Ķīpsalā skatāma interesanta pavārgrāmatu izstāde

15. starptautiskās pārtikas izstādes “Riga Food 2010” laikā no 8. līdz 11. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā apskatāma līdz 1990. gadam izdotu pavārgrāmatu izstāde.

Pavārgrāmata nav tikai vienotas tematikas vai noteiktas nacionālās virtuves recepšu apkopojums, tas ir ļoti interesants sabiedrības izpausmju spogulis, kurā redzama gan vēsture, gan izaicinājumi, gan ieradumi, gan mode un dzīvesstils.

Kā stāsta pavārgrāmatu izstādes idejas autors un “Riga Food” projekta vadītājs Rolands Nežborts, katram mājās glabājas sen neatvērtas pavārgrāmatas, uz kurām gulst putekļi, bet atverot tās mēs varam ceļot laikā un sajust pagājušo laiku vērtības. Turklāt šodien taču meklējam sev noderīgo gan senos drēbju skapjos, gan aizmirstos grāmatu plauktos, gan aizkrautā garāžā, novērtējam to un ceļam gaismā.

Viens no interesantākajiem izstādes eksemplāriem ir pirmās Latvijas laikā pazīstamās pavārmākslas autoritātes un iecienītās saimniecības kursu vadītājas Augustes Apsīt-Kulš pavāru grāmata “Reformētā virtuve”, kas izdota 1935. gadā.

1927. gadā izdotā “Pavāru māksla” ir bagāta ar zīmējumiem, greznu galdu klāšanas padomiem, kā arī receptēm “kā ar maziem līdzekļiem panākt efektu”, kas jo īpaši svarīgo arī šodien. Izstādē būs redzama arī 1934. gadā izdota grāmata “Tautiski gardumi”, 1930. gada - “210 lētas un viegli sagatavojamas zaļbarības receptes”.

Interesanta kara laika liecība ir 1942. gadā izdotā grāmata “Taupīgā saimniece”, kas bija labs palīgs namamātēm virtuvē karalaika apstākļos, kad produktu izvēle bija ļoti maza.

Savukārt 1957. gada M. Pētersones un A.Pasopas “Pavāru grāmatā” apkopotas ne vien piecdesmito gadu interesantākās receptes, bet arī norādījumi par virtuves iekārtojumu, galda klāšanu un konservēšanu mājas apstākļos. Izstāde nav iedomājama bez leģendārās padomju laika populārās Ņ.Masiļūnes pavārgrāmatas “Ikdienai un svētku galdam”, kas izdota 1982. gadā.

Izstādē redzamas gan pagājušā gadsimta pavārgrāmatas latviešu, krievu un vācu valodā, gan arī grāmatas vecajā drukā.

Svarīgākais