Dzeltenās bumbierveida formas cidonijas praksē pazīstam kā ļoti skābu augli, kuru svaigu parasti neizmanto. Grieķu mitoloģijā šis auglis tiek dēvēts par mīlestības, laulības un auglības simbolu.
Kad cidonijas izvāra, tās iegūst maigi rozā saldu mīkstumu ar granulētu tekstūru, kas atgādina vārītu bumbieri. Ir šķirnes, kam mīkstums ir saldāks, tad augļus pirms lietošanas nevajag apstrādāt. Cidonijas parasti izmanto pīrāgu un pīrādziņu pildījumam, desertam, gatavo pastu, piedevas pie gaļas ēdieniem, vāra želeju, džemu vai pasniedz ar nogatavinātu sieru, kam ir maiga garša. Cidonijas satur pektīnvielas. Aromātiskās vielas galvenokārt atrodamas cidoniju mizā un zemmizas slānī. 100 gramos cidoniju ir 38 kilokalorijas. Nobriedušos augļos ir līdz sešiem procentiem fruktozes un citi cukuri, miecvielas, ēteriskās eļļas, organiskās skābes. Mizā ir ēteriskās eļļas, kas piešķir šim auglim specifisku smaržu un pikantu garšu. Augļu sula satur ābolskābi, cukurus un kauleņkoku sveķus. Cidoniju augļus parasti novāc septembrī–oktobrī, kad tie ir nobrieduši. Cidonijas izmanto ne vien kulinārijā, bet arī ārstnieciskā nolūkā un kosmetoloģijā.
Eksperta viedoklis Andis Brēmanis, dietologs
– Cidonijās ir ļoti daudz C vitamīna, ir pektīnvielas, balastvielas, minerālvielas, daudz kālija un organiskās skābes, kas piešķir tām skābumu. Svaigas cidonijas diez vai kāds ēd, bet kompotos un ķīseļos rudenī tās var izmantot. Dažkārt no cidonijām spiež sulu, pasterizē un ziemā ir labs dzēriens. Var gatavot arī sīrupu, tad nebūs jāpērk veikalā. Netradicionālāks variants – cidonijas sagriež, pievieno cukuru, lai ievelkas sula. No biezumiem var cept plātsmaizi vai izmantot kopā ar āboliem un citrona sulu, lai atsvaidzinātu garšu. Tiem, kam patīk dārzkopība, nereti dārzā aug kāds cidoniju krūms. Agrāk tās dārzos stādīja krietni vairāk. Tas ir vērtīgi – dārzā uzstādīt ne vien siltumnīcu un izveidot puķu dobi, bet arī iestādīt mazu cidoniju krūmu. n
***
RECEPTES
Vārīta cūkgaļa ar cidonijām un ķirbi
Sastāvdaļas: 200 g cūkgaļas, 15 līdz 20 g izkausētas augu eļļas, 200 ml ūdens, 20 līdz 25 g sīpolu, 50 g cidoniju, 150 g ķirbja, 20 g galda etiķa,
10 g cukura, sāls, kanēlis.
Pagatavošana: gaļu nomazgā, sagriež nelielos gabaliņos un apcep, kamēr iegūst brūnganu garoziņu. Nomazgā un sagriež sloksnītēs cidonijas. Notīra ķirbi un sagriež nelielos gabaliņos. Cidonijas un ķirbi liek pannā, kurā tika cepta gaļa, pielej ūdeni, pievieno cukuru, sāli, kanēli un vāra 2 stundas.
Cidoniju un vīnogu marmelāde
Sastāvdaļas: kilograms vīnogu, 200 g cidoniju, 100 g cukura.
Pagatavošana: vīnogas nomazgā, atdala kauliņus, liek kastrolī un vāra. Pēc tam karstas izberž caur sietiņu. Iegūtajai masai pievieno cukuru, smalki sagrieztas cidonijas un vāra uz lēnas uguns jaucot, kamēr ir gatavas.
Zupa no cidonijām ar rīsiem
Sastāvdaļas: 500 g cidoniju, litrs ūdens, pusglāze cukura, puse ēdamkarotes kartupeļu miltu, 100 g rīsu.
Pagatavošana: cidonijas nomazgā, aplej ar aukstu ūdeni, vāra, kamēr ir gatavas. Pēc tam izberž caur sietu, pievieno izšķīdinātus kartupeļu miltus un ļauj, lai sāk vārīties. Zupai pievieno novārītus rīsus.
***
NODERĪGI!
Ārstnieciskā nolūkā izmanto cidoniju augļus, sēklas un lapas (tās novāc jūnijā–jūlijā), kas atgādina ābolu lapas.
Cidoniju sēklas un lapas glabā cieši noslēgtā traukā apmēram gadu. Augļi labi uzglabājas bez konservēšanas.
Mājas apstākļos var pagatavot losjonus un maskas no cidonijām. Augļu mizu aplej ar degvīnu, ļauj, lai divas nedēļas pastāv, izkāš un pievieno citrona sulu. Notīra ar to seju un pēc tam uzklāj krēmu.