Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Veselīga uztura piramīda

© Scanpix/AP

Lai organisms varētu normāli funkcionēt, tam nepieciešama daudzveidīga pārtika. Mēdz teikt, ka nav neveselīgas pārtikas, ir tikai neveselīgs uzturs.

Ēdot veselīgi, nav jāatsakās no iemīļotiem ēdieniem, taču nav jāēd vieni pārtikas produkti vairāk nekā citi. Jāatceras, ka neviens pārtikas produkts viens pats nesatur visas vajadzīgās uzturvielas, tāpēc ir jāēd dažādi produkti, lai iegūtu pareizo barības vielu daudzumu un sastāvu. Veselīga uztura piramīdā ir apskatīti pārtikas produktu veidi un proporcijas, kas jāievēro, lai uzturs būtu sabalansēts un veselīgs. Veselīga uztura piramīda izveidota, lai jebkurš varētu pareizi izvēlēties produktus ikdienas uzturam. Uztura piramīdā ir ietvertas piecas pārtikas produktu grupas, no kurām ikdienas uzturā ieteicams lietot produktus no četrām grupām. Pirmā – graudaugi, maize un kartupeļi (40 procentu), otrā (35 procenti) –augļi, ogas un dārzeņi; trešā – piens un piena produkti; ceturtā – gaļa un zivju produkti. Šīs abas grupas – trešā un ceturtā – dažkārt piramīdā tiek apvienotas vienā grupā. Piektā grupa – pārtikas produkti, kas satur daudz tauku un cukura (5 procenti); tos ieteicams lietot reti un nelielos daudzumos. Tāpēc piramīdā tie atrodas pašā virsotnē. Tie noteikti nevar aizstāt produktus no citām grupām. Ja vien iespējams, jāizvēlas līdzvērtīgi produkti ar zemāku tauku saturu. Vismaz 50 procentu kaloriju jāuzņem ar cieti saturošiem produktiem (1. grupa). Tiem ir zems tauku saturs, augsts šķiedrvielu procents, tie rada sāta sajūtu, nedodot liekas kalorijas. Apmēram puse no dienā nepieciešamās enerģijas jāuzņem ar šīs grupas produktiem. Augļi un dārzeņi ir jāēd ļoti daudz – vismaz piecas porcijas dienā. Tie ir 400 grami! Jāizvēlas pēc iespējas dažādāki dārzeņi un augļi. Piena produkti ir jālieto mērenā daudzumā, tāpat kā gaļa un zivis. Tās jācenšas ēst vismaz divas reizes nedēļā. Vienā reizē noteikti var atļauties ēst treknu zivi.

Eksperta viedoklis

Andis Brēmanis, dietologs

– Uztura piramīda ir vizuāls shematisks modelis tam, kā ikdienā vajadzētu veidot ēdienkarti. Proporcionāli zīmējumā apakšējo produktu plauktiem vajadzētu veidot pamatu ēdienkartē, bet, tuvojoties spicei, produktu plaukti kļūst šaurāki. Šie produkti, protams, arī ir vajadzīgi, taču ne tik lielā apjomā. Graudaugus, cieti saturošus produktus, dārzeņus, augļus un ogas ēdienkartē vajag iekļaut obligāti un daudz. Nākamā grupa – olbaltumvielu produkti – gaļa, olas un zivis, piena produkti – arī ir vajadzīgi. Bieži vien problēma ir tā, ka uzturā sāk trūkt proporcionalitātes. Dažkārt, piemēram, graudaugi ir rafinētā formā, vairāk tiek ēsta baltmaize, nevis rupjmaize, tāpēc var veidoties disbalanss un rasties veselības problēmas. Produkti, kas atrodas piramīdas augšējā spicītē – kūkas, konfektes –, domāti svētkiem, nevis katrai dienai. Lielākā daļa neapzināti izmanto uztura piramīdas principus, nevis dzīvo, stingri sekojot tai līdzi. Ja katrs ielūkojas savā ēdienkartē, tad var secināt, ka no rīta dažreiz tiek apēsta putra, dienā – rīsi, kartupeļi vai makaroni, arī maize tiek apēsta, kādreiz tiek nograuzts kāds burkāns vai apēsts zupā. Neviens nekad neēd visu dienu tikai vienu produktu, jo tas apnīk. Neizbēgami, ka produktus ēdienkartē kombinējam.

***

NODERĪGI!

Pārtika jāizvēlas ne vien pēc patikas, bet arī lietderības.

Jāatceras, ka produkti no vienas piramīdas grupas nevar aizstāt produktus no citas grupas.

Dažādi produkti jālieto katru dienu, jo neviens no tiem atsevišķi nesatur visus nepieciešamos komponentus.