabarberu – laiku, un žēl būtu palaist to garām.

Gadās, ka tirgus stendā ieraudzīts rabarbers ir kā robežzīme, kas atgādina ar darbiem un problēmām apkrautam pilsētniekam: redz, maijs jau cauri, un cik tad tālu vairs līdz Jāņiem! Un pēkšņi sagribas vienu kārtīgu rabarberu maizi vai ķīseli ar klimpām, kā bērnībā vārīja vecmāmiņa. Starp citu, arī čaklajiem dārzkopjiem, kuri arvien kaut ko sēj, stāda, pārstāda un ravē, der atliekt muguru, palūkoties, cik skaisti sakuplojis rabarberu cers, un ievākt jauno ražu, pirms tā pāraugusi. Ir īstais laiks gatavot rabarberu limonādi vai kvasu, palutināt ģimeni ar rabarberu debesmannu saldajā ēdienā un, ja iznāk, savārīt šā gada pirmo ievārījumu – saimnieces zina teikt, ka tas iznākot maigāks, ja liek klāt banānus. Bet līdzās tradicionālajiem un sirdij tuvajiem ēdieniem vienmēr der izmēģināt arī kādu jaunu recepti, piemēram, rabarberus var izmantot salātu, zupas, zivju vai gaļas ēdienu pagatavošanai.

NODERĪGI!

Novācot rabarberus dārzā, kāti jāizrauj, nevis jāgriež ar nazi.

Pērkot rabarberus, izvēlas stingrus, košus, nesavītušus, trauslus, ne pārāk lielus un ne pārāk šķiedrainus kātus.

Par saldākiem un sulīgākiem parasti uzskata sarkanas krāsas rabarberu kātus, tie arī košāk izskatās gatavajos ēdienos.

Svaigus rabarberus uzglabā ledusskapī, ietītus pārtikas plēvē vai iesaiņotus polietilēna maisiņā, bet jau trešajā dienā rabarberi ir manāmi apvītuši.

Rabarberus mizo īsi pirms lietošanas, mizu novelk virzienā no kātiņa apakšas uz augšu.

Rabarberi ļoti ātri izvārās mīksti. Ja gabaliņus grib saglabāt veselus, tos liek nelielā verdoša ūdens daudzumā, kam pievienots cukurs, un vāra uz lēnas uguns 7–10 minūtes.

Rabarberus ziemai var sasaldēt: kātus nomizo, uz vienu minūti iegremdē verdošā ūdenī, pēc tam atdzesē aukstā ūdenī, rūpīgi nosusina un pilda saldēšanai domātajos maisiņos vai konteineros.

Kātus var saldēt arī sagrieztus gabaliņos, ar nelielu cukura piedevu (ap 60 g cukura uz 500 g rabarberu). Tos atlaidinot, izdalās garšīgs sīrups.

Nedrīkst rabarberus turēt alumīnija vai cita rūsoša materiāla traukos, jo tad tie kļūst pelēcīgi un zaudē daudz no savas vērtības. Piemēroti ir nerūsējošā tērauda vai emaljēti katliņi, kā arī trauki ar teflona klājumu.

Rabarberi satur C vitamīnu, karotīnu, kālija, kalcija, fosfora, magnija sāļus un organiskās skābes – ābolskābi, citronskābi, dzintarskābi, kā arī skābeņskābi. Pāraugušos rabarberos ir daudz skābeņskābes, tāpēc tos vairs neiesaka lietot uzturā.

Gatavojot soļanku, sagrieztus rabarberu kātus var pievienot skābēto gurķu vietā.

Jautājumā par rabarberu lapu izmantošanu uzturā ekspertu domas dalās. Daļa norāda, ka lapas nedrīkst lietot, jo tās ir indīgas, citi uzskata, ka tās var izmantot zupām un tīteņiem. Acīmredzot lēmums jāpieņem katram pašam.

Ievārījumā, kompotā un dažādos saldajos ēdienos rabarberi labi sader kopā ar zemenēm, banāniem, avenēm, apelsīniem, bumbieriem, rozīnēm u.c.

Rabarberus var saldināt ar balto vai brūno cukuru, medu, kļavu sīrupu un citiem saldinātājiem, no garšvielām tiem mēdz pievienot kanēli, vanilīnu un ingveru; vai izmantot arī citronu un apelsīnu miziņas, piparmētras, citronmelisas.

