Izlases kapteines gastronomiskie paradumi

© F64

"Kaut man patīk gatavot ēst, šobrīd, kad divas reizes dienā ir treniņi un pa starpu Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēles, nekādām gastronomiskām izvirtībām savās mājās pie plīts nav laika," atzīst Latvijas sieviešu basketbola izlases kapteine Gunta Baško, kad pēc rīta treniņa tiekamies vienā no Rīgas centra "Double Coffee".

Sākoties sezonai, katrai komandas dalībniecei tika izsniegts saraksts ar dienas režīmu, kas sportistēm jāievēro. Tā brokastis ir paredzētas 8.30, pirmais treniņš – 10.00, pusdienas – 12.30, pēc tam seko diendusa, tad 15.30 jābauda kafijas tase ar kūku enerģijai, bet 18.00 ir otrs treniņš. Pieminētās maltītes basketbolistēm tiekot servētas viesnīcas Europa City Riga Hotel restorānā un pusdienās bieži vien esot sportistu tradicionālais ēdiens – makaroni ar vistas gaļu un salātiem, kas esot bagātīgs enerģijas avots. "Teorētiski jau drīkstam ēst visu ko, tikai jāievēro mērs. Četri hamburgeri un kartupeļu frī kalns pusdienās nav vēlams."

Basketbolistu ēdiens

"Man garšo daudz kas," vērtējoši saka Gunta un uzskaita daļu no saviem iecienītajiem ēdieniem. "Labprāt ēdu zupas, turklāt tādas, kur var redzēt, no kā tās vārītas, jeb ar biezumiem, nevis krēmzupas. Kopš bērnības savā ēdienkartē esmu saglabājusi biešu zupu, soļanku un arī frikadeļu zupu. Tikpat lielā cieņā man ir dārzeņi, saldējums, gaļa (priekšroku dodu grilētai) un siers. Mans favorīts ir Parmas siers un citi no cieto sieru grupas, tāpat garšo Talsu ritulis un ķimeņu siers."

Pieminot sierus, Gunta izstāsta ātri pagatavojamas uzkodas recepti, kuru viņa parasti uztaisot, kad iemalkojot glāzi sarkanvīna (spēlējot basketbolu senās vīna kultūras zemēs Francijā, Spānijā un Itālijā, viņa esot mazliet tuvāk iepazinusi šo dzērienu). "Uz sāļajiem krekeriem uzliek Parmas siera šķēlīti un uzkoda ir gatava," skaidro basketboliste un turpinājumā atklāj daudz pamatīgāka ēdiena recepti, ko itin bieži gatavojot savās mājās. "Es spageti parasti ēdu kopā ar mērci, kas ir vienkārša. Uz pannas apcepu sīpolus, ķiplociņus, kas pārkaisīti ar sāli un pipariem, tad pievienoju jauktu malto gaļu (cūkgaļu kopā ar liellopu gaļu), apcepu un pēc tam uz pannas lieku svaigus tomātus. Ja gribu garāku mērci, pievienoju konservētus tomātus. Pārleju tomātu un gaļas mērci pāri vārītajiem spageti, uzrīvēju sieru un – labu apetīti!" Gunta atzīst, ka šis ēdiens ekselenti padodoties viņas draugam Kristapam.

Variācija par vistas tēmu

Pusdienojot Double Coffee, Gunta ir izvēlējusies svaigu lapu salātus ar ceptas vistas filejas strēmelītēm, plānām siera šķēlītēm un grauzdiņiem. "Arī mājās itin bieži izmantoju vistas fileju. Kad ir vairāk laika, taisu sacepumu no putna gaļas, sēnēm, garšaugiem un siera."

Vistu izmantojot, arī vokpannā gatavojot kaut ko no ķīniešu virtuves. "Reiz mani uzrunāja kāda recepte, kur strēmelītēs sagrieztu vistas fileju vajadzēja cept kopā ar dažādiem dārzeņiem, pievienojot vairākas garšvielas. Beigās ēdiens sanāca tāds, kuru negribējās īpaši slavēt. Nezinu, vai vainīga bija zemesriekstu eļļa vai cits ingredients, bet fakts paliek fakts."

