virtuve

9.sep 2010
Dzeltenās bumbierveida formas cidonijas praksē pazīstam kā ļoti skābu augli, kuru svaigu parasti neizmanto. Grieķu mitoloģijā šis auglis tiek dēvēts par mīlestības, laulības un auglības simbolu.
8.sep 2010
15. starptautiskās pārtikas izstādes “Riga Food 2010” laikā no 8. līdz 11. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā apskatāma līdz 1990. gadam izdotu pavārgrāmatu izstāde.
4.sep 2010
Vafeļu cepšana elektriskajā pannā reiz bija viens no pirmajiem darbiņiem, ko pamatskolas vecuma meitenes apguva mājās vai skolā. Vafeles lieliski noderēja dzimšanas dienas cienastam, klases vakaram vai līdzņemšanai pārgājienā. Ar laiku mode mainījās, bet kāpēc gan tā nevarētu apmest jaunu loku, lai atkal atgrieztos pie vafeļu cepšanas?
1.sep 2010
"Ēst gatavošanu es noteikti neuztveru kā bubuli, man pat patīk to darīt, jo šī procesa laikā atkāpjas visas citas domas. Vienīgi dzīves ritms ir tik sasteigts, ka ne vienmēr ir pietiekami daudz laika, ko veltīt stāvēšanai pie plīts," savas ikdienas realitāti atklāj Valmieras teātra ārštata aktrise Terēze Lasmane, kura kopš augusta vidus ir redzama arī televizoru ekrānos – LTV1 demonstrētajā seriālā "Prāts vai instinkts".
28.aug 2010
Tomātu konservēšana bieži šķiet sarežģīta un darbietilpīga. Diez vai ir daudz cilvēku, kuri speciāli pērk tomātus, lai no tiem gatavotu krājumus ziemai.
26.aug 2010
"Kaut man patīk gatavot ēst, šobrīd, kad divas reizes dienā ir treniņi un pa starpu Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēles, nekādām gastronomiskām izvirtībām savās mājās pie plīts nav laika," atzīst Latvijas sieviešu basketbola izlases kapteine Gunta Baško, kad pēc rīta treniņa tiekamies vienā no Rīgas centra "Double Coffee".
25.aug 2010
Svaigo dārzeņu pārpilnība laukā, dobē, tirgū un veikalā. Bet vai arī tavā šķīvī? Šobrīd ir tikai mazliet jāpacenšas, lai nodrošinātu ēdienkartē veselīgu daudzveidību.
25.aug 2010
Bulgura putraimi ir sasmalcināti un speciāli apstrādāti kviešu graudi. Vispirms graudus termiski apstrādā ar ūdeni, pēc tam kaltē, attīra un sasmalcina līdz vajadzīgajam izmēram. Apstrādes laikā vitamīnus putraimi nezaudē.
18.aug 2010
Tiekoties ar mākslinieci Indru Sproģi, kuras personālizstādes, grāmatas un kalendāri parasti ir gaidīts notikums un pārsteigums, atklājās, ka viņa radoši un prasmīgi izpaužas arī virtuvē. Viņas stāstījums par dažādu ēdienu tapšanu ir tik piesātināts un emocionāls, ka šķiet – iztēlē uzburtā aina tūlīt materializēsies.
6.aug 2010
Lai gan pasaulē ir svarīgākas lietas, ko pētīt, būtu interesanti uzzināt, kurš pirmais reiz atveda uz Latviju saulē kaltētus tomātus.
5.aug 2010
Līdz septiņpadsmit gadu vecumam viss, kas notiek virtuvē, Nacionālā teātra aktierim Artūram Krūzkopam bija tabu tēma. Viņš auga patriarhālā ģimenē, kur ēst gatavošana ir sieviešu rūpe. Kad atnācis uz Rīgu, vajadzējis pašam gādāt, lai būtu paēdis.
5.aug 2010
Šķiedrvielas ir uzturvielas, kas gremošanas procesā nesadalās un neuzsūcas. Tām kādu laiku netika pievērsta uzmanība, jo tika uzskatīts, ka šķiedrvielām nav enerģētiskās vērtības.
28.jūl 2010
Tauki ierobežotā daudzumā ir veselīga uztura būtiska sastāvdaļa, jo satur taukos šķīstošus A, D, E un K vitamīnus, kā arī cilvēka organismam nepieciešamās taukskābes.
8.jūl 2010
Olbaltumvielas ir nepieciešamas, lai cilvēka organisms varētu funkcionēt un augt. Gandrīz puse no visām cilvēka organisma uzbūves vielām, izņemot ūdeni, ir olbaltumvielas, savukārt augos to ir mazāk.
30.jun 2010
Katrai siera šķirnei piemīt savas īpašības un knifi, kā to ražot, pircējiem baudīt un pareizi uzglabāt. Sālījumā gatavinātajam sieram brinzai, ņemot vērā tās ražošanas tehnoloģiju, ir jābūt ideāli baltai, bet pieļaujams, ka tā var būt arī bāli dzeltena.
19.jun 2010
Humusa, populāra Vidusjūras ēdiena, galvenā sastāvdaļa ir turku zirņi. Tiem tiek pievienota olīveļļa, citrona sula un sezama sēkliņu pasta.
18.jun 2010
Marcipāns ir samaltu riekstu (visbiežāk mandeļu) un pūdercukura maisījums, ko izmanto saldumu, cepumu, kūku un smalkmaizīšu pagatavošanai.
16.jun 2010
Ienākot tekstilmākslinieces Agneses Vaļinieces radošajā darbnīcā Pārdaugavā, apņem salda un vilinoša zemeņu smarža.
5.jun 2010
Rabarberi ir piederīgi šim mirklim starp pavasari un vasaru, kad vēl jāgaida kāds laiciņš līdz pašu dārzos izaudzētām zemenēm un citiem gardumiem.
2.jun 2010
"Daudzi Āgenskalnu salīdzina ar "maskačku", bet tāds šis Pārdaugavas rajons nekad nav bijis un nebūs. Šeit dzīvo daudz inteliģentu, radošu un rosīties gribošu cilvēku, kuriem ir svarīga ne tikai savas tuvākās apkārtnes sakoptība, bet rūp arī tas, kas notiek tālākā apkaimē.