***

RECEPTES

Kāpostu un rabarberu salāti

400 g svaigu galviņkāpostu rupji sarīvē, pārlej ar verdošu ūdeni un ļauj atdzist, notecina uz sieta. Notīra un sarīvē divus vidēji lielus sīpolus un vienu burkānu, sajauc, liek pannā nelielā augu eļļas daudzumā un mazliet apcep. Plānās šķēlītēs sagriež vienu vidēji lielu nomizotu rabarberu un 2–3 seleriju kātus. Visas sastāvdaļas sajauc, pēc garšas pieliek sāli. Ja vēlas, pievieno arī nedaudz estragona zaļumu vai citus zaļumus, kas garšo.

Rabarberu un lapu salāti

Lēzenā traukā kārto salātu lapas, tās pārliek ar plāni sagrieztiem rabarberiem un ripiņās sagrieztiem redīsiem. Pagatavo mērci, sajaucot 50 g olīvu eļļas ar 2 ēdamkarotēm baltvīna etiķa, 2–3 spiedē saspiestām ķiploku daiviņām, nedaudz sāls, cukura un maltu melno piparu. Pārlej salātiem.

Rabarberu un burkānu salāti

Notīra un plāni sagriež divus rabarberu kātus, trīs burkānus sarīvē uz sakņu rīves, divus sīpolus sakapā, visu sajauc, pievieno majonēzi, pēc garšas – sāli, uzkaisa nedaudz kapātu diļļu zaļumu un apceptas lobītas saulespuķu sēkliņas.

Skumbriju veltnīši ar rabarberu piedevu

Notīra 100 g rabarberu, sagriež mazos gabaliņos. Pannā liek 30 g sviesta, tajā apcep vienu sīki sagrieztu sīpolu, pievieno sagatavotos rabarberus, pieliek sāli un piparus; palaikam apmaisot, cep piecas minūtes, tad pieliek 30 g rīvmaizes, samaisa. 500 g skumbriju filejas sadala gabaliņos tā, lai varētu no tiem izveidot veltnīšus. Liek uz dēlīša ar ādu uz leju, pārliek ar sagatavoto pildījumu, sarullē, sasprauž ar iesmiņiem. Liek karstumizturīgā traukā, cep cepeškrāsnī vidējā siltumā 20 minūtes. Atsevišķi izsautē mīkstus 200 g sagrieztu rabarberu, pievieno tējkaroti cukura, ar blendera palīdzību pagatavo viendabīgu masu, pirms pasniegšanas pārlej veltnīšiem.

Grilētas vistu krūtiņas ar rabarberiem

Trīs vistu krūtiņas ierīvē ar sāli un maltiem melnajiem pipariem, atstāj uz vienu stundu. Vienu rabarbera kātu nomizo, sagriež, pievieno mazliet ūdens un savāra biezenī, izberž caur sietu, pielej pusglāzi sarkanvīna, pēc garšas pieliek sāli un cukuru. Vistu krūtiņas izcep no abām pusēm uz grila, katru sagriež vairākos gabalos, pārlej ar sagatavoto mērci.

Rabarberu aukstā zupa ar rjaženku

200 g notīrītu rabarberu sagriež mazos gabaliņos, sautē nelielā ūdens daudzumā divas minūtes. Pievieno vienu nelielu vārītu burkānu, kas sagriezts kubiņos, 50 g ripiņās sagrieztu redīsu, sauju sīki sagrieztu lociņu un diļļu, kā arī vienu sakapātu cieti vārītas olas baltumu. Vārītu olas dzeltenumu samīca ar pustējkaroti sinepju un pustējkaroti sāls, pa daļām pielej 0,5 l rjaženkas, pievieno pārējās sastāvdaļas, sajauc.

Rabarberu sviestmaizes

Tostermaizes šķēles pārziež ar sviestu vai margarīnu, vienu šķēli pārliek ar plāni sagrieztiem rabarberiem, bagātīgi uzkaisa cukuru, uzkaisa nedaudz kanēļa, pārliek ar otru maizes šķēli, izcep sviestmaižu tosterā. Ja vēlas, cukura vietā var izmantot medu.

Svarīgākais