Latvijas sieviešu basketbola izlases kapteine nosmej, ka viņai kulinārajā jomā esot ļoti zinošas bezmaksas konsultantes – vecākā māsa un mamma. "Lai kam viņas ķertos klāt, ēdiens padodas izcils. Reizēm pat nevaru saprast, kāpēc manis gatavotais garšo citādi, kaut izmantoju tās pašas ēdiena sastāvdaļas, ko viņas, un visu daru tādā pašā secībā kā viņas. Atceros, kā nevarēju vien beigt slavēt mammas pagatavoto gulašu no liellopu gaļas, ko viņa bija uzmeistarojusi, kad ciemojās pie manis Itālijā. Vēlāk, kad gulašu taisīju pati, gan gaļa šķita par sīkstu, gan mērcei bija savādāka garša."

Kartupeļi siera "gultā "

Gunta atceras, ka bērnībā mamma viņai, abām māsām un arī brālim uzticējusi dažādus darbus mājsaimniecībā. "Brīžiem tos patika darīt, citkārt ne, taču šodien man ir prieks, ka mamma mums deleģēja pienākumus, jo tā varēju apgūt ēst gatavošanas iemaņas. Tiesa, vairāk tiku nodarbināta palīgdarbos, piemēram, mizoju kartupeļus, kas man īsti nepadevās, jo nepiemērota naža dēļ mizas bija biezas, bet nomizotais kartupelis – sarucis pavisam mazs."

Tagad Gunta no kartupeļiem esot iemācījusies pagatavot garšīgu un sātīgu kārtojumu. "Vidēji biezas kartupeļa ripiņas kārtoju cepeštraukā, uzbārstu garšvielas, kādas nu tobrīd ir pa rokai vai kārojas, pāri lieku sarīvēta siera kārtu (man garšo Parmas siers, bet var ņemt arī kādu citu cietā siera šķirni), tad atkal lieku kartupeļus, sieru un pāri pārleju saldo krējumu. Šis kārtojums ir diezgan ilgi jācep – vismaz 30–40 minūtes. Kopā ar svaigiem salātiem garšo nevainojami."

Kad sanākot braukt uz Kurzemes pusi, izmantojot gadījumu, lai pamieloties ar kūpinātām zivīm (īpaši garšojot jūras asari). "Nesen mājās uztaisīju tīģergarneles kopā ar dārzenīšiem, baltvīnu un saldo krējumu, lai būtu mērcīte, ko pārliet makaroniem. Protams, neiztieku arī bez zivju klasikas – cepta vai grilēta laša."

Rasols iekaro spānietes

Prom no vecāku mājām Gunta esot jau no 18 gadiem, bet tā īsti par sevi sākusi gādāt pēc augstskolas beigšanas. "Rūdījumu jau kopš bērnības biju guvusi sporta nometnēs un turnīros, kad iemācījos uzņemties atbildību par sevi, arī par to, ko ēdu."

Basketboliste sirsnīgi iesmejas, atceroties, cik lielu sajūsmu viņas komandas biedrenēs Spānijā esot izraisījis viņas gatavotais rasols. "Lai tas varētu tapt, biju no Rīgas pat paņēmusi līdzi sasaldētu Doktordesu. Tā meitenēm īpaši garšoja."

Gunta atklāj, ka esot diezgan disciplinēta ēdēja, tāpēc no rītiem noteikti ēdot brokastis, tāpat ievērojot citas ēdienreizes. "Kaut nereti brokastis nemaz nekārojas, zinu, ka neēdusi nedrīkstu iziet no mājām, jo tad nebūs spēka trenēties."

***

Guntas Baško iecienītā ēdiena recepte

Vistas un sēņu sacepums

Vajag: vistas fileju, šampinjonus (var izmantot gailenes vai baravikas, ja tādas ir), Parmas sieru, mandeles, saldo krējumu, sīpolus, ķiplokus, vistas buljona kubiņus.

Pagatavošana: vistas fileju sagriež strēmelītēs, blīvi kārto cepeštraukā. Uz pannas nelielā eļļas daudzumā apcep sīpolus un sēnes, kam pievienotas garšvielas un arī pētersīļi. Pārlej vistas filejas strēmelītēm. To pašu dara ar buljonu, kas pagatavots, izšķīdinot vistas buljona kubiņus, miltu mērci (uz pannas ūdenī izšķīdina miltus) un saldo krējumu. Pārkaisa ar sarīvētu Parmas sieru un sasmalcinātām mandelēm. Liek cepeškrāsnī un cep 30–35 minūtes.

Svarīgākais